Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Szili Katalin Makón és Szegeden járt

Makón a történelmi egyházak képviselőivel találkozott, Szegeden pedig szerb–magyar toleranciatábort nyitott meg tegnap Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A Szegedi Ifjúsági Napokon rendezett idei második szerb–magyar toleranciatábor csak egyik rendezvénye a két ország közötti toleranciaprogramoknak.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Buzás Péter makói polgármester a városházán. Fotó: Segesvári Csaba
Szili Katalint a makói polgármester, Buzás Péter fogadta tegnap kora délután a városházán. Az Országgyűlés elnökét kötetlen beszélgetésre invitálták a makói történelmi egyházak vezetői. Bár az esemény nem volt a sajtó számára nyilvános, annyit megtudtunk: a római katolikus egyházközségek nem képviseltették magukat, mivel a papok a püspökváltás miatt jelenleg egy közös lelkigyakorlaton vesznek részt.

Szili Katalin Draskóczy Edével. a makói evangélikus egyházközösség presbitériumának vezetőjével. Fotó: Segesvári Csaba
A találkozót rövid városnézés követte. Szili Katalin megtekintette a kormányzati támogatással felújított Szikszai-Szirbik emlékházat, majd a város főterén sétált végig, ahol beszédbe elegyedett a járókelőkkel. Az elnök asszony a Csanád vezér tér egyik cipőboltjának kínálatát is megszemlélte, majd a sportcsarnokban köszöntötte a város sportszakosztályainak vezetőit, kiváltképp a pályán edző női kézilabdásokat. Az első profi ligás mérkőzésére készülő csapat minden tagjának egyenként gratulált, majd egy dedikált labdát adott át Fekete Gabinak. A csapat dedikált piros mezzel viszonozta a figyelmességet.

– Az utóbbi hetekben számos vidéki városba fogadtam el meghívásokat. Örülök, hogy a történelmi egyházak képviselőivel is találkozhattam, hiszen példaértékű az önkormányzat és a felekezetek együttműködése, ahol a város is saját ügyének tekinti a templomok felújítását. Remélem, ez a sikeres pályázati munka a továbbiakban is folytatódik – mondta Szili Katalint, aki Szegeden megnyitotta a szerb–magyar toleranciatábort.


Az előítéletek ellen

A Szegedi Ifjúsági Napokon rendezett idei második szerb–magyar toleranciatábor csak egyik rendezvénye a két ország közötti toleranciaprogramoknak – tájékoztatott a tegnapi tábornyitás előtt Szili Katalin, a magyar és Predrag Markovic, a szerb parlament elnöke a szegedi városházán. A két állam közös toleranciaprogramja folyamatos. A magyar házelnök kérte szerb kollégáját, segítse elő a magyarellenes incidensek tetteseinek felkutatását. A szerb parlament elnöke megerősítette, új parlamentjük sem kívánja csorbítani a kisebbségek államközösségben biztosított jogait. A parlamenti elnökök októberben találkoznak legközelebb Szabadkán, majd Budapesten. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágori Józsefnét a gazdaság érdekli

Öt évvel ezelőtt lépett a makói közélet színterére, most pedig a város polgármestere szeretne lenni… Tovább olvasom