Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Tizennégymilliárdot költenek a makói szennyvíz elvezetésére

Kedvezményekkel szeretné meggyőzni a vállalkozásokat a Makó és Térsége Víziközmű Társulat arról, most érdemes csatlakozni a hamarosan kezdődő, tizennégymilliárd forintos csatornaépítéshez. A díjat számukra a naponta kibocsátott mennyiség alapján határoznák meg, háromszáz literenként emelkedik a fizetendő összeg.
A betakarított hagyma és egyéb termények feldolgozása ezekben a hetekben folyik Makón: a város külső utcáit átható hagymaszag lengi be. A megpucolt zöldségek maradványai az emésztőkben bomlanak. Így közösségi érdek is, hogy a hamarosan megkezdődő szennyvízberuházás részesei legyenek a pucolással foglalkozók. A Makó és Térsége Víziközmű Társulat egyébként sikerként könyvelte el, hogy a város csatornázásban érintett lakosainak több mint kétharmada jelezte társulási szándékát. Így az állami támogatás megítélésével együtt biztos, hogy megkezdődhet a tizennégymilliárd forintos beruházás, a térség eddigi legnagyobb fejlesztése – tudtuk meg dr. Nagy Lajostól, a társulat elnökétől. Ennek megfelelően lakossági takarékpénztár-szerződést kötöttek a csatlakozók, ezzel vállalták magukra a portánként esedékes önrész befizetését.

– Most még a makói háztartásoknak csak alig egynegyede élvezheti a szennyvízcsatorna előnyeit, a kistérség falvaiban pedig senki sem lakik csatornázott lakásban – vázolta a helyzetet Buzás Péter polgármester. – Legalább ekkora problémát jelent, hogy a makói termelőüzemek, vállalkozások többsége szintén nem rendelkezik korszerű szennyvízelvezető rendszerrel, ezért szeretnénk, ha a tulajdonosok, cégvezetők is a társulat tagjai lennének. Hiszen így számos kedvezményben részesülhetnek, és a tizennégymilliárd forintos költségvetésű beruházás megvalósulásának esélye is növekedne – mondta Buzás Péter, Makó polgármestere, aki kiemelte: a jelenleg érvényes részletfizetési kedvezménnyel a vállalkozások 120 ezer forint helyett 60 ezer forintért vállalhatnak részt a társulatban, ezt a segítséget az önkormányzat ajánlja fel számukra. Számlanyitási kedvezményt kaphatnak a még nem csatlakozott magánszemélyek is ez év végéig.

A csatornadíjat fogyasztási egységenként határozzák meg, az egy háztartás által kibocsátott szennyvizet napi háromszáz literben maximálják. A vállalkozások esetében is ez az egység lesz a meghatározó, de számukra minden, naponta „megkezdett" 300 liter után növekszik majd a fizetendő összeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társulat szervezi a csatornaprogramot

Közel tizennégymilliárdos beruházásra készül Makó és öt közeli község a környék… Tovább olvasom