Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szerb és román műsor a rádióban

Novembertől románul és szerbül sugároz magazint a makói Árkádia Rádió, a műsort egy közalapítvány is támogatja. A kereskedelmi csatornák között egyedülálló vállalkozás célja az igazgató szerint a nemzetiségi kultúra népszerűsítése. Adásaikat hamarosan a határ túloldalán is hallhatják.
A stúdióban már készülnek a kisebbségi műsorra Fotó: Frank Yvette
Novembertől a románul és szerbül értők számára is kínál magazinműsorokat a makói Árkádia rádió. A kereskedelmi médiumok sorában eddig szokatlan kezdeményezést a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány anyagilag is támogatja. Sipos Jenő, a rádió igazgatója szerint az egyelőre februárig tervezett, hetente sugárzott nemzetiségi adások költségeit nem fedezi az a 190 ezer forint.

– Gazdagítani akartuk a műsorkínálatot, és növelni az Árkádia ismertségét – mondta Sipos. – Később a román és a szerb mellett szlovák–magyar és lovári cigány–magyar kétnyelvű műsort is szeretnénk készíteni, hiszen a jelenlegi adókörzetünk bővítésével már Tótkomlós körzetében is foghatóak lesznek adásaink, ahol jelentős szlovák kisebbség lakik. Ugyanígy Pitvaros térségében máris indokolt lenne adásaink bővítése.

Az Árkádia adókörzetében több mint ezer, románul vagy szerbül értő, potenciális hallgató él, ráadásul az adó fogható a román határ túloldalán is.

– Nagyon fontos kezdeményezés a makói Árkádiáé, hiszen az anyanyelv
A konkurencia szerint is hasznos

Fontosnak és hasznosnak tartja a makói kereskedelmi rádió kezdeményezését Kimpián Péter, a Magyar Rádió szegedi román szerkesztőségének vezetője. A hazánkban élő kisebbségek nyelvén 1980 óta sugároz adást a Magyar Rádió, a műsor szerkezete az elmúlt 25 évben nem sokat változott, a román nyelvű adás mindennap fél 11 és dél, illetve este 7 és fél 8 között hallható. Megtudtuk: az Árkádia rádió is este 7 után tervezi a nemzetiségi adások sugárzását.  
ápolásán túl ezek a műsorok jelentősen hozzájárulnak a kultúrák közötti párbeszédhez – fűzte hozzá Gajda Ferenc intézményvezető, a kezdeményezést támogató Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásának Háza nevében. Ő néhány budapesti kezdeményezésen kívül még nem találkozott hasonló műsorokkal a kereskedelmi rádióadók kínálatában.

Sipos Jenő elmondta: egyelőre hetenként egy-egy órás műsort szánnak a kisebbségi magazinnak, minden héten váltaná egymást a román és a szerb adás. A magazinokban a riportokat zene követi, a műsorok elkészítéséhez mindkét esetben szakemberek segítségét kérik, Papp Gábor József, a Rádió szerb nyelven beszélő munkatársa mellett tárgyalnak a szabadkai rádió egykori műsorvezetőjével, Hevjér Lóránddal, aki vállalná a magazinok szerkesztését. Nincs még végleges műsorvezetője a román nyelvű adásnak sem, tárgyalások folynak Rotár Viorel makói történelem–magyar szakos tanárral, a kisebbségi önkormányzat korábbi, valamint Bekán Auréllal az RKÖ jelenlegi elnökével. Bekán egyébként újságíróként már felajánlotta segítségét a műsor elkészítéséhez. Az adó egyébként fogható Deszken is, ahol jelentős szerb kisebbség él, de a sugárzási körzet fél éven belül tervezett növelésével szerbiai területen is foghatóak lesznek a makói műsorok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madártetemeket csempésztek

Olaszországot jelölték meg úti célként annak a mikrobusznak az utasai, akik Nagylaknál akartak… Tovább olvasom