Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Szúnyogtábor - szúnyogok nélkül

Makó - Mindössze napi 450 forintba kerül az a napközis tábor, ami az egykori szúnyogtáborok hagyományát eleveníti fel Makón. A gyermekeket az sem zavarja, hogy egy iskola udvarán töltik szünidejüket – ide költözött a tábor a sok szúnyog miatt.
Reggel zászlófelvonás, jelentés, napközben séta az erdőben, számháború, foci – a mai felnőttek emlékeiben valahogy így élnek a nyári napközis táborok. Makón ezeket a Maros-parti úttörőtáborban tartották. Az akkori diákok szúnyogtábornak hívták – a név eredete nyilvánvaló: a folyóparton bőségesen volt a vérszívó rovarokból. Mégis, egy-egy táborban 400-nál is több tanuló vett részt. A napközi felügyeletet biztosító táborok kora azonban régen leáldozott, a helyüket általában borsos árú, speciális foglalkozásokat kínáló táborok vették át.

A gyerekek az iskolaudvaron táborozva is vidáman töltik a nyári szünetet. Fotó: Szabó Imre
A gyerekek az iskolaudvaron táborozva is vidáman töltik a nyári szünetet.
Fotó: Szabó Imre

Idén azonban kiderült: mégiscsak volna igény a régihez hasonló táborozási formára. Sok család ugyanis nem engedheti meg magának a drága tábort, de még azt sem, hogy szabadságot vegyen ki nyárra, netán otthagyja a hagymaföldet. Az ötlettel mindössze pár héttel ezelőtt keresték meg a szülők a civilben pedagógus önkormányzati képviselőt, Kiss Imrénét, aki egy ugyancsak a testületben dolgozó kollégájával, Lengyel Istvánnal együtt hamar megszervezte a tábort. Ami úgy tűnik, működik: ha nem is 400-an, de heti turnusokban összesen több mint 100-an jelentkeztek a meghirdetett helyekre.

– Nagyon jól érzem itt magam – mondta ottjártunkkor a Szikszai-iskola ötödikese, Varga Olivér. Emlékezetes volt számára a tűzoltók, a rendőrök és a katasztrófavédelmisek bemutatója, részt vett az aszfaltrajzversenyen, sokat pingpongozik és kártyázik a többiekkel. Pedig ugyanott tölti az idejét, ahol tanév közben: az iskola udvarán, merthogy a Maros-partjáról ide települt a tábor a sok szúnyog miatt. Ez azonban nem zavarja a gyerekeket, akik a kerítés tövében bunkert építettek, sátrat vertek, és pancsoltak is egy felfújható medencében. Mindez mindössze napi 450 forintba kerül – ezért a gyerekek még ebédet, uzsonnát és vacsorát is kapnak.

Olvasóink írták

  • 2. tothkornel6785 2010. augusztus 11. 19:36
    „Szerintem ez tök jó!Ott vannak a barátok,szórakozás,programok.Most minek költeni egy 20-30 ezres táborba a pénzt!Lehet hogy a szegényebb gyerkeknek akiknek csak napi 450ft-os táborra futtja,jobban érzi magát mint aki 20-30 ezer forintos táborban van,mert a gyerekek jobban szeretnek sátorban aludni,ahol nincs meleg este,mint egy faházban vagy sima házban!”
  • 1. 140 2010. augusztus 04. 14:05
    „Ez jó kezdeményezés.
    Remélem máshol is követik a példát. Nagyon sok családon lehetne így segíteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajt fogtak a makói zsaruk

A térfigyelő kamerának köszönhetően táskatolvajt fogtak el a makói rendőrök a hétvégén - tudta meg a delmagyar.hu. Tovább olvasom