Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Szigorú vámosok, nyugodt civilek

Bár Romániában már a százat is meghaladja a madárinfluenzás gócok száma, a határ menti Nagylakon a baromfit nevelők nem aggódnak a kór miatt. A vámosok szigorúan vizsgálják a belépőket, és folyamatosan bővítik azoknak a területeknek a listáját, ahonnan semmilyen hús- és tejféle sem érkezhet az unióba.
A nagylaki vámosok leggyakrabban moldáv járművekben bukkannak húsfélékre. Fotó: Schmidt Andrea
A román határsávtól alig százméternyire, a magyar oldalon csirkésbolt hirdeti akciós mirelit áruit, és bizony jól fogy a portéka Nagylakon. A határ túlfelén azonban a híradások szerint kaotikus a helyzet, már ami a madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat illeti. Száznál is több gócpontot zárnak jelenleg is körül a román hatóságok, pánikra azonban ez sem ad okot a magyar oldalon.

– Amikor az egész madárinfluenza-botrány kirobbant, valóban érezhetően kevesebb fogyott a baromfitermékekből, és ez igen érzékeny érintett bennünket. Most azonban megy a bolt, magyarok és románok egyaránt veszik a grillen süthető csirkét és a felvágottat. Biztos vagyok benne, hogy a politika áll a jelenlegi romániai hírverés mögött is – fogalmazott a csirkeboltban dolgozó Kovács Imre.

Néhány házzal beljebb vidáman kapirgáltak a tyúkok a baromfiudvarban – egy fehér kakas felügyelete alatt. Szabó Jenőné szerint az állatok tisztán tartása az egészséges csirkehús titka, ha tiszta az ól, nincs fertőzés.

– Sok helyen tartanak szárnyast, nyugodtan esszük a húsukat. Szerintem üres fecsegés, hogy veszélyben volnának a határ mentén élők a romániai fertőzések miatt, a vámosok megteszik a magukét, szerintem a mi portáinkra nem jut be a kór – fűzte hozzá a nagylaki háziasszony.

Csirkebolt a határ innenső oldalán. Magyarok és románok egyaránt viszik az árut. Fotó: Schmidt Andrea
Az utóbbi napok híradásai, sőt diplomáciai anomáliái ellenére sem kellett különös intézkedéseket bevezetni a nagylaki határátkelőnél lévő vámparancsnokságon, bár a szakemberek fokozott figyelemmel vizsgálják át a csomagokat. Sem húsáru, sem pedig tejtermék nem juthat be Magyarország területére.

– Tudni kell, hogy a tejből és húsból készült élelmiszerek vagy maguk az alapanyagok nem a madárinfluenza, hanem hazánk uniós tagsága miatt nem hozhatók be – tájékoztatott Luczó József vám- és pénzügyőr őrnagy, a nagylaki vámparancsnokság vezetője. – Egyébként semmiféle fertőtlenítést nem végzünk a határon, ehhez nem értünk. Csupán egyet tehetünk: minden lehetséges esetben tételesen átvizsgáljuk a Romániából belépők csomagjait, rakományát. Különösen nagy figyelmet fordítunk a Moldáviából érkező mikrobuszokra, hiszen a raktérből gyakran kerül elő szalonna, vagy más, pácolt húsféle, amit el kell koboznunk, ha az utasok nem fordulnak vissza az áruval.

Ottjártunkkor éppen egy moldáv buszt kutatták át a vámosok, és mindent kinyitottak, ami gyanús árut tartalmazhat. A vendégmunkásokból és turistákból álló utazók papírdobozaiból csak sütemények és edények, ajándéktárgyak kerültek elő.

– A romániai Nagylakról jövök, ott senki sem fél a kórtól. Persze hallottunk mi is a hírekben a madárinfluenza terjedéséről, de nem félünk, hogy idáig terjedne ez a betegség – mondta el a vámkezelésre várakozó Mircea Birta.

Nagylakon tavaly 373 esetben koboztak el tejterméket összesen három és fél tonna mennyiségben, míg húsféléből 397 esetben koboztak el összesen négy és fél tonnányit. Idén eddig 267 esetben vettek el élelmiszert, ami 4,3 tonnányi árut jelent.


Napi kapcsolatban

Szigeti Sándor főállatorvos, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás vezetője elmondta: semmilyen különös szigorítást nem rendeltek el intézményük nagylaki részlegénél a romániai hírek okán, ám folyamatos kapcsolatban vannak a román kollégáikkal, így az újabb gócpontok felbukkanása esetén rögvest kibővítik a tiltott területek listáját, ahonnan semmilyen hús- vagy tejféle nem érkezhet az unió országaiba. Szükség esetén fertőtlenítik is a teherforgalomban érkező járműveket, ám eddig egyetlen esetben sem bukkantak a madárinfluenza nyomára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélték a rablókat

Két év két hónap, illetve egy év hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte – egyelőre nem… Tovább olvasom