Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Térből síkba álmodott művészet

Nemes Fekete Edit a makói művésztelep visszatérő alkotója. Azok közé a vendégek közé tartozik, akik tagjai voltak a hajdani Maros Menti Művésztelepnek, és az újjáalakulás óta eltelt másfél évtized alatt minden alkalommal ellátogatott Makóra.
A szabadkai képzőművész a Délvidéken és az anyaországban egyaránt művészi kerámiáiról ismert. Számos kiállítása volt már a szülőföldjén és Európában. Alkotásait mindig nagyra értékelte a makói művészetkedvelő közönség.

Korábban nem csupán a telep szabad, nyugodt szellemisége miatt szerette a makói látogatásokat, hanem azért is, mert fájós tagjainak jót tett a fürdő termálvize. Ám ez sem volt elég a gyógyuláshoz: a keze és a lába nem bírta azt a fizikai megterhelést, amit a kerámiák alkotása, mozgatása jelentett. Így kénytelen volt műfajt váltani. A tavalyi művésztelepen már kollázsokat készített, amiből a makói könyvtárban nyílt kiállítás. A síkban alkotó művész számára a műfajváltás nem volt egyszerű. A visszajelzések azonban megerősítették: érdemes volt változtatnia.

A könyvtárban látható művek Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából készültek. A kollázsokat visszatérő elemek fűzik sorozattá: a gyökereket népi motívumokkal, a tiszta forrást, a zene dallamát hullámvonalakkal, a zeneszerzőt a kottából ismert jelekkel, a természet szeretető embert stilizált fa és szarvas figurákkal jeleníti meg a művész.

A Bartók-témán az alkotótelep három hete alatt tovább dolgozik Nemes Fekete Edit. Makón a jeleket gazdagítja, finomítja, munkáiban újabb és újabb gondolatokat közölve.

Varga Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyér: egy jelölt

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az… Tovább olvasom