Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tegnap feloldották a román határzárat

Nem találták meg a mintákban a madárinfluenza vírusát az Európai Bizottság szakemberei, ezért tegnap feloldották a határzárat Romániával szemben. A magyar határon azonban a déli szomszédtól érkező kamionokat továbbra is alaposan fertőtlenítik.
Az Európai Bizottság úgy döntött: nincs szükség határzárra Romániával szemben, ezért tegnap óta ismét beengedik Magyarországra – és így az Európai Unióba – a déli szomszédunktól érkező szállítmányokat. Mint ismeretes: múlt hét végén hazánk importtilalmat rendelt el húsra, élő állatra és tollra egyaránt, miután egy román gazdaságban madárinfluenza-gyanús eseteket találtak. Mivel minden minta negatívnak bizonyult, a brüsszeli szakemberek nem tartották indokoltnak a szigorítás fenntartását.

Szigeti Ferenc megyei főállatorvos elmondta: bár a határforgalom tegnap beindult, a déli szomszédainktól érkező kamionokat egytől egyig lefertőtlenítik. – Erre egyrészt azért van szükség, mert a törökországi madárpusztulásról a romániaival ellentétben bebizonyosodott, hogy madárinfluenza miatt történt, másrészt pedig még mindig nem ért véget a madárvándorlás, mely mindenképpen óvatosságra ad okot – mondta a szakember.

Az Európai Unió mindezek mellett hétfőn betiltotta az élő szárnyasok és a madártoll importját Törökországból, Albániából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Szerbia-Montenegróból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalmi focisták kapták az év postása címet

Két makói kézbesítő, Brakszatórisz András és Kondacs János lett idén az év postása. A díszes… Tovább olvasom