Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Testvérvárosok éve

A két testvérváros, Löbau és Martinsicuro közös makói képviseleti irodája, üzlete egyelőre inkább közvetetten hoz hasznot a város vállalkozóinak, ám Németh Sándor, a helyi vállalkozói szövetség első embere nem tartja lehetetlennek, hogy az első év után előbb-utóbb anyagilag is rentábilis lesz.

Egy éve, egy hordó valódi német sör csapra verésével nyílt meg Makó német testvérvárosának képviselete, a Löbau Centrum a város főterén. A Bérpalotában működő üzlet és információs központ nem sokkal később az olaszországi Martinsicuro termékeinek bemutatását is vállalta – az ily módon kettéosztott helységben a makóiak többek között a Löbauban palackozott, makói címert is viselő Öröm sörrel, illetve a martinsicurói térségben készített biotermékekkel, például mézzel ismerkedhetnek meg.
Az irodát a makói önkormányzat újította fel és adta bérbe kedvezményes tarifával a helyi vállalkozók szövetségének. Ennek vezetője, Németh Sándor a nyitáskor lapunknak azt nyilatkozta: hosszú távon azt szeretnék, ha az üzlet nyereségessé válna.

Időközben megnyílt a makói központ viszonzásaként a hasonló képviselet mind Löbauban, mind Martinsicuróban. Németh Sándor szerint ez annak jele, hogy a három város vállalkozói, kereskedői egyre inkább felfedezik egymás lehetőségeit. Konkrét együttműködések is körvonalazódnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy például a Martinsicuróban működő makói képviselet üzletként is sikeres: nemrégiben bővítették, és biztosítja egy ember megélhetését. Ez persze nyilván annak is köszönhető, hogy a makói termékek odakint olcsónak számítanak – de talán annak is, hogy az olaszok őszintén érdeklődnek Makó iránt.

A közös épületben működő testvérvárosi centrum működtetését eredetileg egy évre tervezte a vállalkozói szövetség azzal, hogy akkor majd megnézik, bevált-e az ötlet. Németh Sándor most azt mondja, bár üzletileg egyelőre nem nyereséges a vállalkozás, talán nem is ez a legfontosabb: afféle információs központként is működik, ezért mindenképpen fenntartják a második évben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer szelíd motoros Makón

Közel kétezer szelíd motoros töltötte együtt a hét végét Makón, a Galamb József Szakképző Iskola… Tovább olvasom