Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Tényleg olcsóbb a termálos távfűtés

Makó - Olcsóbb lett a távhő Makón, amióta a fűtőrendszer földgáz helyett termálvizet használ – erről tanúskodnak az új fűtési szezon első számlái. Az átállás 948 millióba került, eredményeként a távfűtés még környezetbarátabb is lett.
A számlák tanúsága szerint valóban olcsóbb lett a távfűtés Makón azután, hogy földgáz helyett az idei szezontól már termálvíz adja a meleget az érintett 800 lakásnak. Ha hozzászámoljuk a távhőszolgáltató rendszerbe bekapcsolt intézményeket is, 2000 lakásegységről beszélhetünk – ami kevés; emiatt volt mostanáig az ország 3. legdrágább távhőszolgáltatója a Maros-parti városé.

Simkó Istvánné a számlákkal. Valószínűleg 2 és félezerrel kell kevesebbet fizetnie havonta.A szerző felvétele
Simkó Istvánné a számlákkal. Valószínűleg 2 és félezerrel kell kevesebbet fizetnie havonta.
A szerző felvétele

Makón idén ősztől indult el az új rendszerű távfűtés, az első, ez alapján kalkulált számlákat mostanában kapták kézhez a lakók. Csak félhavi, ám mivel a fűtési szezonkezdet hó közepi időpontja miatt tavaly is ilyen jött novemberben, összehasonlíthatók. Egy Tömörkény utcai panelház közös képviselője, Simkó Istvánné gondosan elrakta a múlt évieket is. A tavalyi számlán 14 ezer 094 forint szerepel – igaz, ezt akkor azóta megszűnt támogatási tételek csökkentették valamelyest –, az idein 12 ezer 819 forint. A különbség 1275 forint fél hónapra, azaz egy hónapra 2550. A számlákat jobban megnézve az is látszik, hogy az alapdíj eleve csökkent, 6415-ről 5466 forintra, tehát azok is jobban járnak, akik alig fűtenek. Nyilván az enyhe idő is segített. Simkóné azt is megjegyezte: az új rendszerű fűtés egyenletesebb meleget biztosít.

A makói távfűtés átállítása 948 millió forintba került. A beruházó cég 444 milliós támogatást kapott – felújították a termelő kutat, lefektették 5 kilométeren a távvezetéket, amely a fűtőműveket és az új fürdőt összeköti a kutakkal, és két visszasajtoló kutat is létesítettek, amelyek segítségével a felhasznált termálvizet visszajuttatják a mélybe. A városban a 90-es évek elején éppen ezek hiánya miatt tiltotta meg a környezetvédelmi szakhatóság a termálvízzel való fűtést. Az önkormányzatnak nem került pénzébe a váltás. Amelynek köszönhetően nemcsak olcsóbb, de környezetkímélőbb is lett a távfűtés: évi 2 millió 192 ezer köbméternyi gáz elégetését váltják ki vele.

Olvasóink írták

 • 10. xdxd 2011. november 17. 14:31
  „Én még nem vettem észre! De biztos kapunk majd valami+áfát, meg még egy kis emelést és még többet fizetünk majd
  mert ez így valakinek nem lesz gazdaságos. Ezt már tapasztalhattuk elszámoláskor!”
 • 9. zoltanszabo 2011. november 16. 15:27
  „Nem kell itt örülni előre. Ez az adat fél hónapi elszámolás. Hol van még a tél vége ? Majd május végén nézzék meg mennyi a megtakarítás . Ha kemény és hosszú tél lesz --kitudja előre --még többe is kerülhet mint egy éve.”
 • 8. Ajdavrat 2011. november 16. 07:14
  „Viktor tudja már, hogy Makón nem fizetnek annyit?”
 • 7. dédi8 2011. november 15. 21:30
  „A város kiszámlázta eddig is a gáz árát, amivel felfűtötték a vizet, pedig közgyűlési határozat nem volt róla. Szerintem mindenki visszaperelhetné ezt a pénzt, ami nem kevés. Véleményem szerint ezzel az összeggel csökkentettek most, mert megijedtek, hogy egyre többen fogják visszakérni a jogosulatlanul kiszámlázott tételeket.”
 • 6. hajosinas 2011. november 15. 19:35
  „Háát, ezt most úgy állítják be, mintha a lakók fűtési költsége havonta legalább 50 százalékkal csökkent volna.Azért azt is jó lenne látni,hogy a szolgáltatónak, kinek szezononként kettőmillió százkilencven kettőezer köbméter gáz árával kevesebb kiadása van, mennyivel nőtt a bevétele a beruházás kapcsán, és hová nyeli le a különbözetet ? Jó, persze tudjuk, a technológia üzemeltetése /mely a hűlt vizet visszasajtolja származási helyére / költséges.De azért mégis csak kiváncsiak lennénk rá.Mert ez igy csak egy adat, ami jó statisztikának, amivel mindig azt bizonyítunk amit akarunk.De arra , hogy párhuzamot vonjunk vele a múlt költségeivel szemben, így alkalmatlan, szemfényvesztésnek nevezhető.Bár megjegyzem, erre valószinű az a válasz, hogy ez az adat nem tartozik a lakosságra mivel üzleti titok. Tudjuk.”
 • 5. nemsemmi 2011. november 15. 15:25
  „A Fecske utcai kazánházból kapom a meleg vizet,fűtést. Termálvízből. Nem kevesebb a számlám, mint Szeged bármely más részén élőké. Hogy is van ez?”
 • 4. geza 2011. november 15. 13:47
  „# 2 A fürdőben meg fizetsz a termál vízért hogy áztasd magad, korábban meg jött a csapból.
  Fűtés esetén nem kerülsz kapcsolatba a vízzel”
 • 3. zoltanszabo 2011. november 15. 13:46
  „T. 1. Makóról van szó és nem Vásárhelyről !!!”
 • 2. H4cK3r 2011. november 15. 11:06
  „Itt ugye a meleg víz volt egy jó ideig termálvíz, sőt merem állítani, hogy van olyan hely, ahol még mindig az... Vagy már nem? Nemtudom.. De ugye elég sok helyen sárgulnak a fürdőszobák, szal gyanítom, hogy valami köze van még hozzá.”
 • 1. davido 2011. november 15. 10:27
  „És Szegeden miért nem lehet termálvízzel fűteni?
  Miért csak az LMP támogatja ezt? Persze Szeged sokkal nagyobb piac elvesztését jelentené a gázlobbinak, mint Vásárhely.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra jár a kukás kocsi

Magyarcsanád - Megszabadulhatnak a felgyülemlett szeméttől a királyhegyesiek és a magyarcsanádiak.… Tovább olvasom