Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Szobrokat avattak a kiszombori falunapokon

Kiszombor - Két új szobrot avattak hétvégén a kiszombori falunapokon. A Rónay-kúria mögötti parkban elhelyezett emlékmű Petőfit és Kossuthot ábrázolja.
Hatvan évvel ezelőtt állítottak emlékművet a kiszomboriak a szabadságharc két jeles alakjának, Petőfi Sándornak és Kossuth Lajosnak a Rónay-kúria mögött. A ma már vendéglőként működő épületet azóta felújították, a mögötte található kis parkrész azonban a régi, mészkőből készült, mára megkopott szobrokat őrizte. Ezek helyére kerültek most új, bronzból öntött alkotások.

Borsi Sándor szobrászművész – aki munkájáért Kiszomborért-díjban részesült – lapunknak elmondta, már évek óta gondolkozott rajta, hogy elkészíti a poéta és a politikus szobrát, ám eddig erre anyagi támogatás hiányában nem volt lehetőség. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítségével azonban most sikerült megvalósítania tervét: a helyi önkormányzat csaknem másfél millió forint önerő mellett mintegy egymillió forintot nyert pályázaton erre a célra.

A helyiek és az elszármazottak virágot helyeztek el a szobrok talapzatánál. Fotó: Takács István
A helyiek és az elszármazottak virágot helyeztek el a szobrok talapzatánál. Fotó: Takács István

A szobrokat szombat délelőtt a falunapokon avatták fel. Prókai Gábor művészettörténész szerint az alkotások most már remekül illeszkednek a park látképébe. Egyébként a régi szobrokat sem dobták ki – a helytörténeti gyűjteménybe kerültek.

Számos egyéb program is kísérte a falunapokat: kiállítás nyílt a Rónay család fotóiból és tárgyaiból a művelődési házban, szombaton gyermekelőadás, veteránjármű-találkozó, néptáncműsor, kabaré, Luigi- és Sugarloaf-koncert volt. Vasárnap sakk- és labdarúgóverseny, mesterségek utcája, táncműsor, operett-előadás és a helyben régóta népszerű dáridó várta a helyieket.

Olvasóink írták

 • 19. Lcat 2008. október 16. 21:05
  „Éljen dolgoznak a Régi Makói utcában! Hajrá”
 • 18. Ludrew 2008. október 12. 11:04
  „Flex: a szobrok nekem is tetszenek, ez tény. Szépek, jók, tiszta a környezet, stb. Csak azt nem értem, hogy miért ugynarról a két emberől kellett csinálni? Ugyanennyi pénzből lehetett volna a faluért sokat tevő földbirtokosról, vagy az itt tanítóskodó József Attilláról is szobrot csinálni. És akkor nem kellene a régi kettőt eldugni a helytörténeti gyüjteménybe, hanem lenne kettővel több személyről lenne a falunak szobra.”
 • 17. 4 2008. október 11. 07:39
  „bekes polgar!

  Bocs,hogy beleszólok, de az én olvasatomban Klárafalva nem negatív példaként szerepel Lcat hozzászólásában.”
 • 16. bekes polgar 2008. október 09. 14:12
  „Klarafalvarol:
  Sajnalom, hogy Klarafalvat hoztam fel negativ peldakent korabban. nem szandekoztam bantani oket. Ha barmiben megbatnottam oket, azt nagyon sajnalom. Osszehasonlitast ohalytottam tenni. Magaval a telepulessel semmi bajom, szeretek mindenkit, aki ott lakik.

  BP”
 • 15. bekes polgar 2008. október 09. 14:06
  „Lcat-nak:

  Ide hiaba irod, hogy all a munka. En nem fogom megoldani a gondodat. Az illetekessel beszelj, kerlek. Hogy negativ, pesszimista, semmit sem csinalo, durcaskodo hangulatodat miert arasztod szet, nem tudom. A problema megoldasa nem en vagyok. Beszelni, beszselni, panaszkodni...

  Nem ebben all Magyarorszag jovoje.

  Vedd ki a reszed a munkabol. Beszselja szomszedoddal, kettesben menjetek be a PH-ba, es kerdezzetek utana a szunet pontos okara. Elozo hozzaszolo jelezte, hogy minosegi problemak vannak. Nyilvan leallitja ilyenkor a vezetes a munkalatokat. Gondolom, nem szeretned, hogy 3 ev mulva katyurengeteg legyen utcadban? Mindennek ara van. Ilyen a Vilag.

  Ajanlom tovabba mindenkinek a tisztesseges munkavegzest. Legyen itt szo egyeni, vagy ceges dolgokrol. En kotbereztetnem a kivitelezo ceget. Nah persze en is csak mondom, mit csinalnek. De nem is vagyok a vezetesben. Hogy a munkalatok jol follyanak, jo szerzodesek kellenek. Lepjunk ra kozosen a gaztevok labara, es tapossuk addig, amig at akarnak verni minket.

  A kozos eroben van a hatalom. Jo szerzodes. Olyan, hogy veletlenul se szegd meg, mert ha megszeged, tonkre mesz. Egyszeru ilyen szerzodeseket irni. Ugy gondolod, a vezetes nem ilyet irt? Nezz utana. Gondolom, minden ilyen szerzodes publikus. Annak kell lennie, mert mindannyiunk penzet hasznalja az onormanyzat. Nezz bele a szerzodesekbe, es jelezd, ha ok hibaztak. Ha a ceg hibazott, pereld be. Mindenfelekeppen tegy javaslatot irasos formaban az Onkormanyzatnak, ha ugy latod. Hivatali kotelezettdegbol foglalkozniuk kell a javaslatoddal, eszreveteleddel. ha nem tenne, beperelheted az Onkormanyzatot hivatali mulasztas cimszoval.

  Mindannyiunkke a felelosseg. Ha elmulasztanad ezt a feladatodat, te sem tettel meg mindent, es legkozelebb ne ocsarold a masikat. Ha megtettel mindent se ocsarold, vagy terheld ezeket az oldalakat negativ gondolataiddal. Dolgozz, es arasd le a baberokat. Igy legyen neked is szep utcad...

  BP”
 • 14. Flex 2008. október 08. 12:49
  „Szobrok:
  Totálisnam meglepődtem, hogy ennyire lesújtó váleményeket is olvashatok az új szobrokról. Nem tudtam elképzelni, hogy ennek nem lehet örülni. A régieket ´48-ban állíttatták, tiszteletből. A faluhoz valóban nem kötődő személyekről. Hány városban/településen van Szent István szobor? Vajon mindegyikhez köthető a neve? Az, hogy az új szobrok alakjai megmaradtak valóban hagyománytisztelet. Hogy nézne már ki az, hogy egy jubileumi alkalomra állíttatott szopbrot csak úgy eltűntnek?
  Persze van létjogosultsága olyan szobrok állításának is, melyek neves, Kiszomborért sokat tevő személyeket ábrázolnak. De azok majd más helyen állíttatnak, majd ha lesz rá szándék, lehetőség, pénz.
  Az új szobrok nagyon egyediek, kimondottan üdítő látni, hogy eltérnek a "megszokott" ábrázolásmódtól. Nekem nagyon tetszenek!
  Régi makói utca:
  A munka leállásának okai vannak. Az okok sajnos országosan ismertek. A kivitelezői fegyelem, korrektség hiánya. Ahol lehet megpróbálták/ják megvezetni az önkormányzatot. A szerződésben vállaltak és a tervekben szereplő paraméterek be nem tartása vezetett odáig, hogy leállították a munkát.
  Tehát az ok a MINŐSÉGI MUNKA megkövetelése. Azért, hogy pár év múlva is jó aszfalja legyen a Régi makói utcának.
  A leállás persze boszantó, kellemetlenségeket okoz. Főleg, ha baleset miatt oda terelik a forgalmat.
  De út lesz, sőt szélesített lesz!
  Főtér kontra perifériák:
  Alapvetés: egy település főtere, központja minden esetben kiemelt fontosságú. Bárhol nézzük az a legszebb, leggondozottabb.
  Az önkormányzat lehetőségeihez képest elsősorban oda koncentrál (szerintem) és utána az azon kívül eső részekre. De vegyük már figyelembe, hogy hogy mik a lehetőségek! Néhány közmunkás tartja rendbe a közterületek nagy részét! A függöny mögül kikandikálva könnyű azt mondani, hogy de gazos az utca stb stb. Az a pár ember nem képes az egész falut kétnaponta lekaszálni, felszedni a szemetet, megnyírni a bokrokat stb stb.
  A felújítások tekintetében meg amilyen lehetőségek vannak, azokat megragadja a vezetés. Ha lehet járdát újítani megteszik. Ha utat azt. De van annyi meló még, hogy sokáig maradnak még rossz utak, járdák, csatornák. Csak apránként, lépésről-lépésre tudnak haladni.

  Nem fényezni akartam a vezetést, mert nem tisztem. De a dolgok sosem annyira egyoldalúak vagy egyértelműek, mint azt gondolnánk. Az értelmes kommunikáció sokat segíthet. Az sem tisztem, hogy a helyi információs lapot reklámozzam, de ott általában minden papírra van vetve. El kell olvasni! Sőt! Vissza kell kérdezni!! Ha jól tudom van olvasói rovat.”
 • 13. Lcat 2008. október 02. 21:42
  „Egyébként Klárafalvának csinos kis főtere van,s ez nem a 43-nál van!”
 • 12. Lcat 2008. október 02. 21:34
  „És a munka a Régi Makói utcában még mindig csak áll ,csak áll ...”
 • 11. mindegyki 2008. október 02. 20:32
  „Békés polgárnak!
  A községben többször volt már tisztasági nap, amelyre nehányan jöttek csak. Az iskolások mindig jelen voltak.
  Mindenesetre az ifjúság elszokott a munkától, nem ártana a havi 3 óra munka rendszeresen.
  A társadalmi, közösségi munkától pedig a felnőttek szoktak el, hiszen azért nem jár pénz, s a pénz beszél, kutya ugat.
  Tehát komoly szemléleti problémák vannak.
  Üdv. A szervezéshez jó munkát, sok sikert.”
 • 10. bekes polgar 2008. október 02. 12:47
  „Nade a "szintén én" azmegkiacsuda, ugye :)))))))))

  Másrészt pedig a Régi Makói utcát nem azért kell rendbe tenni, mert elakadás esetén "betéved" oda a jónép. Minden embernek joga a szép, nyugtató környezetben-való élet. Mármint ha ez jog. Mert a szép környezetért mindannyiunknak tennünk kell. Nekem is, neked, Kedves Olvasó...

  Tudom, a lakosság 2 %-a szemetel. Én nem vagyok köztük. Viszont rendben tartod-e saját portád körül a földet? Kellemesen vagy-e az udvarodon? Lehet, hogy pont Te igen, talán a szomszédod nem anyira. A szép látvány, a zökkenőmentes közlekedés mindannyiunk dolga, ugye, feladata. Egytől egyig. Ha szomszédod portája nem a legszebb látvány, kérd meg őt/őket szépen!!! figyeljenek jobban oda. Ne ordíts rá, a negatív hozzáállás ugyanazt indukál. Kérd meg őt inkább, és segíts is neki. A ő utcéfrontján levő szemetet mindeki látja. Még te is.

  Én nem élek szeretett falumban. Én nem tudm összeszedni a szemetet, de összeszedem ott, ahol vagyok.

  Szervezzetek önkéntes takarítási napot minden hónapban. Az iskolában legyen minden hónap egy délelőttjén 3 órás takarítás a faluban. Írj a megfelelő szervezetnek kérelmet, anyagi támogatásra, vagy hogy tegyék rendbe az utcádat.
  Gyűjts aláírást. Vedd ki a részed a munkából. Alapíts egyesületet a Tiszta Kiszomborért. Barátod szervezzen csapatépítő tréningeket.

  Sok a munka. Erő is van, idő is van. mindenkinek arra, ami Neki a legfontosabb. Tegyük rendbe az ügyeinket közösen.

  Hajráááááááááááá!”
 • 9. szintén én 2008. október 01. 17:21
  „Az előbb elfelejtettem. Név nélkül könnyű mindent összeírni.”
 • 8. Endrész Erzsébet 2008. október 01. 17:14
  „Úgy látszik Kiszomborra is begyűrűzött az országos nagypolitikai mentalitás.
  Támadni mindent, ami zajlik, a törekvéseket,amelyek szépítik a falut. Csak úgy csípőből.
  A szobrokkal kapcsolatban a fantázia most nem helyénvaló. Hagyománytisztelet volt a mérvadó.
  Ha eltűntek volna a szobrok, az keltett volna felzúdulást.
  A vezetőség, akiket megválasztottunk, mindent megtesz, hogy támogassa a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, elsősorban a polgármester asszonynak az alapos, mindenre figyelemmel lévő munkáját.
  A falu szíve a központ, a Rotundához érkezik a látogató, ott fordul meg a legtöbb ember. Fontos, hogy szép legyen.
  Természetesen a központhoz vezető utak is nagyon fontosak, és meg is van rá az igyekezet.
  A Kiszombori Híradó előző számában megjelent, hogy mennyi pénzt költenek a főtérre és mennyit a Régi Makói és egyéb utcákra, járdákra...
  Csak kellene olvasni az újságot.
  Azonkívül, igazat adok annak hozzászólónak, aki azt írta: " békével tárjátok fel azoknak, akiknek feladatuk megoldani a dolgotokat."
  Így igaz. Azonkívül észre kellene venni azt a sok pozitív változást, ami az utóbbi időben történt a községben.
  NEM, az természetes. Arról szó sem esik.
  Én megköszönöm mindazoknak a munkáját, akik nap mint nap tesznek a község érdekében.
  Valamint további munkájukhoz jó kedvet, kitartást kívánok.
  Mert tennivaló bizony sok van. / Kastély, Rónay-kápolna.../ Lehetőség viszont nem mindig adatik, s annak örüljünk, hogy a kínálkozó lehetőségeket mind-mind megragadják a hivatalban.
  És pályáznak, pályáznak...
  Sok sikert hozzá!”
 • 7. 4 2008. szeptember 30. 08:31
  „T.bekes polgar !

  Én is értékelem az egyre szépülő faluközpontot,De ha a 43-as főuton Fennakadás / baleset van / sajnos csak a falun keresztűl tud elhaladni a forgalom, és az a látvány amit a régi makói utca nyújt az oda terelt forgalo résztvevőinek, nem igen hinném, hogy szívesen vissza látogatna Zomborra, sőt...
  Tehát ha nem haragszol, hiába van egy falunak csilli-villi központja, ha a rávezető utak, még a balkáni utakhoz sem hasonlítható.”
 • 6. bekes polgar 2008. szeptember 29. 22:35
  „Sajnálattal veszem észre, hogy a magyar mentalitás nem változik egyelőre: a negatív dolgokról beszélnek kedves magyar barátaim.

  Én máshogyan látom e Világot: én értékelem, hogy a dél-Alföld egyik legszebb falujából származom. Lehetne sokkal szebb is, ez tény, de sokkal szebb már most is, mint sok másik. Akik minden nap keresztül mennek a főtéren, látják-e vajon, hogy nem Klárafalván vannak, ami e pillanatban csupán egy út a kamionoknak!?

  Hogy valaki tett a közért, azt értékeljétek fele barátaim. Ha valami gondotok van, azt békével tárjátok fel azoknak, akiknek feladatuk megoldani dolgaitokat.

  Én értékelem az egyre szépülő faluközpontot, köszönöm minden közreműködőnek ezt.”
 • 5. aha 2008. szeptember 28. 14:25
  „Sztem is nagy ötlet volt Kossuthot vagy Petőfit újra " önteni".
  (Ők hogyan kötődnek a településhez??? )
  Más ember nem is élt a faluban aki tett is valamit Zomborért.
  (Oexel család- ld.a családi kripta a falu temetőjében, vagy a kastély, stb...-szégyen)vagy számtalan olyan nevet ide lehetne sorolni....
  A vezetőség ötlettelenségét, fantáziátlanságát, hozzá nem értését tükrözik a tetteik”
 • 4. Ludrew 2008. szeptember 26. 20:39
  „Azt nem értem, hogyhogy csak ennyi fantáziája van a vezetésnek? Mégegyszer ugyanazt a két szobrot? Vazze, hát ilyen nem sok helyen van, max Szingapúrban, ahol van kilenc merlion szobor, de az a város jelképe, ellentétben Kossuthtal és Petőfivel...mi értelme volt ennek? Miért nem készítettek szobrot valami híres zomboriról, József Attilláról, aki járt ott, és még nincs róla szobor; Oxelről, Rónayról vagy akárkiről...de hogy mégegyszer ugyanazokról a személyekről szobor, hát ez egy vicc.”
 • 3. L:CAT 2008. szeptember 22. 17:01
  „CSAK A FŐTÉR A LÉNYEG!a TÖBBI LE VAN SZ..EJTVE!”
 • 2. szörnyű 2008. szeptember 22. 09:50
  „Úgy van! TEGYENEK MÁR VALAMIT az ügyben. Egy fontos út hogyan lehet ebben az állapotban?
  Biztos voltam benne, hogy a rossz idő beálltával sem oldódik meg a helyzet, márpedig az eddig is súlyos körülményeket ezzel tovább súlyosbították, mivel már lehúzódni sem lehet, mert nincs hová!
  Egy sártenger lesz az egész környék.”
 • 1. 4 2008. szeptember 22. 07:25
  „A régi Makói utcáról is kellett volna készíteni egy képet, mivel az már lassan két hónapja állítólagos út javítás címén nehezíti meg az ottlakók életét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészcigi a kamionban

Nagylak - Közel félmillió forint értékű cigarettát próbált átcsempészni a nagylaki határon az a… Tovább olvasom