Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Több zöld és parkoló Makón

Makó - Több lesz a zöld és a parkoló az új fürdő környékén, Makó szívében, az autóforgalom viszont lényegesen csökkenni fog.
Többek között ez hangzott el azon a fórumon, amit a minap a fürdőfejlesztést kísérő beruházásokról tartottak a Korona emeleti nagytermében. A vita ezúttal nem volt olyan szenvedélyes, mint az első, magáról a fürdőberuházásról szóló fórumon – kérdés is csak kettő volt.

Jóval kisebb érdeklődés kísérte a második makói fürdőfórumot, mint az elsőt: a Korona emeleti nagytermében igencsak foghíjasan maradtak a széksorok, így aztán komolyabb vita sem alakult ki az elhangzottakról. A téma ezúttal a fürdőfejlesztést kísérő belvárosi rehabilitáció volt, amelyet az önkormányzat külön pályázati támogatásból, 1,2 milliárd forintból szeretne megvalósítani.

A pénzügyekről is szó lesz

A fórum végeztével Marosvári Attila alpolgármester azt is elmondta: természetesen nemcsak a fürdő környékét szeretné pályázati pénzekből széppé varázsolni az önkormányzat – már a távolabbi területek, például a Szent István tér tervei is készülnek. Folytatódik a fürdőberuházás kérdéskörét feldolgozó fórumsorozat is: jövő pénteken délután négytől a fejlesztés pénzügyi részleteiről lesz szó a Korona emeleti nagytermében.

A változások lényege: több lesz a zöld és a parkoló az új fürdő környékén, Makó szívében, az autóforgalom viszont lényegesen csökkenni fog. A részleteket elsősorban az önkormányzat által felért két szakértőtől, Mezei András közlekedési mérnöktől és Török Péter kerttervezőtől, tájépítőtől hallhatta a közönség Buzás Péter polgármester és Novák István főépítész bevezetője után.

Kiderült például, hogy a fürdő környékén most 224 parkoló van – 487 lesz a Szent János téren, a Teleki utcában és Hollósy Kornélia utcában, ugyanakkor mivel az M43-as megépülése miatt a teherforgalom másutt halad majd, lényegesen kisebb lesz a forgalom, lesz hely megállni a főútvonal mellett, és kerékpárút is épülhet. Ami pedig a parkosítást illeti, megnőne és megújulna a Csanád vezér téri park, a volt püspöki palota mögött is újra sétálóliget, kert lenne, de a Szent János és a Marczibányi tér is megszépülne, a növények mellett ráadásul sok-sok vízfelület tenné még üdébbé a tereket. Észrevétel csak kettő volt: Toldi János még több kerékpárutat sürgetett, Kávási Mihály pedig kempinget javasolt a fürdő közelébe. Az előbbinek van realitása, az utóbbinak nincs – összegezték a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem menekült, ivott a makói gyanúsított - interjú

Makó - Még nem fedezték fel a makói hármas gyilkosságot, amikor a szörnyű bűncselekmény gyanúsítottja már Szegeden, a húgáéknál volt. Tovább olvasom