Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Teret neveznek el Makoveczről Makón

Makó - Buzás Péter polgármester a következő ülésen azt javasolja a makói képviselő-testületnek, hogy a most még Marczibányi István nevét viselő, fürdő előtti tér Makovecz Imre emlékét őrizze. Marczibányi sem vész el a várostérképről: róla nevezik el a Hagymaház előtti, ma még névtelen teret.
A még épülőben lévő fürdő a Makovecz-életmű egyik legjelentősebb alkotása, ezért a tiszteletadás nemes gesztusa volna, ha a közelmúltban elhunyt zseniális építész nevét viselné a bejárata előtti tér – indokolta Buzás Péter, miért a mostani Marczibányi István teret javasolja Makovecz térré átkeresztelni. A javaslatot a következő, jövő szerdai ülésen terjeszti a képviselő-testület elé. Amennyiben az indítványt a testület elfogadja, a névadó ünnepség a fürdő avatásával egy időben lesz. Ennek időpontját most december közepére tervezik.

A város első embere sajtótájékoztatóján elmondta: sokan javasolták neki, hogy a város valamiképp örökítse meg annak az építésznek a nevét, aki munkáival meghatározta Makó arculatát. Mint ismeretes, ő tervezte a Hagymaházat, de a nevéhez fűződik a gimnázium felújítása és a sportcsarnok megépítése, a főtér, a városháza előtti Kossuth-szobor és a Kálvin téri iskolaépület újjászületése, a buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde, illetve a közhivatalok háza is.

A most még Marczibányi nevét viselő tér egyelőre feldúlt a fürdő építésével kapcsolatos munkák miatt. Fotó: Szabó Imre
A most még Marczibányi nevét viselő tér egyelőre feldúlt a fürdő építésével kapcsolatos munkák miatt.
Fotó: Szabó Imre

Marczibányi István makói születésű Csanád vármegyei alispán a kultúra bőkezű mecénása volt – az ő neve sem tűnik el a várostérképről: az a ma még névtelen tér kapja meg, amelyen a Múzsák kútja áll a Hagymaház előtt. A névváltozás miatt szükséges dokumentumcsere költségmentes lesz a lakóknak. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a város főépítésze, Novák István javaslatára a polgármester azt is kérni fogja a képviselőktől, hogy a testület a Makovecz-épületeket helyezze helyi építészeti védelem alá.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Fornetti 2011. október 25. 20:15
  „Miért nem Honvédba keres Peti bácsi utcát??”
 • 32. 1ittlako 2011. október 22. 09:56
  „30. Tegnap este egy része világított. Azt nem tudom, hogy hajnalra világítottak e még.

  31. Ráadásul tegyük hozzá, hogy elég sok idős ember lakik itt. Olyanok is akik nem nagyon tudnak kimozdulni a lakásból. Esetleg azt se tudják, mit hol kell intézni. Erre sajnos senki gondolt mikor az átnevezés szóba került.”
 • 31. LV-426 2011. október 21. 23:02
  „Remélem a tér átnevezés gyorsabb lesz, mint egy-egy kátyú betömése, mert azok sokszor hónapokig eltartanak és közben még véletlenül sem lehet találkozni egy-egy odatévedt munkással sem.

  Az átnevezést támogatom, mert remélhetőleg a következő polgármester nem nevezi vissza politikai okok miatt. Egy gond van csak: Az ott lakóknak rengeteg utánajárással és költséggel jár a csere.”
 • 30. makovaros 2011. október 21. 19:07
  „27. Még mindig nem jó a közvil azon a környéken? Nem tudom milehet azzal a szakasszal, de ott olyat még nem láttam soha hogy ott az összes lámpa égett volna (most már egyáltalán nincs). ugyfelszolgalat@edf.hu Itt tudnak hibát bejelenteni. Énmár sokat jelentettem be az utóbbi 2 évben, meg is csinálták (párszor a említett terett is beírtam).

  Mellesleg nem biztos hogy a fürdő lesz Makovecz utolsó megvalósuló terve, 2 terv van még egyik a könyvtár, másik a kultúrális központ (mozival) remélem hogy egyszer megvalósulnak, hasznos lenne”
 • 29. vip007 2011. október 21. 13:38
  „28. 3évesférfi 2011.10.21. 12:42

  Na, ebben teljesen igazad van:). Ha van sapka, az a baj, ha nincs, akkor az”
 • 28. 3évesférfi 2011. október 21. 12:42
  „Tökmindegy. Ha a lámpát csináltatják meg, jön valaki és azt mondja, hogy mér nem olcsóbb a kenyér.”
 • 27. 1ittlako 2011. október 21. 09:04
  „Szerintem a név változtatásnál lenne sokkal fontosabb dolog is. Ahogy előttem is írta valaki a járdát kellene rendbe hozni, meg a közvilágítást. Az itt lakók, és erre járók kénytelenek a sötétben bukdácsolni, mert legalább fél éve közvilágítás sincs. Párszor kijöttek a szerelők és megpróbálták rendbe hozni, de nem sok sikerrel. Néhány óráig égtek a lámpák, és utána ismét sötétbe borult a környék.”
 • 26. Lokálpatrióta 2011. október 21. 09:00
  „24:Makoiner - teljesen igazad van! Én nem feltétlenül érzem azt fontosnak, hogy mindenféleképpen teret / utcát nevezzünk el megboldogult Makovecz Úrról. Sok makói épület készült az ő tervei alapján, de ez szerintem még nem indok arra, hogy rögtön teret nevezzünk el róla. Ahogy írtad mind szakmailag, mind politikailag elég vegyes a megítélése. Hogy csak egy példát említsek: a műegyetemen a szintén Ybl-díjjal kitüntetett pályatársai az általa tervezett épületeket negatív példaként hozzák fel bizonyos tanórákon: "na így nem szabad, mert..." kezdetű mondatok keretében. Szép dolgokat tervezett, de nem felebaráti szeretetből tette, bizony vastagon meg lett érte fizetve. Az hogy ennyi épület épült Makón az ő tervei alapján a makói adófizetők pénzéből, az meg egy megalomán, egoistan, beteges gondolkodású vezető miatt történhetett meg. Volt pályázat ahol nem is indult, mégis ő nyert...(bölcsőde). Nevezzenek el róla teret a szülővárosában, iskolákat írjanak át az ő nevére ahol a tanulmányait végezte, de csak azért teret elnevezni róla, mert 4-5 "projektet" vezetett Makón sok-sok millióért, ezt nem érzem elég erős indoknak. Fordítsuk meg a kérdést: ha egy eddig névtelen fiatal építész tervezte volna ezeket az épületeket, akkor is elneveznénk róla teret? Biztosan nem...
  Természetesen ez is csak egy vélemény a sokból...nem itt a fórumon fog eldőlni a teker neveinek a sorsa...”
 • 25. vadruca 2011. október 21. 07:53
  „Én úgy tudom, hogy a Hagymaház előtti térnek most is van neve. Posta utca!”
 • 24. Makoiner 2011. október 20. 22:23
  „Minden ember - kivétel nélkül - jó és rossz tulajdonságokkal rendelkezik. A megítélés szubjektív és mások által történik. Ráadásul a jó és rossz tulajdonságok, cselekedetek aránya is mások értékítéletétől függ, sőt a tulajdonságok súlyozottsága is különböző lehet a megítélő személyétől függően (Pl. lehet valakinek valami nagyon jó (vagy rossz) tulajdonsága, cselekedete, ami ,,elhomályosítja" a rossz (vagy jó) tulajdonságát, cselekedetét - egyes megítélők értékítélete szerint. Így szoktak kezdődni ezek a mondatok: ,,Igaz, hogy ezt csinálta, de...")
  Ezek miatt ,,kényes" dolog személyről utcát, teret elnevezni. (Lásd a legutóbbi Erdei Ferenc - Návay Lajos névadó vitát a szakközépiskola esetében...)

  Mivel minden ember - kivétel nélkül - jó és rossz tulajdonságokkal rendelkezik, Makovecz Imre (Nyugodjék békében!) sem kivétel. Mind az építész szakma, mind a politika megítélése róla - tapasztalatom szerint - eléggé megosztott. Talán nem kell(ene) sietni. Még nagyon friss az ,,élmény". Idővel a jó tulajdonságok, az értékek még hangsúlyosabbá vál(hat)nak és a rosszak feledésbe merül(het)nek, ,,leértékelőd(het)nek". Később sem késő a névadás.

  Makovecz Imre emlékét már is őrzik azok az épületek, terek, melyeket ő tervezett.”
 • 23. Takavaka 2011. október 20. 21:06
  „Talán inkább magát a fürdőt kellene (kellett volna) elnevezni a mesterről. A fürdő volt az utolsó nagy munkája, aminek sajnos nem élte meg az átadását. Igaz nem a város szülötte, de megérdemelné, hogy így emlékezzünk rá. Így senkinek sem kellene átíratni a lakcímét. Azért írtam, hogy "kellett volna" mert Szegeden a helyi járatos busz oldalán már láttam a fürdő reklámját Hagymatikum névvel. Nem igazán érzem találónak ezt a nevet, mert nem hagymát szeretnénk eladni, hanem a fürdő szolgáltatásait. Lehet egy külföldi, ki sem tudja mondani. Ellenben a Makovecz név jól cseng itthon és külföldön is.”
 • 22. szilencium 2011. október 20. 19:14
  „Csak egy ötlet:
  a fürdő területe,a közvetlen előtte terület és a régi városháza legyen tiszteletből Makovecz tér,a többi meg maradjon Marczibányi tér!?
  Az önkormányzat intézze a saját papírjait,a lakóknak meg nem kell 25 hivatalhoz végig trappolni!Véleményem szerint ez a javaslat semmivel sem hátrébb való ,mint az egész terület újra keresztelése!”
 • 21. lacitati 2011. október 20. 16:37
  „19. makovaros-hoz.
  Remélem nem a hagymaház előtti nevenincs tér lesz az!!!
  Hagyják ott a Marczibányi teret, ahol van, csak sürgősen állítsák helyre, legalább az ott lakó gyalogosok tudjanak közlekedni, ha már több mint fél éve gyalogjárdát-úttestet felbontva hagytak!”
 • 20. lacitati 2011. október 20. 16:26
  „12. VIP007-hez
  Én már egyszer benne voltam egy utca átszámozási procedúrában még a rendszerváltáskor. Valahogy nem illik a képbe, hogy az önkormányzat ingyen készíti el a szükséges okmányokat.
  Olvastad a 15. deszkás rövid hozzászólását? Igazat adok neki, de Ő nagyon szűken fogalmazott. A Marczibányi téren lakók több mint 90 %-a nyugdíjas, az ön(kény)kormányzat átvállalja az összes, az átnevezéssel kapcsolatos bejelentést? lásd 15. deszkás, plusz még vagy 20 cím, illetve cég!
  Remélem a képviselők többségének lesz annyi esze, hogy a névtelen teret nevezik el Makovecz térre, a Marczibányi tér nevét úgy hagyják!
  Egyébként az alkotásban csak Makovecz és az őt követők gyönyörködhetnek, ugyanis csak onnan (fentről) lehet látni annak szépségét!”
 • 19. makovaros 2011. október 20. 16:22
  „na megint nem jó semmi. Én örülök hogy a Marczibányi is megmarad.”
 • 18. 80sFan 2011. október 20. 16:20
  „A bürgermeister úr elvileg azért a város választott első embere, mert ő képviseli a makóiak érdekeit és akaratát és nem azért, hogy uralkodjon rajtuk és a saját ötleteit valósítsa meg. Miért nem érdekli a makóiak és főleg az érintett tér lakóinak a véleménye? Miért kellene ismét ennyi embernek átíratni a lakcímét (hiszen előtte meg Marx tér volt)? Legyen a Hagymaház előtti tér Makovecz tér, hiszen mégiscsak ez az első és eddig leghíresebb épülete Makón a tisztelt építésznek. Sokkal kevesebb lenne a macera is vele.”
 • 17. vip007 2011. október 20. 14:06
  „14. balhaeksoncrowa 2011.10.20. 13:51

  Nem, csak hoztam egy hirtelen példát.”
 • 16. Francois 2011. október 20. 14:04
  „Tisztel: 13. balhaeksoncrowa 2011.10.20. 13:44
  Ha körbenézel akkor tudod miről beszélek........ ne csak a bérpalotát nézd....... körbe a fürdő körül .....”
 • 15. deszkás 2011. október 20. 13:55
  „És jelenteni kell a bankodnak,ha van hiteled akkor annak a banknak is, a munkáltatódnak, a NAv-nak, ,az OEP-nek, a Közlekedésfelügyeletnek (ha van rendszámos járműved), a szolgáltatóKnak,ismerőseidnek....”
 • 14. balhaeksoncrowa 2011. október 20. 13:51
  „12. vip007

  Szerinted csak az Önkormányzatnál van teendő?”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhát gyűjtöttek a návaysok Makón

81 zsák használt, de jó minőségű ruhát gyűjtöttek össze a Návay Lajos nevét viselő kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola tanulói az elmúlt két napban a szegénység elleni világnap apropóján. Tovább olvasom