Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Sziszifuszi szemétharc a 43-as út parkolóiban

Klárafalva - Néhány óra elteltével nyoma sincs 16 közmunkás mindennapos munkájának a 43-as főút klárafalvi pihenőjében, a kukák mellé hajigálva ugyanis bőven akad mindenféle hulladék, amiről az utasok sem tehetnek: Szegedtől Nagylakig nincs nyilvános vécé – az eredmény érezhető a klárafalvi út menti erdősávon.
Bár mindennap tisztítják, a takarítóbrigádok elhaladását követően mégis szeméttől fehérlik a 43-as út mentén, Klárafalva előtt kialakított pihenő. Szegedtől Nagylakig – a magyarcsanádi kamionparkoló kivételével – gyakorlatilag egyetlen kényelmes, vécével, büfével ellátott pihenőhely sincs kialakítva. Ám a közútkezelő munkájának eredménye a „kisebb" parkolókban kézzelfogható, szinte mind tiszta – csupán a legnagyobb, a klárafalvi lóg ki a sorból.

– Itt állunk meg, mert ez a pihenő tűnik a legbiztonságosabbnak, de jó lenne egy rendes, kiépített parkoló – osztotta meg lapunkkal az ebédre megálló, temesvári Cristea család. A házaspár havonta megjárja a Németország és Románia közötti utat, és gyakran itt, Klárafalvánál kényszerülnek megpihenni. Az asszony elárulta: nagyon kellemetlen, hogy nincs vécé, és bizony gyakran tapasztalják, hogy sokan – nemzetiségtől függetlenül – szétdobálják a kezük ügyébe eső szemetet. Ők igyekeznek vigyázni, láttuk is: eleve a konténer mellé parkoltak.

Árulkodó hulladékhalmok – a közútkezelő munkásai itt alig néhány órája gyűjtötték össze a szemetet A szerző felvétele
Árulkodó hulladékhalmok – a közútkezelő munkásai itt alig néhány órája gyűjtötték össze a szemetet
A szerző felvétele

Megnéztük, mégis mi mindent hajigáltak tegnap az árokba, és igaznak bizonyult az asszony állítása: román cigarettásdoboz, olasz flakon és két bolgár bulvárlap is bizonyította a szemetelők multikulturalitását. A túloldali parkoló valamivel tisztábbnak tűnt, itt a legfeltűnőbb egy útfélen hagyott Borsec-palack – ez néhány órával korábban Románia egyik legkedveltebb ásványvizét rejtette. Még elkeserítőbb a kép, ha elindulunk az erdősáv irányába – az esővíz-elvezetőn híd vezet át –, itt ugyanis gyomorforgató jelek igazolják a vécé hiányát: amíg a szem ellát, ürülék- és szalvéta-, meg zsebkendőkupacok árulkodnak az átutazókról.

– Tizenhat közmunkásunk dolgozik mindennap az út megtisztításán, és állítom, hogy ilyen kevés szemét évek óta nem volt a 43-as mellett. Persze ez nap mint nap több száz zsáknyi hulladékot jelent, hiszen az átutazók folyamatosan szétszórnak mindent a parkolókban – mondta lapunknak Mátó János. A közútkezelő makói üzemmérnökségének vezetője hozzátette: nekik nincs lehetőségük mobil vécék telepítésére a parkolókban.

– Gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk a tetten ért szemetelőkkel, hiszen feljelentést csak a pontos személyi adataik ismeretében tehetünk, ám az útlevél vagy személyi elkérésére nincs jogosítványunk. Így eddig egyetlen szabályszegőt sem tudtunk felelősségre vonni – fogalmazott Rigó Mihály, a megyei közútkezelő műszaki osztályvezetője.

Deszknél magyar a szemét

A Deszk után egy kilométerre lévő lehajtó a nemzetközi tranzit évtizedek óta „kedvelt kényszerpihenője", ám az itt szétdobált hulladékok mustrája érdekes eredményt hozott: külföldi szemetet sehol sem látni. Bőven akad azonban hazai flakon, csomagoló, sőt lomtalanítás végeredménye is, az egyik bokor tövében fél tucat „Szegedi" márkajelű sör PET-palackja jelzi: nem csak a román és a bolgár átutazó szemetel lelkiismeret-furdalás nélkül.

Olvasóink írták

 • 4. che 2008. július 30. 17:55
  „Miért nem működhetnek az országban nyilvános WC-k ? Szerintem vállalkozásnak sem rossz mert csak fizetős lehet, ami ingyen van azt tönkre teszik. De tény hogy pl Szeged belvárosában (a külterületet ne emlegessük) NINCS nyilvános WC, csak a vendéglők, éttermekben vagy a cukrászdákban ahova (jogosan) az utcáról be jövőt nem szívesen engedik be ha nem fogyaszt...”
 • 3. Burunkai Ferenc 2008. július 30. 17:52
  „Sokkal jobb az ilyen emberek közérzete,ha mások elé viszik a szemetűket,mintha a saját kukájukba raknák.Ezek verték a mellúket mikor Makón minden lakóingatlan után bevezették a szemétszállítási díjat.--NEM FIZETEK, NEKEM NINCSEN SZEMETEM!--ez volt a szlogen.Szemete van mindenkinek,még nem találták fel a hulladékmentes életmódot,Évek óta sok pénzt fordítanak a Maros part és kornyéke rendben tartására és mégis BUNKÓCIKÁMÉK kthordják az ut mellé kózvetlen 2 db nagy kék zsák szemetet.Most is ott díszeleg.Ilyen ember is az UNIÓHOZ tartozik.Mit szóina ha rajtakapnák és másnap a saját házát raknák kórbe ,úgy hogy ne tudna kijönni.Csalakozom Utazó véleményéhez.Sokan társasházak kukájukba rejtik a szemetüket mig mindenki alszik.Nem is gongol arra ,hogy az ilyen edény hamar megtelik és nem tarthatják lakásban a hulladékot,mint A MÁSHOVA SZEMETELŐ--az a lényeg neki legyen jó!Az ajó nem vagyunk egyformák!”
 • 2. UTAZÓ 2008. július 30. 12:49
  „KILESNI-TETTENÉRNI-ELFOGNI--- ÉS MEGETETNI VELE AMIT SZÉTDOBÁL!!!!!”
 • 1. szem 2008. július 30. 09:03
  „És hasonló a helyzet a többi parkolóban is, különösen a kiszomboriban, ahol most a dinnyeárusoknak köszönhetően kivételesen rend van. Sajnos az átutazók nagy mennyiségű ürülékkel és vizelettel szennyezik a környezetet, valamint a felesleges szemetet még itt nálunk eldobálják. A parkolókban viszont a magyar falvak lakói közül hordják ki egyesek a rothadó, bűzlő szemetet, dögöt. Elviselhetetlen bűz, fertő, iszonyú látvány van. Patkányok tömege. Országimázs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötödik lett az Eb-n a makói Sebők Árpád

Makó - Élete eddigi legjobb eredményével tizenötödik lett a ljubljanai veterán atlétikai… Tovább olvasom