Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Tizenöt méteres vízesés készül a makói fürdőbe

Makó - Grandiózus vízesés, nyolc méter magasban lévő medenceterasz, kupolák: Makó eddigi legnagyobb, 3.5 milliárdba kerülő turisztikai fejlesztésének ígérkezik a fürdő bővítése. Makovecz Imre legújabb makói tervére uniós pénzt vár a város.
Teljesen átrajzolja majd a makói Szent János és a Marczibányi tér arculatát, hangulatát a város új fürdője, hiszen Makovecz Imre – a kivitelezés terveinek elkészítésével megbízott Makona iroda vezetője – grandiózus épülettel teremt új településközpontot. Jelenleg csupán a fürdőhöz nyílik innen bejárat, ám a városvezetés által elfogadott koncepció egy új közösségi teret kapcsolna a fitnesz, wellness és gyógyfunkciót is ellátó intézményhez.

– A jelenlegi szocreál stílusú, elhanyagolt állapotban lévő épületegyüttes helyébe teljesen új épülettömeg kerül – mondta lapunknak Makovecz Imre. – Szerencsés, hogy a létesítmény a város központjában áll, hiszen a környező tereket közösségi találkozóhelyekké lehet alakítani, a fürdőt a közterülettel összekötő szakaszon egy zeneházat, hangversenytermet is tervezünk, hogy a pihenés, sportolás és gyógyulás intézménye még élénkebben kapcsolódhasson a város vérkeringéséhez. A főbejáratból elérhető az egészségügyi központ, és a wellness-részleg, valamint a medencék tere.

A mai látkép teljesen megváltozik: a nagy medence helyén kupolarengeteg borítja majd a termálfürdő medencekomplexumát. Fotó: Frank Yvette

Ez az épület kívülről úgy néz ki, mintha a földből bugyogna fel a termálvíz, ezt a hatást kupolák érzékeltetik. A feltörő vizet szökőkutak, vízesések is szimbolizálják. A központi kupola alatt egy közel tíz méternél is magasabb, hatalmas oszlopból ömlik majd a víz a termálmedencébe, amit nyolcméteres magasságban egy terasz határol majd el, itt fürödni is lehet majd, az oszlop közepén, lépcsőn lehet majd ide feljutni – tekintette át a legjelentősebb építészeti elemeket Makovecz Imre. Az építész kiemelte: a kupolás megoldás a térségünkre egykor jellemző török fürdők jellegét idézi.

A vázlatterveket az önkormányzat tavalyi, utolsó testületi ülésén elfogadta, az iroda pedig azóta elkészítette az engedélyes építési terveket. A projekt megkezdéséhez így a pályázati támogatásra van szükség, a kiírás pontos időpontját egyelőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy a projekt nettó költsége 3,5 milliárd forint, amiből vissza nem térítendő támogatás gyanánt a DAOP-program keretében 1,75 milliárd forintot terveztek. AZ 50 százalékos támogatás mellett az összeg másik felét a település büdzséjének kell állnia. Ennek érdekében kötvénykibocsátásról döntött, szintén tavaly, a város képviselő-testülete.

A térség legkorszerűbb fürdőjét tervezik a régi műtárgyak helyére.
Fotó: Frank Yvette

A fejlesztés koncepciójáról a városvezetés előtt négy alternatíva állt – a képviselők tavaly nyáron az egyik legkevésbé költséges megoldás mellett voksoltak. A koncepcióba azonban így nem fér be egy fedett, 50 méteres uszodaszakasz. Mivel a koncepció megvalósításához fel kell számolni a jelenlegi 50 méteres medencét is – az úszósportot űzőknek be kell érniük majd egy 25 méteressel, ami azonban alkalmas lesz akár nemzetközi versenyek megrendezésére is.

Kockázatos, de megtérülhet

A beruházás koncepcióját Vörös Imre, a Pannon Spa Consult Kft. igazgatója dolgozta ki, aki a megtérülés kockázatai mellett jelentős gazdaságélénkítő szereppel is számolt. A város így – a felhasznált kötvényrész törlesztése mellett – bevételekkel számolhat a kapcsolódó szolgáltatások adójából. Több tucat álláshelyet is generál a létesítmény, hiszen szükségszerű, hogy egy legkevesebb 4 csillagos hotel is kapcsolódjon a térség egyedülálló fürdőjéhez.

Olvasóink írták

 • 8. Mé Bérletes 2008. január 17. 08:28
  „A grandiózus tervbe sajnos az 50m medence nem fér bele!Nehéz kupolával befedni....A helybeli makói vendégek érdekeit sem veszik figyelembe...Velünk mi lesz???Mert bérlet az megszünik...”
 • 7. M@M 2008. január 16. 08:51
  „Kedves czegus!
  Mivel benne vagyok a négy hozzászólásban,illik válaszolni. Biztosan igazad van a szikivel kapcsolatban, de mi azért firkálunk a makói füri ügyében mert makóiak vagyunk. Nem tudjuk mi zajlik fejétek, de az írásodból arra következtetek, hogy ott is disznó módon kezelik a közügyeket mint mifelénk! Köszönöm a meghívást, élnék is vele, ha módom volna rá, de sajnos rajtam.......rajtunk semmi sem múlik! Mert mi csak kisegerek vagyunk!! Szerintem még a hozzászólások elolvasására sem veszi a fáradságot egyetlen "illetékes" elvtárs sem! Viszont mi jól szórakozunk!!!! Üdv:”
 • 6. vjfghf 2008. január 15. 18:02
  „Ja szerintem is tök jó hely és tényleg nem ér egymásba az emberek ...... egy zsufoltabb napon sem.”
 • 5. czegus 2008. január 15. 16:31
  „Tisztelt Jo Bacsi! és Mind a többi kedves hozzászóló! SZDSZ-es szegedi Klárika ígéretett tett arra,hogy a Sziksós fűrdőt, megújítják. Ehelyett Újszeged és Makó pályázik mindenért. Te négy hozzászóló szívesen meghívlak benneteket, Sziksós és környékére, bemutatni, mekkora terület, hatalmas lehetőséggel vár benneteket, és mégsem történik semmi. Németek, csehek, dánok és belgák csendesen , de mondják, milyen jó víz a szik. Bebetonozták, bár már megnyitották az egyik oldalát, mert a szik nem csak alólról, hanem oldalról is természetesen jön. Van gyönyörű nudista strand, horgászparadicsom, szörf tó, és még rengetek lehetőség, de a vendéglátás szinte megszünt. Nem tudom Sziksós miért zabi gyereke a polgármesteri hívatalnak, Klárika mia fenének ígérgetett. Pedig a kamionos és country találkozók, és bármi összejövetel csak hasznára vállna ennek a a SZIKSÓS közösségnek. Segítsetek! Szép napot.”
 • 4. karlvonbanhoff 2008. január 15. 08:36
  „Attó tartok a makói fürdő is abba a csapdába esik bele, mint Mórahalom.Tudniillik kicsi a terület és nyáron elviselhetelenül nagy lesz a zsufi,mivel be van szorítva bővíteni sem nagyon lehet.De azért sok sikert nekik.”
 • 3. M@M 2008. január 15. 08:15
  „Hááát........Makón télleg tudnak valamit! A korrupcióról biztosan! Lehetne jó pénzért továbbképzést tartani skandináv politikusoknak! Az is egy bevétel volna!”
 • 2. Jo Bacsi 2008. január 15. 08:13
  „legalabb azon az unalmas makovicon adnatok tul minden amit tervez egyforman nez ki unalmas semmi kepzelo ero a munkaiban kerjetek meg egy tanulot hogy tervezzen valamit valoszinu hogy szebbet fog tervezni”
 • 1. maci52 2008. január 15. 08:08
  „Hallod Laci,Makón tudnak valamit,miért nem mész át tanulmányútra hozzájuk korrupt kis csapatoddal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár már az év végén beindulhat a makói földgáz kitermelése

Makó - A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1 500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. Tovább olvasom