Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tájház lesz a sváb ház Pitvaroson

Pitvaros - Várhatóan novemberben folytatódik és jövőre be is fejeződik a pitvarosi sváb ház felújítása. A vitatott műemléképületben gazdája, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a helyi kézműves hagyományokat, az egykori életmódot bemutató tájházat alakít majd ki.
Úgy tűnik, rövidesen véget ér a pitvarosi sváb ház kálváriája: az épület tulajdonosa, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság most e-mailben megválaszolta korábban feltett kérdéseinket a ház sorsával kapcsolatban, a tájékoztatóból pedig kiderül, hogy az idén tavasszal félbemaradt felújítás heteken belül folytatódik. A falu főutcáján álló ingatlanról egyébként az utóbbi néhány évben sokat írtunk, mert viták kereszttüzében állt. Nyolcvan-száz esztendeje épült és egy Dunántúlról ide telepedett sváb családé volt, ezért aztán sváb stílusjegyeket is hordoz magán – de a településen honos szlovákság hagyományaira is emlékeztet. A helybeliek azonban nemcsak e különös kettősség miatt tekintettek rá idegenkedve, hanem azért is, mert az amúgy rendezett Kossuth utca szégyenfoltja volt romos állapotával, mi több: életveszélyt is jelentett az amúgy műemléki védelem alá helyezett, tehát el nem bontható épület.

Rejtély

Ismét szerettünk volna információt kapni a pitvarosi községházán, vajon vállal-e valamilyen szerepet a tájház fenntartásában vagy a bemutatandó anyag összegyűjtésében a helyi önkormányzat. Dénes László polgármestert azonban hiába hívtuk fel az előre megbeszélt, általa kért időpontban, addigra elment a hivatalból azzal, hogy legközelebb csak a jövő héten lesz benn – mobiltelefonját pedig kikapcsolta, üzenetet is hiába hagytunk rajta. A községházán más sem nyilatkozott nekünk.

Mint korábban megírtuk, a 2005 tavaszán elkészült tervek alapján a múlt év legvégén kezdődött el a sváb ház felújítása. Erre 18 millió forintot különített el a kincstár. Az idén tavaszra befejeződött első munkafázis keretében, amelyet az Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. vállalt, a szerkezetkész, stabil állapotba hozáshoz szükséges feladatokat végezték el: sor került a teljes épület alapozására, szigetelésére, aláfalazására. Ezenkívül visszabontották, újraalapozták majd bontott vályogtéglából újjáépítették a megdőlt épületrészt, új oszlopokat kapott a tornác és kicserélték a teljes tetőszerkezetet, valamint újrarakták hódfarkú cseréppel. Mindez azonban csak arra volt elég, hogy elhárítsák az utcán közlekedőkre is fenyegető dőlésveszélyt – a folytatásra tavasz óta nem került sor.

Az igazgatóság igazgatási osztályától most kapott tájékoztató szerint a munka hamarosan – ha az időjárás engedi, már novemberben – folytatódik. Azt ugyan nem közölték velünk, erre mennyi pénzt szánnak, annyit azonban megtudtunk, hogy a második ütemben olyan munkálatok szerepelnek, mint a falazatok tapasztása, vakolása, festése, a helyiségek belső szigetelése, burkolatok készítése, a kemence újjáépítése, a nyílászárók szükség szerinti cseréje, javítása, s a toldaléképületek helyreállítása. Ehhez kapcsolódik még a közművek bekötése. A munkák befejezését követően kezdődhet meg a belső falfelületek, mennyezetek festése a levett és archivált festékminták alapján, melynek köszönhetően visszanyerik eredeti küllemüket.

A tájékoztatóból azt is megtudtuk, hogy a műemléképületet a kincstár csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetett módon hasznosíthatja. Ennek megfelelően tájházként fog funkcionálni – de nem nemzetiségi, hanem a tájjellegű életmódot és a helyi kézműves hagyományokat bemutató házként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól startolt az makói egynapos sebészet

Makó - Az első két hónapban 13-14 milliós bevételt hozott a makói kórháznak az újonnan bevezetett… Tovább olvasom