Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Tartják a határidőt a makói fürdőépítők

Makó - Szivattyúkat vetett be a makói fürdő építője, hogy minél hamarabb megszilárduljon a talaj, és folytatni tudják az alapozó munkát. Ilyen kényszerszünetekkel eleve számoltak, várhatóan nem lesz gond a határidővel.
Kerítés takarja el a járókelők elől a makói fürdő építési területét. Aki bemehet a kapun, azt láthatja, hogy a lebontott régi épület helyén gigantikus méretű munkagödör mélyül. Ez az építkezés is ásással kezdődött. Ezután kezdték el az alapozást, ám ahhoz, hogy megfelelően erős ágyazatok készüljenek, szilárd talajra van szükség, emiatt lejjebb kell szorítani a talajvizet. Ebből a szempontból nagyon rosszkor jött az esős idő. Gyetvai Attila mérnöktől tudjuk, hogy a Keviép Kft. dolgozói nemcsak a meteorológiai előrejelzéseket figyelik, szivattyúkat is beállítottak, hogy a talaj minél hamarabb megfelelő állapotban legyen a folytatáshoz. Az ilyen beruházások határidejének megállapításakor mindig számolnak kényszerű szünetekkel, így a kft. szerint nincs szó arról, hogy ne tudnák tartani a határidőt. Jövő nyár közepére elkészül az új fürdő.

Azt, hogy milyen lesz a Makovecz Imre által tervezett, 10 ezer négyzetméteres intézmény, bárki megnézheti hivatali időben a makói városházán. A földszinti előcsarnokban – ahol kiállításokat is szoktak tartani – üvegezett terepasztal áll, kapcsolható világítással, ez a leendő fürdő makettje.

Makett a városházán. Ilyen lesz az új fürdő, ha elkészül. Fotó: Szabó Imre
Makett a városházán. Ilyen lesz az új fürdő, ha elkészül.
Fotó: Szabó Imre

A város önkormányzata 3,6 milliárd forintból, közel ötven százalékos uniós támogatással épít új fürdőt, és úgy számol, hogy ennek az intézménynek lesz akkora vonzereje, amely föllendítheti a szállásadással, vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat is. Az ellenzők szerint túl sok fürdő épült, illetve újul meg az utóbbi időben – Romániában is –, így a makói vendégforgalom is csökkenni fog, a szomszédból is kevesebben fognak jönni. Mások szerint meg nem, Magyarországra, Makóra átjárni vonzó program, egyfajta státuszszimbólum marad, aki megengedheti magának, ezután is jönni fog.

Lassan folyik le

Pillanatnyilag az a kérdés Makón, hogy az építkezés végéig hogyan tudja kiszolgálni a fürdő továbbra is üzemelő része a vendégeket. A mosdóban a tálcákból lassan folyik le a víz, és ilyen körülmények között nem szívesen zuhanyoznak a vendégek, ezt a problémát meg kell szüntetni – hangzott el a testületi ülésen. Ez a ház tanuszodának készült, vagyis arra tervezték, hogy gyerekek használják, nem felnőttek. Az ide átköltöztetett gyógyrészleg működése is további terhelés, a gyógyításhoz használt iszap is eltömíti a lefolyót.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. sunyifigyelő 2010. június 10. 18:27
  „T:exchange
  Lehet nem lesz ebből az adózásból semmi, Orbán azért jelentette be a minimálbér megadóztatását hogy ne zuhanjon tovább a forint, Kosa <moderálva> nyilatkozata után!”
 • 58. mj52, 2010. június 10. 17:43
  „53.- nagyi8. Tetszett az első mondata "A munkahelyteremtés a legfontosabba számomra". Hajrá, céalapitás, munkahelyteremtés, ezt én ,és sokan respektálnánk.
  Ha viszont továbbra is csak a kerékpárba dugott nemzetiszinü zászlóval való magyarkodás, komolytalan számok, vádaskodás, akkor viszont ne számitson megértésre, vagy szimpátiára.
  A HUF/CHF mostani árfolyamát köszönje meg a Fidesznek.”
 • 57. exchange 2010. június 10. 14:54
  „Érdeles tik csak pár dologra válaszoltok. De amiben igazam van teljesen arra nem írtok konkrétan erre gondolok: Másik mai Rtl híradó: "Aki kevesebb pénzt kap az többet adózik, aki többet keres az kevesebbet" Nem fordítva kéne???? ez nagyon jó lett nekünk még kevesebb maradt otthon köszönjük fidesz. köszönjük fidesz szavazók, ezt megcsináltátok.”
 • 56. Horton 2010. június 10. 09:28
  „Megtudjátok mondani, hogy az építkezéstől függetlenül a strand az kinyitott-e, vagy be van zárva?
  Előre is köszönöm!”
 • 55. napiszar 2010. június 10. 05:11
  „T:exchange
  Az hogy Buzásnak hány ingatlanja van ahhoz közötök NINCS! De van főleg az Apeh-nek lenne, ja tudom erre azt írnád pályázati pénzből, meg kétkezi munkával kereste!:):):):)Általában ha kétes eredetű a pénz hitelt szoktunk felvenni, magán óvodában már tanítják, ha jól tudom középső csoporttól, alapítványi iskoláknál meg kötelező tantárgy 1 osztályos kortól, hogyan mossuk tisztára a pénzünket!”
 • 54. exchange 2010. június 09. 18:43
  „Az hogy Buzásnak hány ingatlanja van ahhoz közötök NINCS. Ha olvastátok volna a vagyonnyilatkozatát kiderül hogy egy csomó hitele is van úgyhogy a hitelből vette. Sőt aki erről dumál a ingatlanokról az is írja már le hogy milyen értékű háza van mennyi és milyen autója van és mekkora értékű cuccok vannak
  . Buzás akkor is sokat tett Makóért ezen semmi se fog változtatni.
  Másik mai Rtl híradó: "Aki kevesebb pénzt kap az többet adózik, aki többet keres az kevesebbet" Nem fordítva kéne???? ez nagyon jó lett nekünk még kevesebb maradt otthon köszönjük fidesz. köszönjük fidesz szavazók, ezt megcsináltátok.”
 • 53. nagyi8 2010. június 08. 23:50
  „mj52:
  A munkahelyteremtés a legfontosabb számomra.
  A fürdőből eddig kb. 50 embert elbocsátottak.
  Az új fürdőben ugyan ennyit beállítanak.
  Akkor hol a nyereség??
  Erről ennyit.

  A beírásában csak eggyel értettem egyet,
  miszerint az ERŐSZAKORÓL beszéltem.

  Nem mondott semmit a 2009.11.04-i 3 milliárdos ELŐRE megszavazott
  veszteségről.
  Arról sem nyilatkozott, hogy bíróságon vesztett a Makói Erőszak.
  Stb. stb.

  Arról sem beszélt,
  Hogy a mintegy 6´000 lakos ,,olcsóbb fürdőt" szeretett volna,
  A 2001-es tervet Makovecztől.
  Stb. stb.

  A deviza veszteségről is hallgatott. Pedig az a mai HUF/CHF
  Átváltásnál több, mint amit én megadtam.
  A deviza számokat bankárokkal számítattam ki.
  Szóval megalapozott.

  Üdv.”
 • 52. mj52, 2010. június 08. 22:44
  „51.-nagyi8. Jó akkor magázódjunk. Ön irta a 44. sz.hozzászólásom után hogy egyetért vele, "az a véleményem mint mj52-esnek"- ilyenformán Önnek saját magával van vitája ,nem velem.
  A fürdőépitkezés számai publikusak, a médiában hozzáférhetöek, nem fogom itt Önnek citálni.
  A "8 milliárdos őrület" kalkuláció szerintem hasraütésen alapszik, erre volt az a véleményem hogy komolytalan.
  Miért van ellene annak hogy munkahelyek létesüljenek?”
 • 51. nagyi8 2010. június 08. 19:42
  „48:
  Én csak a fürdő-ERŐSZAKRÓL és a Buzás-ERŐSZAKRÓL írtam.

  Az anyagi számokról nincs közöttünk vita.
  Én közöltem a véleményemet a számokról, nyíltan.
  Maga pedig nem közölt semmit, csak annyit: nem helyesek a számok.
  Akkor mik a számai a fürdő anyagi terén?
  Ez lenne a párpeszéd.

  Na, de a párbeszédnél még nem tart Kedves mj52.
  Optimista vagyok, talán egyszer mégis csak belátja:
  érv ellen érvet hozhat - ha tud és akar -.
  Én csak elkezdtem a számokról beszélni, rajtam kívűl még senki.
  Tud?
  Akar?
  .
  Üdv.”
 • 50. SzaboImkác 2010. június 08. 18:31
  „"exchange" Eddig is vontak a minimálbérből, és az adójóváírást nem bántják! Legalább mielőtt be írsz tájékozódj, sok itt a buta ember a fórumon, aki csak a 16% indul ki!”
 • 49. SzaboImkác 2010. június 08. 18:24
  „Ja Buzás már bizonyított, 30 magán ingatlan, Makó város eladósítása, már ügynökök járnak és kedvezményes fürdőbelépőket árulnak!:):):):) Hát igen, biztos nyereséges lesz a fürdő :) Már területi képviselői is vannak, na ezt bizonyította eddig Buzás, jövőre 100% kommunális adó a lakosság nyakába, MUNKAHELY egy darab se, na ezt mutassa meg Buzás! El vele, újat a helyére!”
 • 48. mj52, 2010. június 08. 17:26
  „47.- Szó szerint, szabad lesz pálinkát főzni,szivni, utána pofát befogni.
  45.-Ha egyetértesz akkor a komolytalan számaidat miért nem hanyagolod, kevés embert érdekel, még kevesebb hiszi el.”
 • 47. exchange 2010. június 08. 12:14
  „Köszönjük a Fidesznek hogy megint ők járnak jól. 2010.06.07. híradó rtlklub:
  Egykulcsos adórendszer: a SZJA 16%-os lehet. Legjobban azok árnak aki havi 5 milliót keresnek. Legrosszabbul akik minimálbért kaptak (mint eddig is) most már meg lesz adóztatva. Most kiderült a hazugság nem erről volt szó. Megint a kisemberek szívnak (azaz mi)????? Úgy hogy ennyit a nagy Fideszről. Ezért maradjon Buzás itt polgármester 4 év múlva újraképviselő ő legalább őszinte és sokat tesz Makóért (Lásd hagymaház M43-as stb.).

  Amúgy nekem a Mágorinéval sincs bajom de Buzás már sokat tett Makóért ezért új lehetőséget neki.”
 • 46. xxx666 2010. június 08. 10:07
  „Szabó mért szeded le a hozzászólásokat, mert tudjuk hogy te vagy a FINESZES meg legalább 20 nick név még?!”
 • 45. nagyi8 2010. június 08. 07:44
  „FINESZ-es:
  Nekem is az a véleményem, mint az "mj52"-esnek.
  Az "erőszak" valóban a beírásomban van.

  Nem megy az olvasás Kedves FINESZ-es?
  Nem baj, van még ideje megtanulni.
  .”
 • 44. mj52, 2010. június 07. 11:58
  „De ,ott volt az "erőszak" nagybetűvel, amennyire fröcsög a gyűlölettől- annyira komolytalanok ezek a számok.”
 • 43. FINESZ-es 2010. június 06. 21:47
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz! Annak idején elhúzta a csíkot, mi meg itt maradtunk a bajainkkal. Akkor szívtunk csak igazán. Miért nem ott osztja az észt, ahol eddig vollt? Ahhoz biztos kevés a tudás, meg nem is vevők az ilyen gáncsoskodásra. Itt meg adja a jólértesültet, itt lehet kábítani a népet. Kár ezért a hangulatkeltésért.
  Lehet hadonászni a nemzeti színű zászlóval Nem erre kellene használni. Inkább elmenne Szlovákiába és a nyelvtörvény ellen tiltakozna. Akkor megemelném a kalapom. Azt árulja már el, mit szeretne? Temessék be a gödröt és építsék vissza a régi fürdőt? Miért áll a fejlődés útjába?
  Őnnek krónikus fürdőfóbiája van. Most lemaradt az "erőszak". Se erőszak fürdő, se erőszak polgármester. Akkor nem is volt erőszak?”
 • 42. nagyi8 2010. június 05. 22:45
  „Tisztelt Olvasók!

  2008-ban azt mondták az önkormányzatiak, tanulmányokra hivatkozva:
  - az első 4 évben veszteséges lesz,
  - a 4. év után null-szaldós,
  - 8 év múlva az önerőt megkereste a fürdő,
  - 16 év múlva pedig a bankhitel is vissza lesz fizetve.
  (ma már ebből semmi sem állja a sarat)

  A Makói Önkormányzat 2008.02.08.-án benyújtotta a fürdőpályázatot. A lakosság beleszólása nélkül. Májustól rendeztek utólag 5 lakossági fórumot, aminek már semmi jelentősége nem is lehetett. Teljesen kizártak minket, lakosokat.

  Közben az EU kivizsgálja a Makói Panaszt, száma 90/2009, ami ha igazat is kap, utólag már nem tud változtatni a helyzeten.

  Mintegy 6´000 lakos írta alá azt a petíciót, ami ,,egy olcsóbb fürdőt" kért, azaz a 2001-es 2 milliárdos tervet. Az Önkormányzat figyelmen kívül hagyta ezt. Mint ahogy a helyi fürdővel kapcsolatos népszavazási kérelmet is.

  A Makói Önkormányzat 2009. november 4-i ülésén megszavazott -
  MSZP -PSZM-FIDESZ többség
  az építési költségen felül - 3.6 milliárd -
  mintegy 3 milliárd veszteséget:
  http://www.mako.hu/files/testuleti/20091104/19c.pdf
  Ehhez jönnek még a kamatok, kezelési költségek, előre nem látott drágulások, deviza veszteség. (Makón ezekről a tételekről nyilvánosan még senki nem beszélt. Miért nem?)
  BRUTTÓ, összesen eddig több mint 8 milliárd a fürdő.
  A veszteségek nem maradnak 3 milliárdnál, hanem a duplája is lehet!
  A 8 milliárdos őrület:
  Építési költség: 3.6 milliárd
  (eddig) Megszavazott veszteség: 3 milliárd
  Deviza veszteség CHF/HUF: kb. 800 millió
  Kamat, kezelési költség: 200 millió (kb. 10%)
  Szokásos építési drágulás: kb. 500 millió (Hagymaház 30-40%-al lett drágább)

  A fenti 3´000´000´000-os veszteség megszavazói között voltak
  - mint ezt a szavazati névsorból láthatjuk -
  a szégyen ,,jobboldaliak" is: Mágoriné, Orbán I. és a Nagy GY. J.
  Szóval a Fidesz is hátba támadott minket!

  Ja igen!
  a szegedi kb. 7-8 milliárdos fürdő a lakosságnak nem kerül egy fillérjébe sem!
  Akkor azt hasonlítsuk össze a makói őrültséggel, amikor itt a lakosságot szívják le.

  Makón politikai okok miatt milliárdok folytak ,,szavazat gyűjtésre". A fürdőbe több mint egy évtizedig évi 100-150 milliót hajított ki az önkormányzat. Hasonló nagyságrendű a Kulturális Kht.-ban kifolyt összegek. Csak ezek 3-5 milliárdot tesznek ki évtizedes viszonylatban, amit a fürdő fejlesztésbe fektethettünk volna.
  S ha ezekből befolyt többlet hasznot is figyelembe vennénk, akkor a legalább a dupláját veszítettük. Ezekhez a veszteségekhez kell figyelembe venni a mai BRUTTÓ 8 milliárdos árat is.

  Szóval fizetni fognak a mai fiatalok és az unokák is.

  Ennek az erőszaknak van személyi felelőse is:
  a milliárdos Dr. Buzás Péter polgármester (MSZP-PSZM).
  Az országos választásokon 20%-al vesztett a Fidesz ellen, nem lett képviselő, végre.
  Össze kell fognunk az őszi, helyi választásokon is, hogy végre eltávolítsuk az ERŐSZAKOT.

  Közben jogerőre emelkedett a Szegedi Városi Bíróság ítélete is 2010. január 12-én, miszerint a Makói Önkormányzat jogtalanul zárta ki a lakosságot a fürdő ügyében. Hazudott az önkormányzat nekünk:
  http://www.mako.hu/files/20080523.pdf
  Amit leírtak, nem tartották. A fenti jogerőre emelkedett ítéletet a MakóTV ,,gyűlöletbeszédre" hivatkozva megtagadta a Buzásék nyomására..

  Tisztelettel”
 • 41. xxx666 2010. június 05. 18:08
  „Jó ez a fürdő, egyes kiszivárogtatok hírekből, jövőre Makón minden adót kommunális , vállalkozói, duplájára kell emelni, mert a fürdő befuccsol, de jó a Makói embereknek, csak miből fogják fizetni, nem baj Petikének kész lesz a gyermeteg álma!:):):):)”
 • 40. mj52, 2010. június 05. 12:10
  „T. FINESZ-es -Tiszteletre méltó kezdeményezés, magam részéről többször hivtam már a 1752 sz. nemzeti segélyvonalat, igy is elkülhető több ezer Ft. is, aki nem T mobilos az hivja a 1749-et.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói grillfesztivál: az ízek kavalkádja

Makó - Bár szombat reggel még szakadt az eső, végül késő estig tartó, ízekben és élményekben gazdag… Tovább olvasom