Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Szeretet mint építőanyag

"Ferencszállási templomszentelés adventben – egyszerre üzenet és praktikum. Gyakorlati a döntés, hiszen az említett épületen az elmúlt hét vége felé még csinosítgattak a mesterek, azaz ennél korábban egyszerűen nem is lehetett volna átadni. Emellett üzenet is jócskán..."
Ferencszállási templomszentelés adventben – egyszerre üzenet és praktikum. Gyakorlati a döntés, hiszen az említett épületen az elmúlt hét vége felé még csinosítgattak a mesterek, azaz ennél korábban egyszerűen nem is lehetett volna átadni. Emellett üzenet is jócskán: a keresztény karácsony eredeti jelentősége nem az asztal körüli és fa alatti díszek, finomságok és ajándékok gyarapítása, hanem annak a bizonysága, hogy a szeretet ősi, egyetemes és abszolút. Ennek tanújele pedig egy vitatott, de mindenképpen – és összességében – nagy létszámú csoport, hovatovább közösség tagjainak hite, a magukat ide soroló emberek tettei. Például olyanok, mint a Balla testvérpáré, akik minden ingatlanjukat pénzzé tették, hogy szeretett falujukban is legyen méltó háza az istentiszteleteknek, a közös emlékezésnek és buzdításnak, a hitnek, reménykedésnek – és természetesen a szeretetnek.

Érdekes, hogy a néhány héttel ezelőtt átadott újszegedi katolikus templom is egy magánadomány eredményeképp válhatott tervből valósággá, és ha szétnézünk az országban – nem is beszélve a külhoni példákról –, számottevő a tanulság: a mai kereszténység bizony „alulról szerveződik". Örömteli bizonyossága ez annak, hogy megdőlt mindazok vádja, akik úgy vélik-vélték, a keresztény üzenet csak üres hagyomány, marketingfogás az emberek butaságban és sötétségben tartására. A Csongrád megyei adományozókat senki sem kényszerítette, hogy templomépítés címén mondjanak le értékes ingatlanjaikról, semmiféle elnyomó hatalom nem ígért címet, rangot vagy bármiféle e világi ellenszolgáltatást tettükért.

Önként cselekedtek így, szűkebb közösségük javára és gyarapítására. Szeretetből, mert a szeretet ilyen. Lemond a maga javáról, nem a saját boldogulását tartja előbbre valónak. És itt a bizonyíték, a szeretet növekszik: több százan, ezren álltak a kezdeményezések mellé, ha kellett, a pénztárcájukba nyúltak, ha kellett, dolgoztak, vagy imával, buzdítással járultak a terv megvalósulásához. Mert a keresztény egyház valójában ilyen kell, hogy legyen: a szeretet egysége.

Érdemes ezt, a tetteken, a kézzelfogható és anyaginak mégsem nevezhető valóságot, megyénk még száradó vakolatú templomainak, imaházainak üzenetét számba venni most, az ünnep közeledtével: a lemondás és az összefogás terem csak gyümölcsöt.

Legyen igaz ez csakúgy a szenteste együtt ünnepelő családokra, mint a szorosabb, vagy tágabb értelembe vett közösségekre – hovatovább az egész magyar társadalomra. A ferencszállási szent épület példája is bizonyítja, hogy még a cementnél is jobban kötő építőanyag a szeretet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki akartak rabolni egy makói zálogházat

Az üzletben dolgozók bátor fellépésének köszönhetően üres kézzel futamodott meg az a férfi, aki… Tovább olvasom