Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tablókat gyűjt a makói gimnázium

Makó - Digitális archívumban szeretné megörökíteni összes érettségi tablóját a makói József Attila Gimnázium, és ehhez a makóiak segítségét is kéri – ötven-hatvan darab ugyanis nincs az intézmény birtokában, ezeket szeretnék legalább lefotózni.
Rója István igazgató szerint a tablók nem csak személyes emlékként értékesek: páratlan kortörténeti dokumentumok, amelyekből például az adott időszak divatja is megismerhető.

Az intézmény 1895-ös alapítása óta elkészült összes érettségi tablót szeretné digitális formában megörökíteni, majd a világhálón közszemlére tenni a makói József Attila Gimnázium. Ehhez az egykori diákok segítségét is kéri. Az ok prózai: az iskola birtokában ezekből csak százharminc darab van, negyven-ötven hiányzik. Az elkallódott tablók közül néhányat minden bizonnyal a volt diákok őriznek, de bizonyára olyan is van, amelyik az idők viharában megsemmisült. Ezekről fotókat keres a gimnázium. Ha valaki a nála lévő tablót vagy tablófotót nem szívesen adná át az intézménynek, akkor egy digitális fotót készítenek róla – így kerül majd be az iskola honlapján (http://www.jag.mako.hu) látható galériába, ahol most nyolcvankét érettségi tabló tekinthető meg.

Rója István igazgató a József Attila Gimnázium legrégebbi, 1901-ből maradt tablójával. A szerző felvétele
Rója István igazgató a József Attila Gimnázium legrégebbi, 1901-ből maradt tablójával. A szerző felvétele

A gyűjtés az igazgató, Rója István szívügye, aki azt mondja: ezek nemcsak személyes emlékként értékesek – páratlan kortörténeti dokumentumok is egyben, amelyekből például megismerhető az adott időszak divatja. Nagyjából az ötvenes évek közepétől mind megvan.

A korábbiak közül sok azért hiányzik, mert 1967-ben, egy meszeléskor mindet a pincébe vitték, és mivel akkor épp belvizes év volt, jó néhány tönkrement. Ma már természetesen jobban vigyáznak rájuk. Amikor például 2000-ben felújították az épületegyüttest, valamennyi tabló üveglapos borítást kapott. Sokat felújítottak közülük – átírták a megfakult neveket, visszaragasztották a leesett fotókat. Három tabló most is raktáron van, felújításra vár.

1901-es a legrégebbi

Rója István azt mondja: az új tablóknak mindenképp lesz helyük, van még üres felület a folyosókon. A gimnázium birtokában lévő legrégebbi egyébként 1901-ből származik, és ez kivételesen nem a folyosón, hanem az igazgató szobájában látható. Érdeklődése egyébként személyes okokkal is magyarázható: amikor érettségizett, saját osztályának ő készítette el a tablót.

Olvasóink írták

 • 5. ztre4u 2008. június 24. 15:28
  „Minden tiszteletem Rója tanár úré kezdő korában osztályfönökünk volt a Bajzában ,sajnos 7-osztályban kabtunk hejette egy kissebségi/roma/ osztályfőnököt azóta se tudtuk ezt kiheverni!!!!”
 • 4. tedi 2008. június 20. 09:40
  „Egyetértek az előttem szólókkal, nagyszerű ember, remek igazgatója az iskolának, én még emlékszem az elődjére, ő utána meg különösen felüdülés volt Rója tanárurat az igazgatói székben látni.
  Igazgató Úr!

  egy személyes üzenet, ha elolvasnáa kommenteket, vagy esetleg valaki továbbítaná: Legjobb tudomásom szerint jó kapcsolatot ápol a városvezetéssel, lenne mód arra, hogy kilobbizza a járda rekonstrukcióját a József Attila utcától a kollégium és a kis templom végéig? makó leghitványabb állagú járdájáról beszélünk, rengeteg gyderek jár el ott nap, mint nap, balaset és életveszélyes, ha valaki kerékpárral belehajt egy kátyúba, és ráesne egy másik gyerekre, ezzel komoyl sérüléseket is okozhatva. kérem tisztelettel, szólaljon fel az ügy érdekében, bizonyára népes támogatást fog maga mögé kapni.

  üdvözlettel: tedi - volt gimis-”
 • 3. hercegnő 2008. június 19. 06:07
  „Csak ilyen vezetőkre lenne szükség, mint Rója István.Az iskolaigazgatók sok embeséget tanuhatnának Tőle.”
 • 2. smilekirálynő 2008. június 18. 17:54
  „Ez biztos, én a JAG-ba járok és télleg ő a legjobb igazgató :)”
 • 1. Jason Donovan 2008. június 17. 20:01
  „Hát segíteni sajna azt nem tudok, de egyet igen, ha minden tanár Mo.-n olyan lenne mint Rója István akkor sokkal jobb lenne az oktatás színvonala meg sokkal jobb kedvel járnának a diákok suliba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszavirágzás a Maroson

Makó - Tiszavirágok ezrei pusztultak el a Maros-hídon vasárnap este, ahogy kollégánk felvétele is… Tovább olvasom