Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Több mint ezren tanultak zenélni a makói Bartókban

Makó - Korábbi diákok – egy baloldali és egy jobboldali képviselő – vették le a régi emléktáblát a falról a makói Bartók Béla zeneiskolában, a jubileumon. A dobozból előkerült dokumentumok között volt tanulásra buzdító úttörő üzenet is.
Háromszoros jubileumot ünnepel a napokban a Makói Általános Iskola Bartók tagintézménye: magát az épületet ötven éve adták át, a zenei képzés negyven éve indult, és éppen egy évtizede kezdődött meg falai között az alapfokú művészeti oktatás. A háromnapos, ma délután négy órakor ötvenéves diáktalálkozóval, emléktábla-avatással és Kocsis György-emlékfaültetéssel, no meg a Maros Táncegyüttes fellépésével záruló ünnepségsorozat részeként tegnap gálakoncertet tartottak a mára nevessé vált tanítványok közreműködésével – fellépett többek között Bátori Éva operaénekes, ifj. Baranyai György hegedűművész és Kácsik Jenő harsonaművész – , valamint iskolatörténeti kiállítás is nyílt. A múltidézés minden bizonnyal legizgalmasabb pillanata az volt, amikor levették az előcsarnok faláról azt a márvány emléktáblát, amelyet felirata szerint Makó felszabadulásának 25. évfordulójára helyeztek el.

Lengyel István és Márton Imre a ládikóval – már nem zenélnek, de büszkék rá, hogy a Bartókban tanultak. Fotó: Vizi Gábor
Lengyel István és Márton Imre a ládikóval – már nem zenélnek, de büszkék rá, hogy a Bartókban tanultak. Fotó: Vizi Gábor

Mögötte egy üregben lévő ládából korabeli dokumentumok kerültek elő. A dobozt két egykori Bartók-növendék, Lengyel István és Márton Imre vette ki – ma mindketten önkormányzati képviselők, előbbi baloldali, utóbbi pedig jobboldali. Nagyné Zombori Margit tanárnő egymás után vette elő a gondosan elrakott dokumentumokat: a korabeli újságokat, az akkori úttörőcsapat könyvét, a diákok által a város gyárairól, szövetkezeteiről készült összeállítást, majd felolvasta az egykori úttörők tanulásra és a szocializmus építésére buzdító üzenetét, miközben előkerült egy nagyméretű plakát is, rajta felirat: Szabad hazában – Lenin útján.

Több mint ezer diák

A Bartók napjainkig több mint ezer diákot bocsátott útjára, ma kétszáz nebulója van – tudtuk meg Almási Páltól, a Makói Általános Iskola igazgatójától. Hogy miben él tovább az egykor önálló iskola hagyománya ma, amikor már tagintézmény? Például abban, hogy szeptembertől nemcsak az itteni, de az összes makói általános iskolásnak részt kell vennie valamilyen művészeti képzésben, így minden bizonnyal több tehetséges fiatalt fedeznek majd fel.

A dokumentumokat érdeklődő taps, néhol derűs kacaj fogadta. A rekvizitumokat nem falazták vissza: az iskolatörténeti kiállítás részei lesznek, helyükre mai jelvények, meghívók, ismertetők és plakátok, újságok kerülnek – no meg a mai idők szelleméhez méltóan egy DVD, fotókkal, dokumentumokkal.

A két egykori bartókos, Lengyel István – ő korabeli emlékeiből is ajándékozott az iskola múzeumának – és Márton Imre egyaránt azt mondta lapunknak: nagyon sokat köszönhetnek egykori általános iskolájuknak. Mindketten az őket tanító pedagógusok egyéniségét emelték ki legfőbb értékként; Lengyel István többek között Kiss Zoltánné és Szikszay Klára, Márton Imre pedig Tatár Istvánné és Orbán Ottóné nevét említette azok között, akikre szívesen emlékszik. Lengyel István egyébként gordonkázott, Márton Imre pedig fuvolázott – ma már egyikük sem muzsikál.

Olvasóink írták

  • 2. Kiss 2008. október 09. 17:15
    „Pontosan!!!!!”
  • 1. Sniper 2008. szeptember 06. 21:06
    „Ha ilyen jól teljesít a zeneiskola, miért nem becsüljük meg?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói mazsorettek az Eb-n

Makó - Érmet ugyan nem hoztak haza, de az élmezőnyben végeztek a makói mazsorettlányok a… Tovább olvasom