Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Tanyanapot tartottak Daniék Bogárzón - fotók

Dani János és családja ötödik alkalommal várta bogárzói tanyájukra mindazokat, akiket érdekel a juhászat és a juhtejfeldolgozás.
– A mi családunk mindig tejelő juhászattal foglalkozott. Csongrád megyében édesapám idejében még 37 fejős juhász dolgozott. Amikor átvettem a stafétát, már csak heten voltunk. Ma én vagyok az egyetlen a megyében – mondta Dani János. 
Tanyanapot tartottak Daniék Bogárzón. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA
A gazda családja bizonyíthatóan 1801 óta foglalkozik juhászattal. A családkutatásuk legújabb eredménye szerint egy még korábbi ősük, 1776-ban ugyancsak juhász volt. Ez az adat még feldolgozás alatt áll. – A juhászat szerencsére nem ér véget nálam. A három gyermekem közül az egyik fiunk saját állománnyal továbbviszi a családi hagyományt. A másik két gyermekem egyike katona, a másik cukrász, de mindketten értenek a jószágokhoz. 

A bogárzói tanyanapon az érdeklődők megnézhették, milyen a gépi fejés. 

– Negyedik éve géppel fejek, van egy 48 állásos fejőállomásom. A fejés most harmadannyi időbe telik, mint korábban kézzel. Így másra is jobban jut időm. Feleségem a juhtejből sajtot készít – mutatta be a gazdaságát Dani János.
Tanyanapot tartottak Daniék Bogárzón. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA
A tanyanapon a fejés mellett körmölést és birkanyírást is láthattak az érdeklődők.

– Szeretnénk a juhhúsból készült ételeket is népszerűsíteni. Sajnos az országban az éves juhhúsfogyasztás csak 30-35 deka személyenként. Birkahúsból ugyanúgy lehet brassóit, szalámit készíteni, mint sertésből. Most juhhússal készítettünk töltött káposztát a vendégeknek. Ha én például sertéshússal eszem este a töltött káposztát, akkor nem tudok aludni. De ha juhhússal készítjük, akkor még este 10-kor is ehetek belőle!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fiatal makó-rákosi gazdálkodó tojásokkal teszi szebbé 5 rászoruló család húsvétját

Egy fiatal makó-rákosi gazdálkodó tojásokkal teszi szebbé 5 rászoruló család húsvétját
Százötven tojást oszt szét öt nehéz sorsú család között a napokban egy fiatal makó-rákosi gazdálkodó, Laurencsik Enikő. A tojások ráadásul nem mindennapiak. Tovább olvasom