Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Szobrot kapott II. János Pál pápa Makón

Makó - Szobrot kapott tegnap este a tavaly boldoggá avatott II. János Pál pápa a makói Szent István Király templomban, ahol egy hónapig kiállítás is látható az egyházfőről. A történelem eddigi legismertebb, legkedveltebb pápája most lenne 92 éves.
Egész alakos, nagyjából 150 centiméter magas szobrot kapott tegnap este a 92 esztendeje született II. János Pál pápa a makói Szent István Király templomban. Az alkotás ugyan nem egyedi, de különleges és értékes: a pápa szülőhazájában, Lengyelországban, az egyik nagy tiszteletnek örvendő kegyhelyen, Czestochowában készült helybeli mesterek keze munkájával. Régiónkban nincs hasonló, a szegedi dómban is csak portré látható róla. A makói katolikus közösség plébánosa, Czank Gábor atya kezdeményezésére kerül a templomba azért, mert a makói hívek körében máig nagyon népszerű – kortárs szentnek tekintik, bár egyelőre szentté még nem, csak boldoggá avatták tavaly. A szobor megszentelésére lengyelek is érkeztek Makóra.

II. János Pál pápa szobrát Czank Gábor atya kérésére készítették Lengyelországban, mellette a kiállított gyűjtemény tulajdonosa, Veronika nővér. A szerző felvétele
II. János Pál pápa szobrát Czank Gábor atya kérésére készítették Lengyelországban, mellette a kiállított gyűjtemény tulajdonosa, Veronika nővér. A szerző felvétele

A szoboravatóval egy időben kiállítás is nyílt a legismertebb lengyelként is számon tartott egyházfőről a templom oldaltermében. A főként könyvekből, újságokból, fotókból, kegytárgyakból és érmékből álló kollekcióból annak a reverendának az egyik ereklyeként számon tartott darabja a legérdekesebb, amelyet a szentatya 1981-ben, az ellene elkövetett merénylet idején viselt. A gyűjtemény a lapunkban is bemutatott makói Veronika nővér, azaz Magyaros Rita tulajdona, aki nagy tisztelője II. János Pálnak, és 2005 óta gyűjti a hozzá köthető emlékeket.

Őriz tőle egy levelet is, amelyet köszönetképpen kapott tőle a pápává választás 25. évfordulójára küldött jókívánságaiért. Ez is megtekinthető – a kiállítás egy hónapig látható.

Olvasóink írták

  • 2. makovaros 2012. május 22. 16:18
    „Jó dolog ez én örülök neki”
  • 1. Tivadar 2012. május 20. 02:44
    „Annyira kellett ez mint egy falat kenyer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktív dolgozót nem bocsátanak el a makói kórházból

Megmarad a neurológia, a szülészet és a gyermekellátás a Maros-parti városban. Tovább olvasom