Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Születésnapját ünnepli Makó

Makó - Rajzkiállítással, ifjúsági vetélkedővel, sportgálával, rock- és szimfonikus koncerttel ünnepli születésnapját a hétvégén Makó.
A hagyományos városnapi testületi ülésen Deák Sándor karnagy, Tari János filmrendező és Vermes Géza akadémikus kapott kitüntetést.

A makói városnapot az I. Lipót király által kiadott, a város török utáni újjászületését megalapozó pozsonyi dekrétum emléknapján szokás megrendezni. Az idei programsorozat legrangosabb eseménye az ünnepi testületi ülés volt a városháza dísztermében, ahol Buzás Péter polgármester a dicső múltat felelevenítve a város jövőképéről is beszélt; azt mondta, az a kreativitás, amellyel az egykori makóiak a vöröshagymát világhírűvé tették, ma abban az elképzelésben él tovább, amely szerint az Unió segítségével a gyógyiszapra és a termálvízre alapozva az idegenforgalom ad majd munkát, megélhetést az itt élőknek.

A múltról persze több szó is esett: Tóth Ferenc főszerkesztő bemutatta a makói monográfia utolsó, néprajzzal foglalkozó kötetét, amelynek tiszteletpéldányát a város mecenatúráját megköszönve át is adta a polgármesternek. Ízelítőként a kötetből két szerző, Markos Györgyi és Péter László mutatott be néhány gyöngyszemet a makói népélet gazdag kincsestárából.

Az ünnep hagyományainak megfelelően az ülés keretében több kitüntető címet is átadtak. Deák Sándor zenetanár, fúvóskarnagy, aki együttesével számos rangos hazai és külföld elismerés birtokosa, a Makó Városért emlékplakettet vette át Buzás Pétertől; Tari János makói születésű filmrendező, aki alkotásaiban gyakran foglalkozik szülőföldjével, a Makó Városért emlékérmet kapta meg, míg a Makó Városért kitüntető cím birtokosa lett Vermes Géza oxfordi akadémikus, a világ egyik legismertebb vallástörténésze.

Köszöntötte a város első embere azokat a makóiakat is, akik a közelmúltban rangos állami kitüntetésben részesültek. Így a város lakóinak nevében gratulált a köztársasági lovagkereszttel kitüntetett Novák István főépítésznek, az ezüst érdemkereszttel kitüntetett nyugalmazott bankfiókvezetőnek, Dancsó Jánosnénak és a hasonló elismerésre méltónak talált volt polgármesternek, jelenlegi háziorvosnak, Sánta Sándornak, valamint a Németh László-díjjal elismert nyugdíjas pedagógusnak, Puskás Jánosnak.

Olvasóink írták

  • 1. Heffalump 2008. május 10. 17:24
    „Boldog(abb) szülinapot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús gránátot találtak Pitvarosnál

Pitvaros - Péntek kora délután Pitvaroshoz közel az út közelében II. világháborús aknavető gránátot… Tovább olvasom