Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tímár Edit a nőről és a kagylóról

A nőkben van a legtöbb érzelem – vallja az egyedi technikával, légecsettel dolgozó harminchat éves makói festőnő, Tímár Edit (képünkön). Az amatőr művész Csobbanás című festményével vett részt idén az Amatőr Artium megyei tárlatán.
– Teljesen egyszerű dolgokat akarok a képeimmel megmutatni – állítja Tímár Edit. – Szerintem azt fejezik ki, hogy minden embernek kettős élete van: egyfelől a valóság, másfelől a fikciós lét – teszi hozzá. Először egyébként öt évvel ezelőtt vett részt az Amatőr Artiumon, azaz az országos képző- és iparművészeti tárlat Csongrád megyei kiállításán, idén pedig másodszor. Három képpel jelentkezett, ebből a Csobbanást választotta ki a szakmai zsűri a megyei kiállításra, amit november 5-éig a megyeházán lehetett megtekinteni Szegeden. Az elmúlt több mint tíz évben jó néhány kiállítása volt megyén belül és kívül is.

Különleges, egyéni technikát fejlesztett ki: az amerikai retuspisztoly simaságát vegyíti a hagyományos olajfestéssel. A formák így simák lesznek. Először papírra dolgozott vele, ezt azért kellett lecserélni vászonalapra, mert számítógépes grafikának hitték a munkáit. Hazánkban sokan még ma sem tudják elfogadni, hogy van ilyen művészeti technika is – ezért kezdte később keverni a grafikát és az akrillt az olajjal. Ma már csak a hagyományos ecsetkezelésű olaj- és az úgynevezett air brush, azaz légecsettechnikát ötvözve alkotja műveit. A képek egy-egy pillanatot ragadnak meg, és szándéka szerint élethűen adják vissza a mozzanatot. Ugyanúgy pontok halmazából állnak össze, mint a fotók, ezért olyan megtévesztők – mondja. Egyébként csak hét színnel dolgozik, ezek keverékéből jön létre az összes többi. Ennek a színkeverésnek az a különlegessége, hogy az alapvetően hideg színek is meleg hatást keltenek a nézőben.

A festészet és grafika mellett gobelintervezéssel is foglalkozik, régebben pedig csomagolópapírt és képeslapokat tervezett. Állandóan visszatérő témája a nő és a kagyló, amely szintén a nőiséget megtestesítő szimbólum. „A nőben van a legtöbb érzelem, és én a festészet segítségével tudok megragadni fontos pillanatokat, női vágyakat. Mint nő, szerintem jobban meg tudom ragadni és a festészet által megmutatni, mi zajlik bennünk" – mondja.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhuszonöt új munkahely Makón

Százhuszonöt új munkahely létesül megváltozott munkaképességűek számára Makón, ennek ötödét… Tovább olvasom