Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Több mint 1,5 milliárdos uniós támogatás a makói fürdőfejlesztéshez

Makó - Több mint másfél milliárd forintot nyert az uniós pályázat második körében Makó fürdőfejlesztésre, ezzel megkezdődhetnek a munkálatok - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Buzás Péter elmondta: megérkezett a fürdőfejlesztés hivatalos brüsszeli támogatásáról szóló értesítés, ezzel nincs akadály az összességében 3,6 milliárd forintos fejlesztés előtt. A beruházás csaknem ötven százalékos uniós támogatással valósul meg, a fejlesztés másik felét az önkormányzat kötvénykibocsátással fedezi.

Az új makói fürdő kivitelezője a KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. lesz. A bontási munkálatok hamarosan megkezdődnek, és a létesítményt várhatóan 2011 nyarán adják át.

Első körben 2008 szeptemberében nyert a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Regionális Operatív Programja (DAOP) pályázatán. Az első fordulóban nyertes pályázatot a második fordulós bírálatra idén augusztus 13-án adták be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft felé.

A bővítés 3,35 milliárd forintba kerül majd, 50 százalékos európai uniós támogatással, de az előkészítő munkálatokkal együtt a teljes költség 3,6 milliárd. Az önerőt az önkormányzat kötvénykibocsátással teremti elő.

A makói fürdő fő profilja a jövőben a gyógyászat, a gyógyiszap- és rehabilitációs kezelés lesz. A fejlesztésnek köszönhetően 400-500 új munkahely jöhet létre.

A régi fürdő területére a csaknem 10 ezer négyzetméteres alapterületű épületet a Kossuth-díjas Makovecz Imre tervezte. Az épület pinceszintjében szauna-világot alakítanak ki, a földszinten három élménymedence, gyógyászat és családi fürdő részleg lesz. Emellett wellness részleget, szépségközpontot, illetve a gyógy-részlegen két belső és egy szabadtéri termálmedencét, valamint és gyógyászati kezelőket építenek. Ugyancsak a földszinten lesz a családi részleg, a bébimedencével, a csúszdával és a fürdő épületében működő óvodával. Az első emeleten emellett kialakítanak egy több funkciós galériát, lesz relaxációs és csendszoba.

A makói fürdő forgalma az elmúlt években dinamikusan növekedett: 2006-ban 253 ezer vendéget fogadtak, tavaly és tavalyelőtt már több mint 300 ezren látogattak el a létesítménybe. A vendégek között jelentős a szomszédos romániai településekről érkezők száma, tavaly voltak olyan nyári napok, amikor a látogatók 80 százaléka a szomszédos országból érkezett - tudatta korábban Buzás Péter polgármester.

Olvasóink írták

 • 14. Mc_Mi 2009. november 17. 11:12
  „Triatlonos!
  A véleményünk közel van, mert te is Makó javát akarod.
  A számok egyre zavarosabbak.
  Indult a munka azzal, hogy 3, 5 milliárt, melyből 50 % uniós, 10 % önerő, 40 % hitel (kötvény). Azután a bírálók levették 3,2 milliárdra. Az előkészítő munkára Buzás 100 millió Ft-ot mondott (tervező, szakértők) Ez együtt is csak 3,3 milliárd.
  A cikkben ez már 3, 6 milliárd. A támogatás meg csak 1,5 milliárd az EU-tól. Akkor mi hozzárakunk 2,1 milliárdot. Az előkészítés meg nem 100 millióba, hanem 250 millióba került (3,6-3,35).
  Következtetés:
  Az EU nem 50 %-ot ad. Az előkészítés körül azt sem tudják, hogy mekkora és mennyit merjenek bevallani. Az önrész meg nem 50 %, hanem 58,3 %”
 • 13. triatlonos 2009. november 13. 17:59
  „Tisztelt Mc_Mi!
  Szerintem a véleményünk nem áll távol egymástól. Ez a fürdő Buzás életének "fő müve", tehát nem akart lemondani róla. A napokban hallottam is a kő koppanását, amikor leesett a válláról, mert nyomta a civil kezdeményezés terhe. Makovecz biztosan jó tervező, de nem praktikus dolgokat tervez. Szerelmes az ivelt fagerendákba, és állványozni kell a Sportcsarnokban egy izzó cseréhez. Mindhárom makói épületében komoly kivitelezői hibák vannak, a Tanuszoda pedig funkciójában sem alkalmas. Ha épül az uj fürdő, akkor legyen olyan, hogy "üssön", de komoly műszaki ellenőrzés szükséges. Kovacsiccsal gondok vannak Tatabányán, Gyulán és Gyomaendrődön is elégedetlenek, de 2012-ben már nem lesz itt. Ha nem jön be a terv, akkor a fürdővezető viszi el a balhét.”
 • 12. Mc_Mi 2009. november 13. 15:38
  „Núdli.
  Véleményedet magam is osztom. Tényleg nem alakulhatott volna így ez a történek. A gigantikus tervek ellenzőire azonnal rányomták a bélyeget, miszerint ellenezzük a fürdő fejlesztését. Nem elleneztük, csak a Makovecz féle terv megvalósítása ellen voltunk. A tervek megjelenése kiváltott egy fórumozó ellenállást. Olyan gyorsan nőtt az ellene szólók száma, hogy megijedtek. Gyorsan összehívtak egy több héten keresztül zajló lakossági fórum sorozatot. Ezzel szerették volna a közhangulatot megfordítani. Már akkor látszott, hogy a Buzás féle henger senkire és semmire sem hallgat. Az ő elképzeléseinek megvalósítását senki ne gátolja.
  Pedig létezik ma már egy olyan tervezési forma, ahol a használók alakíthatják a tereket, a lakosságot aktívan beavatják, kikérik a véleményét és a vélemények alapján módosul, alakul a tervezett épület. Ezt "közösségi tervezésnek" hívják.
  Triatlonos:
  Sajnos véleményeddel nem tudok egyetérteni. Kivárni a megvalósítást és megvárni a beruházás eredményét, rossz taktika. A papír arra való, hogy ne a valódi élet bizonyítson, hanem a számítás, a hatástanulmányok eredménye mutassa meg, hogy mi fog történni. Sajnos 2012 messze van és akkorra a pénz is el lesz költve. Megfordíthatatlanná válik legalább egy generáció adósságtörlesztése.
  Mint láttuk, "a kibicnek semmi sem drága" beállítottságú szakértők vették a kalapjukat (meg a pénzt) és elhúznak a városból. Senki sem fogja a következményekkel elszámoltatni őket.
  Tisztában vagyok azzal is, hogy ez az elszámoltatás minket is érinthetne akkor, ha ez egy sikertörténetbe megy át. Makó sikeres fürdővárossá válik. Ha tudnám, hogy a mellette szavazók is kockáztattak valamit, akkor most én is felajánlanék valami nagyot a siker esetére.”
 • 11. núdli 2009. november 13. 00:07
  „Ez ám a szenzáció. Szerintem ez a dinamikusan emelkedő forgalom kijelentés egy kicsit túlzás is lehet. A statisztika érdekes dolog, pl. ha bérletes vagyok és napi kétszer voltam, akkor két vendég vagyok? Miért nem olvastam (tudtommal) soha 5-6 ezer ember csendes tiltakozásáról, véleménynyilvánítási szabadságáról. Ők egy emberi léptékű, emberi gondolkodású, átlátható fürdőfejlesztést szerettek volna (nem milliárdokért, drága megfizethetetlen adóforintokért). A hecckampány elnevezés sajnos bántó kifejezés. Szerintem nem illik egy társadalmi megbízatáshoz. A választónak nincsenek ,,kirohanásai" és ha megszólal (akár többször is) nem "a nem pin-pongozunk" kifejezéssel zárunk szót. A demokrácia, Lányi András szerint nem a többség, még kevésbé a többség által így-úgy felhatalmazott tisztségviselők uralma, hanem olyan kormányforma, amelyben a közcélokat közmegegyezéssel, nyilvánosan, az érintettek érdemi részvétele mellett állapítják meg. Díszkút, szobor, zenepavilon, kupola. Ki mondja meg, hogy most tulajdonképpen mennyi a megmaradt vízfelület az épülethez képest, hol lehet majd egy jót úszni? 500 új munkahely a helyi fiataloknak? Ez egyre több lesz. Korábban 300-400 volt. Kérdés: a szálloda befektetők tényleg csak a 2011 után jönnek? Ki készít összehasonlító statisztikát pl. a szegedi fürdőberuházás és a makói között? Véleményem szerint nagyon irreális elképzelés ez a nyereségorientált vendégcsalogató kupolaterv. Ne legyünk nagyravágyók, ugyanakkor merjünk nagyok lenni, bízzunk a választópolgárban és tájékoztassuk elfogulatlanul, precízen, aprólékosan. Végül is értünk van minden. Köszönöm a lehetőséget.”
 • 10. triatlonos 2009. november 12. 19:38
  „Az ilyen vitára a legjobb mondás: "az idő a legjobb orvosság"! Meg kell várni a 2012 végét, és akkor minden eldől. Most két kakas kukorékol a szemétdombon, 2012 után az egyik csak mellette kapirgálhat! Várjuk ki!”
 • 9. nagyi8 2009. november 12. 18:39
  „Köszönöm a kritikákat, jogos!
  Tehát ezután azt terjesztem:
  A 2008-as tervben: NAPI 1´200 román és magyar jönne Makóra - kb. 430´000 évente -,
  .”
 • 8. magyarok 2009. november 12. 16:34
  „"1´200 román jön MINDEN NAP. 430´000 évente (Szeged kevesebbet tervezett...)"
  Nem lehet, hog Szeged inkább a szerbekkel tervezett??? Tudod ha lenne egy térképed látnád szegedhez a román határ 50-55km mig a belvároshoz a Röszkei, kb 10-12 ugye nem mindegy kedves svájci barátom? :)”
 • 7. Mc_Mi 2009. november 12. 11:29
  „Kedves Nagyi8! Nehezemre esik lenagyizni egy férfit, de ez egy ilyen műfaj.
  A személyeskedés tőled sem áll távol. (ld. nem nőtél fel..)
  Azt írtam, hogy túlzol. Ez így is van. Két adatot írtál: 1200 román naponta, 3 milliárd veszteség.
  Vegyük a létszámot. Azt senki nem mondta, hogy 1200 román jön naponta, azt mondták, hogy 430 ezer fizető látogató az első évben. Ebből számoltuk ki a napi átlag 1200 főt. Ez viszont tartalmazza a makóiakat, a környékbelieket és minden más látogatót. Ebben benne van az is, hogy nyáron akár 1800 fő, míg télen csak 700. Ez átlag. Ezekre azt írták, hogy elsősorban a testvérvárosok irányából várják az érdeklődést. Ennyit az 1200 románról.
  A bevételre meg azt írták, hogy 530 millió Ft az első évben és a következő években ez egyre nő. A 10. évben megközelíti az egymilliárdot. Senki nem állította, hogy a bevétel és a kiadás 15 éven keresztül állandó érték. Ezt csak a te leegyszerűsített gondolkodásodban született.
  Ebből az következik, hogy ha elmarad a bevétel - ami szerintem is el fog maradni - akkor várható, hogy veszteség keletkezik. Még azzal is egyetértek, hogy ez az első néhány évben elérheti az évi 200 milliót. Azonban, a szállodaépítés és egyéb szolgáltatások felzárkózásával ez a veszteség egyre kevesebb lehet és akár néhány év múlva nyereséges is lehet. Te viszont csak egy séma szerint gondolkodsz! 15 év évi 200 millió = 3 milliárd. Így csak a közgazdasági analfabéták gondolkodnak.
  Ha állandósul a veszteség, akkor sem egy konstans szám marad, hanem az inflációval, a költségek emelkedésével, a belépők árának változásával az is változni fog.
  Azt azért nem várom, hogy elismerd a túlzásaidat és a leegyszerűsítéseket.”
 • 6. nagyi8 2009. november 12. 07:48
  „Mc_Mi
  Ha már tartalmilag nem nőttél fel a témához, akkor személyeskedésbe mész.
  Érthető.
  .”
 • 5. Mc_Mi 2009. november 12. 07:14
  „Nagyi8
  Látod elfelejtetted a magyart használni. Nem érzed az iróniát.
  Nem kérem a segítséged, mert úgyis eltúlozva írod le a valóságot. A hitelesség már nem tartozik az erényeid közé.
  Azután az sem tetszik, hogy a jobboldalt legalább annyiszor szapulod, mint Buzást. Ez a Buzás buktatás aláásása. De biztosan megvan a saját elképzelésed és ambíciód. Most sem felejtetted el a Mágorinét és Orbánt megemlíteni.
  Napiszar
  Ezt úgy értették, hogy elsődlegesen 100 fürdős munkahely, másodlagosan 300-400 munkahely a szállodákban, a programszervezőknél, az éttermekben stb. A probléma ezzel csak az, hogy a munkaügyi hivatalban nem sorjáznak a londínerek, a szakácsok, a recepciósok. Tehát ha lesz is, akkor sem makóiaknak, hanem Szegedről kijáró embereknek. De addig is sok víz folyik még le a Tiszán.”
 • 4. napiszar 2009. november 11. 18:23
  „400-500 új munkahely jöhet létre!!!! Menjetek már el orvoshoz,ezt a baromságot!:):):):)”
 • 3. nagyi8 2009. november 11. 17:01
  „Jó napot Mc_Mi!

  A Jóisten sem igazodik el rajtad.
  Egyszer szapulsz engemet, most pedig a segítségemet kéred.

  Kérdésed nem tudom megválaszolni, azért nem, mert nem tudom.

  Ellenben amit tudok, azt leírom:
  Először beszélt az önkormányzat veszteségekről, óriási fürdő-veszteségekről.
  A 2009.11.04-i közgyűlésen megszavaztatta a polgármester
  a fürdő 3´000´000´000-os veszteségét. 3 milliárd. Ezt szazta meg a közgyűlés.
  Úgy pakolta be, hogy 15 éven át, évi 200 millió.
  Senki nem állt fel és senki nem tiltakozott.
  Nagy kár ezért, hogy ilyen gyenge az ellenzék.
  De legalább a jobb oldal nem szavazta meg, két kivétellel:
  Mágoriné és Orbán megszavazta a 3 milliárdos veszteséget.

  Ne felejtsük, a dilettánsok, "szakik" tavaly azt hazudták a népnek:
  1´200 román jön MINDEN NAP. 430´000 évente (Szeged kevesebbet tervezett...)
  Mi civilek mindég mondtuk, hogy ez nem igaz.
  Mára már 3 milliárd veszteség mellett is építenek.
  Miért?
  Mert majd a veszteséges fürdőt áron alul eladják.
  A vevő is ismert lehet már.
  .”
 • 2. Mc_Mi 2009. november 11. 16:24
  „Jó lenne már tudni, hogy mi maradt el az első pályázati anyagból. Én úgy tudtam, hogy a családi zóna és a 33 méteres medence marad el. Most ezt is felsorolta Buzás. Akkor mi adja ki a 2 milliárd körüli árlejtést? Nagyi8 segítssssss! Vagy ezt is eltitkolták előled? Bíróságra a gazfickókkal!”
 • 1. Mc_Mi 2009. november 11. 16:18
  „Tatabányai hír mar_ci beírása alapján:
  A négy és félmilliárdos beruházással készült Gyémánt fürdő a nyár közepéig teljesítette bevételi és létszámtervét. Azóta azonban folyamatosan veszteséges.
  Csúszott az uszoda sátortetővel történő befedése is. Ezt követően a cég felügyelő bizottsága ezért jelezte a társaság igazgatójának, Kovacsics Imrének, hogy szeretnék, ha több időt és energiát szentelne a létesítmény működtetésére.

  A cégvezető azonban bejelentette, hogy erre nincs lehetősége, mivel további két fürdőprojekt beindításában érdekelt.

  Ezt a bejelentést az FB tudomásul vette, és csütörtökön azt javasolta, hogy december elsejével közös megegyezéssel felbontsák az önkormányzat és az igazgató közötti szerződést.
  Írja a BEOL.hu
  a cikk hozzászólóit is érdemes elolvasni. Mintha Makón lennénk

  A tatabányai igazgató menesztésről szóló cikk után ezt a hozzászólást találtam:
  31. dobócsillag 2009. november 6. 16:01
  Na álljunk meg egy percre! A strand átépítése előtt a városlakók többsége amellett döntött, legyen egy uniós feltételeknek megfelelő idényjellegű strandja! Azért mert korábban egy másik működőt felszámoltak ezt a jó helyen lévőt meg a hagyták tönkremenni. Pedig megoldható lett volna olcsóbban a régi medencék átépítésével, és a vízforgató berendezés üzembe helyezésével, ami nem igényelt volna 4 milliárd forintot. Lásd: Tata-Fényes fürdő! Talán helyi vállalkozókkal is elvégeztethették volna a munkát és az olcsóbb beruházás nem indokolta volna a jelenleg magas jegyárakat sem. A város megalomániás közgyűlése döntött az élményfürdő mellett, (Ugye emlékszünk még a régi kórház átalakításával ideálmodott szállodáról, a nyáron is üzemeltethető fedett jégpályáról, a Turulhoz kiépítendő lanovkáról) aminek szerencsére csak a pénztelenség vetett gátat. Mind e közben egy sífelvonót képtelenek voltunk üzembe tartani Csákányos-pusztán, egy alul-, felüljárót sem tudtunk építeni a vasútállomás és Dózsakert között. Döntés született tehát élményfürdő építéséről, aminek a látogatottsága előre láthatóan, szezonon kívül nem számíthatott nagy forgalomra! Ezen a ponton találkozott a megalomániás városvezetés elképzelése, egymegalomániás managerével, aki kihasználta a beruházásban (4 milliárd forintnyi pénzt) kivette belőle a maga részét, aztán lelépett! Hát úgy nagyjából ez a tatabányai strand története!

  Ugye mintha egy tőről fakadtak volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitnak a jégpályák

Elkezdték építeni a makói Deák Ferenc utcában azt a műjégpályát, amelyet az önkormányzat bérel egy szlovák cégtől. Tovább olvasom