Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Tavaly is Makón történt a legtöbb bűncselekmény

A megye városai közül arányaiban a legtöbb bűntettet Makón követték el. Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a kis értékű, vagyon elleni, és a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma is.
A megye városai közül arányaiban a legtöbb bűntettet Makón követték el. Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a kis értékű, vagyon elleni, és a gyerekek által elkövetett bűncselekmények száma is. Ugyanakkor a makói rendőrök az ismeretlen tettes elleni induló eljárások több mint felében sikeresek, és általában itt fejeződnek be a leggyorsabban a nyomozások.

Évek óta folyamatosan emelkedik a Makón és térségében elkövetett bűncselekmények száma: százezer lakos arányában a megye bűnügyi szempontból legfertőzöttebb városának számít. Ezt az információt azonban több adat is árnyalja – adta tudtul Márton István, Makó rendőrkapitánya. Míg 2002-ben összesen 1464, addig tavaly már 2029 bűncselekmény vált ismertté, ami százharminccal több a 2005-ben regisztrált eseteknél.

Márton a gyilkosságokról

– Sorozat-bűncselekmény csak kevés fordult elő, ám jelentősen megnőtt az első bűntényes elkövetők száma, ami nehézséget okoz a nyomozásban, hiszen a tettest még nem ismeri a nyilvántartás. Emellett meg kell említeni: a súlyos bűntettek, emberölések nem csak erre a vidékre jellemzőek. Pénzes Henrietta ügye persze máig téma, ám itt az emberölés módja az, ami különösen hangsúlyossá teszi az ügyet. A Tóth-Kása-gyilkosság ügye a megyére tartozik, a nyomozás még folyamatban van – mondta kérdésünkre reagálva Márton István.

– A statisztikák alapján ki kell emelni a vagyon, illetve a házasság, a család és az ifjúság ellen elkövetett cselekmények, azaz, a családon belüli erőszak számának növekedését, ami számos okból fakadhat, de átfogó és egyértelmű magyarázat mégsem adható – mondja a kapitány. – Az igazsághoz hozzátartozik, hogy inkább a kis súlyú cselekmények elkövetésének aránya növekedett.
Márton utalt rá: sok tettes más megyéből érkezik Makóra, ami gyakran hátráltatja a felderítést.

Elgondolkodtató adat: míg 2003-ban mindössze egy, 2005-ben már 18, tavaly pedig 28 ismertté vált elkövető volt gyermekkorú. A gyermekbűnözés Makón szinte kizárólag egymás – osztálytársak, barátok – megkárosítását jelenti, ez a növekedés egyértelműen a gyermekkorúakat körülvevő világ értékválságából fakadhat – mutatott rá a kapitány.

Az ismertté váló bűncselekmények számának növekedéséhez egyébként paradox módon a hatékony rendőri munka is hozzájárulhat. Több olyan esetre is fény derül, ami korábban nem vált ismertté. A makói rendőrök munkájának eredményét jelzi: az országos átlagot meghaladóan jó az ismeretlen tettes ellen bejelentett bűnesetek 53 százalékának felderítése.

Emellett Csongrád megye városai közül a makói kapitányságon zajlanak le leggyorsabban a nyomozások: egy ügy felgöngyölítéséhez átlagosan 70 nap szükséges, ez az adat Szegeden 111, Kisteleken 113 nap volt tavaly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári zenés programok Makón, sztárvendégekkel

Bár a városi költségvetés összeállítása előtt szóbeszéd járta Makón: a gazdasági megszorítás eléri… Tovább olvasom