Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Több mint egy év múltán javítják ki a kupolát

Makó - Egy évvel az emlékezetes makói vihar után is csak ideiglenes borítás van a főtéri Bérpalota városképi jelentőségű kupoláján, amelyről akkor több bádoglemezt tépett le a szél. Májusra pótolják, kétmillióba fog kerülni – leginkább azért húzódott ilyen sokáig a pótlás, mert hosszú volt az alku a biztosítóval.
Májusra pótolják a borítást a makói belváros egyik meghatározó épületének, az 1920-as években, romantikus stílusban épült Bérpalotának a kupoláján. A míves burkolatot pontosan egy évvel ezelőtt rongálta meg a mostanihoz hasonló erejű és errefelé ritka szélvihar: valahol belekapott, majd újabb és újabb darabokat szakított le róla.

A kupoláról leesett bádoglemezeket ideiglenesen kátránypapírral pótolták Fotó: Miskolczi Róbert

A domborműves lemezek mintegy húsz méter magasságból hullottak alá, ami miatt a tűzoltóság aznap délelőtt le is zárta a környéket. A bádogborítás azóta a városképi védelem alatt álló épület kupolájának mintegy harmadáról hiányzik. A fedést nem sokkal később ideiglenesen, kátránypapírral pótolták, a végleges helyreállítás azonban mindmáig nem történt meg.

Egy évvel a vihar után megkérdeztük az épület közös képviselőjét, vajon meddig kell várni a felújításra, hiszen a főtér egyik központi műemlék jellegű épületének kupolája a múlt évi idegenforgalmi szezonban Makó szégyenfoltja volt.

Most nem pusztított a vihar

A napokban újból, többször is tépázta az erős szél Makót, ám újabb kárt nem okozott a kupolában. Sőt a városban másutt sem – a tűzoltókat legalábbis sehová sem hívták viharkár miatt. 
Szabó Lajos lapunknak elmondta: a lakóközösség már megrendelte a munkát Vörös József makói bádogosmestertől – az ő keze munkáját dicséri például az újvárosi templomtorony új borítása. A díszes lemezek már készülnek, felhelyezésükre pedig állványozás nélkül, alpinista technikával kerül majd sor. Az ideiglenes kátránypapír-borítás, ami a beázástól jelenleg védi a kupola alatti lakásokat, kétszázezer forintba került – a végleges bádogborítás költsége kétmillió forint.

A pótlásra azért csak most kerülhet sor, mert sokáig tartott az egyeztetés a biztosítóval. A lakók végül abban állapodtak meg a társasággal, hogy a költségekből másfél milliót áll, a többit a lakók fedezik. Tulajdoni hányada arányában az önkormányzat is részt vállal a kiadásból, sőt a műszaki ellenőri feladatokat is teljesíti.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Koronában vitáznak a biztosítási rendszerről

Makó - Nyilvános vitára hívta Buzás Péter makói polgármestert, országgyűlési képviselőt az új… Tovább olvasom