Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Tízéves a makói közművelődési kht.

Éppen tíz esztendeje alapították a kulturális programszervezéssel foglalkozó közművelődési kht.-t Makón. Az önkormányzati közhasznú társaság ez idő alatt sokat gyarapodott, de ami igazgatója, Bálint Márta szerint a legfontosabb: reményeik szerint mércét állítottak fel a közművelődésben.
Bálint Márta a közművelődés magasabb színvonaláért dolgozik. Fotó: Szabó Imre
Alapításakor, azaz tíz éve a közművelődési közhasznú társaság a régi városháza patinás, de céljának kevéssé megfelelő épületében kezdte meg működését Makón. A színvonalas körülmények megteremtéséhez az idő múltával azonban jó alapot nyújtott az újabbnál újabb létesítmények átadása – meséli visszaemlékezve az igazgató, Bálint Márta. 1998-ban elkészült a kiváló adottságokkal rendelkező Hagymaház, két évvel később a városi sportcsarnok, majd újabb két év múlva a szabadtéri színpad. Ez az immár sokféle rendezvény megtartására alkalmas épületegyüttes két éve bővült a Hollósy Kornélia utcai sátorcsarnokkal.

Tavaly a társasághoz került az extrémsportpálya is. Az idei év újdonsága az a lelátó lesz, ami a szabadtéri színpadhoz épül – ennek révén a közönség valódi színházi élményként élvezheti majd például a nyári Makói Muzsika című, július 29-étől augusztus 7-éig tervezett zenés rendezvényt.
Beszédes a szám: a közművelődési kht. rendezvényeit 2001-ben 300 ezren nézték-hallgatták meg, két évvel ezelőtt viszont már több mint 350 ezren. Az egy évtizedet többek között olyan programok fémjelzik, mint a hagyományos újévi koncertek, a hagymakarnevál és a bálok báljaként számon tartott hagymabál, a Páger-emléknap, a tavaszi virágkiállítás, a rockfesztivál, az operettfesztivál és a Makói Muzsika, de a sportcsarnok európai és világversenynek is adott már otthont. Ugyancsak a közművelődési dolgozók közreműködésével szervezik meg évről évre a Makó Expót és a hagymafesztivált, a nemzeti ünnepek programjait, illetve a grafikai művésztelepet.

Bálint Márta szerint az eddigi egy évtized legfontosabb eredménye az, hogy a jelek szerint kollégáival együtt sikerült a makói közművelődésben magasabb színvonalat teremteni.
– Ehhez a közönség most már ragaszkodik: amit az ember gyerekkorában, diákként, vagy fiatal felnőttként megszokott, abból később sem enged. Azt reméljük, sikerült jelet hagynunk, mércét állítanunk az utódainknak – mondja az igazgató. A siker titka szerinte egyszerű: szeretni kell a közönséget.


Tíz év – számokban

Az alapítást követő első évben, 1997-ben 17,2 millió forint volt a közművelődési kht. árbevétele – a múlt évben 132 millió. Ebből '97-ben 2,6 millió volt a saját árbevétel, tavaly viszont 52 millió, ami húszszoros emelkedést jelent. Ez alatt az idő alatt az önkormányzati támogatás összege is nőtt, méghozzá az ötszörösére. A növekedés legnagyobb része azonban a működési költségek emelkedésével magyarázható: 1997-ben, amikor még nem volt saját épületük, 1,6 millió forintot fordítottak erre a célra, a múlt esztendőben viszont 83-at – ennyibe került a Hagymaház, a városi sportcsarnok és a Hollósy Kornélia utcai sátorcsarnok működtetése. Az önkormányzati társaságnak az alapítást követően öt alkalmazottja volt, jelenleg tizennégy van. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult az IFA

Senki nem sérült meg abban a balesetben, ami tegnap délután fél 1-kor történt Ferencszállás… Tovább olvasom