Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Tiltakoznak az elutasítás miatt Makón

Több mint tucatnyi makói, Makó környéki szülő tiltakozik amiatt, hogy gyermekük felvételi kérelmét a Belvárosi Általános Iskolában elutasították, helyette a Kertvárosi Általános Iskolába küldték jelentkezési lapjukat.
Borka Andrea, Kriván János, párja, Ágnes és Regina lányuk – aki még nem megy iskolába. Keresik a kapcsolatot a többi szülővel. Fotó: Schmidt Andrea
Több mint tucatnyi makói, Makó környéki szülő tiltakozik amiatt, hogy gyermekük felvételi kérelmét a Belvárosi Általános Iskolában elutasították, helyette a Kertvárosi Általános Iskolába küldték jelentkezési lapjukat. A közoktatási osztály vezetője, Debrey Attila lapunknak azt mondta: azért csak három osztályt indít a belvárosi intézmény, mert ez felel meg az oktatás ideális körülményeinek.

A szülők egyike, a városban ismert rendőr, Kriván János lapunknak elmondta: pénteken kapták meg a levelet a Belvárosi Általános Iskolából, amelyben közlik, kérelmüket – minthogy a fenntartó önkormányzat csak három osztály indítását engedélyezi – helyhiány miatt elutasították, és szándéknyilatkozatukat a lakóhely szerint illetékes kertvárosi iskolának továbbították. Kriván János azóta tizenöt-tizenhat hasonló cipőben járó szülővel beszélt, valamennyien fel vannak háborodva. Az okok hasonlóak: az anyukák-apukák nem szeretnék, ha a szomszédos Belvárosi Óvodából most egy messzebb lévő intézménybe kellene járni a csemetéiknek, akik így ráadásul a jól ismert ovis társak többségétől is elszakadnak. A szülők úgy gondolják, megilleti őket az a jog, hogy minden körülményt mérlegelve eldöntsék, hol tanuljon fiuk-lányuk. Az eset a szülők szerint azért is különös, mert tudomásuk szerint csaknem egy osztályra való gyermek kérelmét utasították el. Most azt remélik, hogy ha a huszonhat fős minimális létszámnak megfelelő jelentkező kérelmezi, a belvárosi indíthatna egy pluszosztályt.

Indulhat-e új osztály?
A szülők az egyedileg benyújtott kérelmek elbírálásán kívül – úgy tűnik – abban reménykedhetnek még, hogy elérik a pluszosztály indítását. Az oktatási bizottság elnöke, Martinusz László lapunknak elmondta, ez elvben lehetséges, és példa is volt már hasonlóra Makón: néhány évvel ezelőtt, amikor a József Attila Gimnázium még a városi önkormányzathoz tartozott, az egyik tanévben a tervezettnél eggyel több osztály indulhatott.

A szülők egy hétfős csoportja tegnap délután felkereste a polgármesteri hivatalban Debrey Attilát, a közoktatási osztály vezetőjét. Panaszaikra reagálva az osztályvezető elmondta: a szabad iskolaválasztási jog a szülőket törvény szerint csak a saját körzetükben illeti meg, azon felül csak akkor, ha az illető iskolában nincs létszámhiány – márpedig azokat az apróságokat, akik körzeten belüliek, kivétel nélkül felvették. A többieknek sem kötelező a kertvárosiba járni, választhatnak nekik a városból más, szabad hellyel rendelkező intézményt is, ha találnak. Úgy vélte, valamennyi makói iskola kitűnő színvonalú. Állította továbbá, hogy szemben azzal, amit a szülők mondanak, csupán bő tucatnyi gyerek kérelmét utasították el, helyhiányra hivatkozva. Hozzátette: a belvárosiban azért csak három osztályt indítanak – egyébként tavaly is ennyi indult – , mert az iskola kapacitásainak ideálisan ennyi felel meg. A szülők saját információik alapján ezzel szemben azt mondták, szerintük igenis volna kapacitása az intézménynek még egy osztály fogadására. Mi úgy tudjuk, az iskola tíz esztendeje harmincöt osztállyal működött – idén ezzel szemben csak harminckettővel.

A szülők a megbeszélés végeztével úgy döntöttek, felkeresik a város jegyzőjét, Bánfi Margitot is, akinek írásban nyújtják be kérelmüket a döntés felülvizsgálatára. Továbbra is keresik a hasonló problémával küszködő szülőket, megpróbálnak közösen fellépni, esetleg azt elérni, hogy megfelelő számú nebulót összegyűjtve kérjék egy további osztály indítását. Volt, aki azt mondta: a képviselő-testülethez fordulnak az ügyben – a soros ülés egyébként holnap lesz – , de az is elhangzott, lesznek, akik egyáltalán nem íratják be csemetéjüket sehová, ha nem fogadják őket ott, ahová járatni szeretnék őt. Az idő mindenesetre sürget, mert a beiratkozás határideje szerda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárlámpák gyűjtője

Különleges hobbija van a makói Szani Istvánnak: a múlt század harmincas éveiben használt karbid… Tovább olvasom