Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Tíz zenetanártól váltak meg

A művészeti oktatást szigorító kormányzati intézkedések miatt idén csaknem harmadával kevesebb makói tanulót írattak be a magán-zeneiskolába, mint az előző tanévben, így az intézménynek is meg kellett válnia tíz zenetanártól.
A makói magán-zeneiskola igazgatója úgy véli: további szigorítást már nem viselne el a zeneoktatás. Fotó: Illyés Szabolcs
– A kormányzati megszorítások – az általános iskolásokat is sújtó térítési díj – miatt több mint ezerrel kevesebb Csongrád megyei diák tanul a mostani tanévben zeneművészetet, mint tavaly. Ez Makón több mint háromszáz tanulót, az előző tanévben beiratkozott nebulók csaknem harmadát érinti – mondta lapunknak Csikota József, a Csongrád megyei zeneoktatás felelőse, aki a makói magán-zeneiskola igazgatója is. A csökkenő tanulószám következménye, hogy ebben a tanévben tízzel kevesebb tanárt képes csak foglalkoztatni az intézmény, mint az elmúlt esztendőben.

– Szerencsére sikerült úgy megoldanunk a leépítést, hogy teljes állású pedagógusunktól nem kellett megválnunk. Így minden elbocsátott tanárnak maradt kenyérkeresete, hiszen félállásban eddig is tevékenykedtek más iskolákban, de még egy hasonló megszorítást már nem tudnánk átvészelni. A megyei zeneoktatás felelőseként állítom: megrendülhet ez a fajta művészetoktatás – foglalta össze az igazgató.

Megtudtuk: akár magán-, akár teljesen állami finanszírozású művészetoktatási intézményről van szó, az iskola csak akkor kapja meg a központi normatív támogatást, ha a tanuló minden hónapban befizeti az 1200 forintos térítési díjat. Úgy tűnik, sok családnak megoldhatatlan problémát jelent ezt az összeget kifizetni.

– Eddigi tanulóink a tandíj szempontjából a tapasztalataink alapján három, csaknem azonos nagyságú csoportba sorolhatóak: azok, akik továbbra is gond nélkül vállalhatják a térítési díjat, a legsúlyosabb szociális problémákkal küzdő famíliák gyermekei, akik rendszeres gyermekvédelmi segélyben részesülnek, mentesülnek a fizetési kötelezettség alól, míg a náluk valamivel jobb anyagi körülmények között élő családok gyermekei közül a legtöbben már nem tartoznak a tanulóink közé – fogalmazott Csikota József.

A szakközépiskolai szintű oktatást, hivatásos zenészképzést is vállaló makói iskola tanáraitól megtudtuk: minden művészeti ág közül a zeneoktatás a legköltségesebb, hiszen míg a tánc- és a képzőművészet oktatása is megoldható csoportosan, a zene esetében ideális, ha a tanár csak egy tanulóval foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga azt írta, hogy Józsi nemkívánatos személy

A helyi választási bizottsághoz fordult tegnap tíz apátfalvi önkormányzati képviselő (összesen… Tovább olvasom