Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tánckarrierek alfája a makói iskola

Makó - Tarolt a Makói Általános Iskola balett-tanszaka a legutóbbi országos klasszikusbalett-versenyen: az első és második helyezést érték el. Számos tánckarrier indult az utóbbi években a Maros-parti városból.
Az ország legjobb iskolai balettcsoportjának bizonyult a Makói Általános Iskola tanszaka – a második alkalommal megrendezett országos klasszikus balett tanulmányi versenyen: az 5-8. osztályosok korcsoportja első lett. A kisebbek (1-4. osztályosok) csapata csak azért lett második, mert most nem osztottak ki első helyezést.

– A szakmai megmérettetés jelentőségére utal, hogy háromévente rendezik meg, az elsőn különdíjat nyertünk, és a másodikról is már első díjat hozhattunk haza. A szervezők a szakma legnagyobbjai közül kerültek ki: fővédnökséget vállalt Szakály György, a táncművészeti főiskola rektorhelyettese, a zsűri elnöke pedig a Kossuth-díjas Uhrik Dóra volt – sorolta Varga József balettmester, az iskola oktatója.

Az országos verseny legjobbjai: rózsaszínben a fiatalabb, fehérben az idősebb korcsoport. A szerző felvétele
Az országos verseny legjobbjai: rózsaszínben a fiatalabb, fehérben az idősebb korcsoport.
A szerző felvétele

A szakember elárulta: a rendkívüli eredmény mögött nagyon kemény munka áll, hiszen a kisebbek hetente kétszer, a nagyobbak háromszor vesznek részt foglalkozáson, ami így heti 4-6 óra intenzív táncot jelent. Persze ez az eredmény nem érhető el a szülők elkötelezettsége nélkül, hiszen lelkesen támogatják a rendezvényeket, versenyeket, és a kellékek is folyamatos kiadást jelentenek.

– Egyre népszerűbbnek tűnik a klasszikus balett, ami szerintem minden tánc alapja. Tanulóink számára ez a kemény munka egyben egy-egy karrier magalapozását is jelenti, a budapesti balettintézetbe jelenleg két volt növendékünk jár, és több tanulónkat is felvették a pécsi táncművészeti iskolába. Mindezt úgy érjük el, hogy nem csak válogatott gyermekekkel dolgozunk, bármelyik iskolás, aki kedvet érez a tánchoz, jöhet az órákra – mondta Varga József.

– Az iskola büszkesége az idén 10 esztendős alapfokú balettoktatás – mondta Almási Pál, az integrált Makói Általános Iskola igazgatója, aki szerint különösen fontos, hogy jelentős energiát fordítsanak a művészeti nevelésre. Ez az eredmény egyben lehetőséget ad arra is, hogy neves külföldi művészeti intézményekkel szorosabb kapcsolatba kerüljenek, de úgy véli: a balett serkentően hathat más művészeti ág oktatására is. A városi rendezvényeken a jövőben az iskola zenekarának muzsikájára makói balettosok mutatják majd be produkcióikat.

Olvasóink írták

 • 3. golyszli 2008. június 07. 18:00
  „Eeez IGEN!!

  Ér vmit Makón a Művészeti oktatás! Csak úgy tudunk mindent túlélni ha vannak ilyen sikerek. Zene, Tánc, Mozgáskultúra. Talán a gyerekek is felfigyelnek ezekre, és nem lesz ciki balettozni, társastáncra járni zenét tanulni.
  Gratulálok Józsi bácsi a balettosokhoz, és a szegedi tánckarhoz is!
  Csak tessék visszaköszönni, ha már néha itt-ott összefutunk :)”
 • 2. anonim 2008. június 05. 11:54
  „Gratulálok a gyerekeknek és mesterüknek Varga Józsefnek!!!További sok sikert!!!”
 • 1. KÓKUSz 2008. június 05. 08:07
  „Gratulálok nekik csak így tovább!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói Malom: tíz év után végre ítélet születhet

Makó - Jövő héten mondanak először ítéletet a Makói Malom Kft. vezetői ellen indított büntetőügyben,… Tovább olvasom