Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Temetőtúra hírességekkel és toronymászással

Temetőtúra hírességekkel és toronymászássalGilicze János tele volt mondanivalóval.
A makói Szirbik Miklós Egyesület arról ismert, hogy időről időre igyekszik életközelbe hozni a helytörténetet. A hétvégén kerékpáros túrát szerveztek a belvárosi római katolikus temetőbe, ahol az ott nyugvó helyi hírességekről lehetett hallani.
Szűknek bizonyult az az egy óra, amit önmagának szabott Gilicze János makói nyugalmazott levéltáros arra, hogy beszéljen a Szirbik Miklós Egyesület kerékpáros túráján részt vevőknek a makói római katolikus temetőben nyugvó hírességekről.

A civil társaság – amely már a helyi zsidó temetőkbe is szervezett hasonló felfedező utat – szombaton jó kéttucatnyi érdeklődőt mozgatott meg. A belvárosból indult kerékpárút végén, a kriptáknál és a nyughelyeknél olyan, mai utcanevekről és szobrokról ismert családok nevei hangzottak el, mint például a Lonovics vagy a Návay – de jártak a résztvevők Vertán Endre nyughelyénél is, akinek nevét egy egész városrész őrzi.
 
Pálfai Zoltán plébános mutatta be a Szent István téri templom harangjait.


A túra végeztével fel lehetett menni a Szent István téri római katolikus templom tornyába is. A csigalépcsőn felmenni nem volt egyszerű feladat – a harangok 47 méter magasan vannak. A templomnak egyébként öt harangja van. Ezek közül a Szent Imréről elnevezett a legnagyobb: 1110 kilogramm súlyú, alsó átmérője pedig 126 centi.

Eberhard Henrik mester öntötte 1815-ben – tudtuk meg Pálfai Zoltán plébánostól. Ez a harang 202 esztendős, és nemcsak azért különleges, mert a városban egyedüliként ebből nem öntöttek ágyút az első világháborúban, de azért is, mert a Kossuth rádióban néhány éve ennek hangja szólt déli harangszóként, és csengőhangként is letölthető a plébánia honlapjáról. Odafent az is kiderült: a kilátás pazar, jó időben Szegedig is ellátni onnét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros versenyben nyert Nyergesné Csanádpalotán

Szoros versenyben nyert Nyergesné Csanádpalotán
A függetlenként, de a Fidesz támogatásával indult Nyergesné Kovács Erzsébetet választották a vasárnapi időközi polgármester-választáson a város élére a csanádpalotaiak. Tovább olvasom