Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Széthordták a makói cigányklubot

Véget ért a Táncsics Mihály utcai cigányklub kálváriája Makón: az elmúlt években többször kifosztott és alaposan megrongált faházat mostanra az alapokig lebontották, a falak anyagát elhordták. Egykori építtetője, Kómárné Nagyfalusi Mária szerint már nincs értelme gondolkozni felújításon, újjáépítésen.
A Táncsics Mihály utcai klubházból mostanra már nem sok maradt. Fotó: Karnok Csaba
A makói Táncsics Mihály utcai egykori roma klubházról két évvel ezelőtt írtunk először: akkor fosztották ki először és kezdték el az épület faanyagát ismeretlenek lebontani és elhordani – feltehetőleg tüzelőnek. Először a bútorok tűntek el, később az ajtók-ablakok, aztán minden egyéb. Megmaradt részeiben hajléktalanok vertek tanyát, ami miatt a közvetlen szomszédok gyakran aggódtak. Idén kora tavaszra, mint megírtuk, a teteje beszakadt, mert a falakból már olyan kevés maradt, hogy nem bírták a terhelést. Mostanra lényegében se fal, se tető: csak az elülső, téglából épült fal áll még, illetve a hátsó részből egy kevés, egyébként csak a puszta alap emlékeztet rá, hogy itt valaha faház állt. A jelentős részben cigányok lakta Honvéd városrész egyetlen közösségi épületében egykor családi eseményeket, lakodalmakat, keresztelőket, de például lakossági fórumokat is tartottak.

A funkciójára már évek óta teljesen alkalmatlan épületet a kilencvenes évek elején, főként önkéntes munkával húzták fel a körzet akkori önkormányzati képviselője, Kómárné Nagyfalusi Mária kezdeményezésére. A beruházáshoz a megyei közgyűlés adta a legkomolyabb támogatást. A terveket a doktornő férje készítette el; a száz négyzetméteres, vasszerkezetes épület fából készült falazatot kapott, bevezették a vizet és az elektromos áramot is.

A Táncsics Mihály utcai közösségi ház tudomásunk szerint a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének tulajdona volt, a szervezet egyik helyi vezetője a háziorvosként dolgozó Nagyfalusi doktornő. Ő tőlünk tudta meg, hogy a ház gyakorlatilag eltűnt a föld színéről – mint mondta, régóta nem nézte meg az épületet, mert fájt volna a szíve, ha romjaiban látja. Őriztetni nem tudta, és a rendőrséghez is hiába fordult a korábbi rongálások után, a tettesek soha nem kerültek kézre. Egyébként azt is elmondta, hogy a szövetség időközben megszűnt – így a faház csupaszon maradt alapjainak tulajdonképpen gazdája sincs már. Korábban tervezte, hogy megpróbál pénzt szerezni az újjáépítéshez, ezek után viszont már gondolkozni sincs értelme ezen – vélekedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strandolók bizakodnak, lesz még idén nyár

Az első igazán nyári hétvégén megtelt a makói strand. Míg a törzsvendégek a hűvösebb időben is… Tovább olvasom