Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tizenöt éves a makói városi televízió

Tizenöt éves a makói városi televízió, mely a helyi, illetve térségi televíziózás jövőjéről szóló szakmai konferenciával ünnepli a születésnapot szombaton. Az egykor helyi videósok által, lelkesedésből alapított stúdió ma már az egész térségnek sugározza adását, sőt a Szegedi Nemzeti Színháznak is dolgozik.
Csávás Antal operatőr egyik anyagát vágja a Széchenyi téri stúdióban. Fotó: Gyenes Kálmán
Az akkori önkormányzat ugyan valóban másfél évtizede állt a formálódó stúdió mellé, városi televízióról tehát tizenöt esztendeje beszélhetünk, az ötlet azonban régebbi – mondja Czibolya Kálmán, a makói közszolgálati médium első embere a kezdetekről. A mai vezetője egyébként már az induláskor ott volt: Báló Józseffel, Szentpéteri Istvánnal és Vígh Zoltánnal együtt álmodta meg a városnak és a térségnek szóló televíziót.

A négy operatőr által lelkesedésből felvett első adásokat VHS-technikával készítették; heti egy, vegyes tematikájú adást láthattak azok a szerencsések, akik valamelyik lakótelepen laktak akkoriban, a műsort ugyanis a fejállomásokról tudták bejátszani. Mindezt szinte össze sem lehet hasonlítani azzal, hogy a vtv ma napi kétórás műsort, ugyanennyi ismétlést és saját képújságot közvetít nemcsak kábelen, de sugárzással is, így a Makó környéki községekben is látható-hallható, méghozzá a nemrégiben történt technikai fejlesztéseknek köszönhetően kiváló minőségben.

Czibolya Kálmán azonban nemcsak az eddig megtett útra büszke, de például arra is, hogy a tavalyi kedvező tapasztalatok nyomán idén ugyancsak a makói televízió öt kamerás stábja rögzíti és archiválja a Szegedi Nemzeti Színház premierjeit, sőt: mostantól, egy pályázat nyerteseként ugyanezt a megbízást teljesíthetik a kisszínház, illetve a Korzó esetében is. Ez idén összesen tizenhat bemutató rögzítését jelenti. A komoly szakmai kihívást jelentő megbízatást Czibolya Kálmán rangos elismerésként értékeli – ugyanakkor a makói tévések közreműködését a helyi színházbarátok is örömmel fogadják: a képernyő révén is közelebb kerülhetnek a világot jelentő deszkákhoz.


A szegediek meglepődtek

– Meglepődtünk, hogy a kisszínház és a Korzó premierjeinek archiválására is a makóiak kaptak lehetőséget azok után, hogy tavaly megkapták a nagyszínházat – mondta el lapunknak Csala Gabriella, a szegedi városi televízió ügyvezetője. Mint fogalmazott, nem baj, hogy ezen a területen is verseny van, így azonban a szegedi bemutatókról ők nem tudnak többkamerás felvételeket készíteni és azokat nem a szegedi, hanem a makói városi televízió polcán lehet majd megtalálni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi György megköszöni

Megköszönte Gráf József agrárminiszternek a makói parlamenti képviselő, Martonosi György, hogy… Tovább olvasom