Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tank lesz a múzeum előtt

Ötvenhat rekvizitumot mutat be az ötven évvel ezelőtti forradalom makói eseményeire emlékezve a makói József Attila Múzeum. Bár a helybeliek kevesebb tárgyi emléket hoztak be a közzétett felhívásra, mint ahogyan azt a szervezők remélték, néhány igazán különleges darab így is látható lesz a szombaton megnyíló tárlaton. A múzeum elé egy T–34-es tankot állítanak.
Halmágyi Pál egy dobtáras gépfegyverrel. Fotó: Szabó Imre
Lassan gyűlnek az '56-os tárgyi emlékek a makói múzeumban – adtuk hírül többször is azt követően, hogy közzétettük Halmágyi Pál igazgató felhívását: aki ilyenekkel rendelkezik, jelentkezzen, hogy bemutathassák azokat a forradalom makói eseményeinek emléket állító kiállításon. Azt remélte, sok értékes, különleges darab kerül majd be hozzájuk, amit addig féltve őrzött kincsként rejtegettek fiókok mélyén, padlásokon.

– Ez a várakozás csak felerészben teljesült, mert ugyan igazi ritkaságok is a múzeum birtokába kerültek, ám sajnos csak kevés darab. Érthető, hiszen az ötvenhatos rekvizitumok birtoklása sokáig nem volt veszélytelen dolog, ráadásul éppen fél évszázad telt el az események óta – mondja Halmágyi Pál. Ettől függetlenül gazdag és izgalmas lesz a szombaton megnyíló kiállítás: pontosan ötvenhat tárgyat tekinthetnek majd meg az érdeklődők a múzeum földszintjén.

A saját múzeumi, illetve társintézményektől kapott darabokkal kiegészített kollekció minden bizonnyal legértékesebb tárgya az a piros-fehér-zöld zászló, amit egy gépgyári munkás vitt magával a Kossuth-szoborhoz, illetve a szovjet emlékmű ledöntéséhez. Ugyancsak különleges értéket képviselnek Tóth Ferenc akkori gimnáziumi tanár, és az akkor még diák Enyedi Zoltán – utóbbi ismert fotóriporter, lapunk volt munkatársa – korabeli fényképei, melyeken nem csak a forradalom eseményei, de az orosz tankok is láthatók. Ezeket a képeket a közönség most láthatja először kinagyítva.

És ugyancsak érdekesek a korabeli felkelők, ávósok és pufajkások ruházatát, fegyverzetét bemutató bábuk is. Az igazi szenzációt azonban a múzeum falain kívül, az épület előtt vehetik majd szemügyre az érdeklődők: a vásárhelyi laktanyából egy T–34-es tank érkezik Makóra – éppen olyan, mint amilyenekre a forradalmárok azokban a napokban Kossuth-címert festettek.

A kiállítás a honvéd emléknap programja keretében szombaton délután fél 1-kor nyílik meg, a tárlatot Halmágyi Pál múzeumigazgató ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás november közepéig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem határőrre lépett a szökevény

Kis híján rálépett az elrejtőzött járőrökre annak a moldáv csoportnak az egyik tagja, amelyet a hét… Tovább olvasom