Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szigorodott Makó lakásrendelete

Több ponton is szigorították Makó lakásrendeletét. A legfőbb cél az volt, hogy a hivatal számára is nyomon követhető legyen a bérlakások átadása-átvétele. Ezért a hivatalos bérlőnek kell a kiutalt lakásban laknia, ha két hónapnál hosszabb időre elmegy, azt be kell jelentenie.
Mint arról néhány hónappal ezelőtt beszámoltunk, mindmáig előfordul, hogy jogosulatlanul cserélnek gazdát az önkormányzati lakások. A nyomon követhetőség volt az egyik célja a makói lakásrendelet módosításának: a jogszabályok értelmében a városnak van lehetősége arra, hogy „életvitelszerű bentlakásra" kötelezze a bérlőket. Ez – mint azt az önkormányzat munkatársaitól megtudtuk – annyit jelent, a hivatalos bérlők mindenkori kötelessége, hogy a kirendelt lakásban lakjanak.

Minden bérlőnek írásban kell értesítenie a lakásosztályt, ha két hónapnál tovább távol marad az otthonától – bármilyen okból is. Az önkormányzat dolgozói remélik, hogy ezzel megakadályozható lesz a lakások továbbjátszása. A korábbi joghézagot többen is kihasználták, így szinte feketepiaci bérleti jogdíjért továbbadták az ingatlanokat.

A változás a bérlők számára is tartalmaz biztosítékot, hiszen a város, mint bérbe adó a bejelentett időszakban nem mondhatja fel a bérleti szerződést. A megváltozott rendeletből kiderül: jelentősen csökkent a jogcím nélküli lakáshasználat esetén méltányolható időszak, hiszen míg korábban akár fél évig is élhetett a bérleményben annak használatára nem jogosult személy, addig április eleje óta ez a türelmi idő mindössze két hónap.

Megváltozott a korábban nyugdíjasház, vagy fiatalok garzonháza elnevezés is, ezeket Makón is otthonháznak nevezik. A bérlőtársi jogviszony esetén a korábbi gyakorlatnak megfelelően ezután is egy összegben, a szerződés megkötésekor kell befizetni az úgynevezett egyszeri pénzbeni térítést. De ez a bérlőtársi szerződésnek csak a tényleges időtartamára jár – a szerződés felbontásakor az időarányos részt a kilépők részére vissza kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a terv, de kevés az építkezés Makón

Több társasház-építéssel kapcsolatos hirdetés is megjelent Makón, ám egyelőre kevés tervet váltottak… Tovább olvasom