Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Többen szülnek a makói kórházban

Makó - Tavalyelőtt 267, tavaly 287 szülést vezettek le a makói kórházban – ott, ahol most a kor legmodernebb ultrahangkészülékét nyerték el, pályázaton. A történet szépséghibája, hogy az itteni szülészetet a kormány meg akarja szüntetni.
100-100 ezer forintos kötvényt kapott az év első makói és Makó térségi babája tegnap a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-rendelőintézetben. Az ajándékokat Buzás Péter makói és Radó Tibor pitvarosi polgármester adta át a lapunkban már bemutatott Kádár Krisztián Viktor édesanyjának, Kádár Istvánnénak, valamint a pitvarosi Kárpáti Elizabet Málnának és édesanyjának, Mari Évának. Hagyományos év eleji rendezvény ez, most mégis nagyobb a jelentősége, mert előfordulhat, jövőre már nem lesz ilyen. Tavaly ősszel kiderült, a helyi gyermekosztály és a szülészet megszüntetésével szeretne spórolni a kormányzat a költségeken. Az érv az, hogy nem születik itt elég gyermek, és a szülészek kijöhetnek a gyakorlatból – holott itt közel egyenlően oszlik el a munka a 6 orvos között, ellentétben más intézetekkel, ahol 37 szülész dolgozik 1700-as éves születés mellett. A makói kórházban 2010-ben 267, tavaly 287 szülést vezettek le. Akik másutt hozták világra gyermeküket, személyes kapcsolat miatt döntöttek így, vagy valamilyen orvosszakmai indok miatt küldték tovább őket.

A 13 milliót érő új ultrahangkészülék sokkal tisztább képet ad. Egészen korán megállapítható vele a terhesség. A szerző felvétele
A 13 milliót érő új ultrahangkészülék sokkal tisztább képet ad. Egészen korán megállapítható vele a terhesség.
A szerző felvétele

Makói civilszervezetek aláírásgyűjtést kezdeményeztek a döntés megváltoztatása, a szülészet védelme érdekében. A kórházban tegnap elhangzott, hogy több ezer szignó gyűlt össze eddig az íveken. Buzás Péter polgármester azt mondta, az önkormányzattól függetlenül indult kezdeményezés tükrözi az itt élők véleményét, ám szerinte az ellátás sorsa sokkal inkább múlik Mágori Józsefné országgyűlési képviselő lobbi-erején. Buzás reméli, hogy a makói politikus Lázár János országgyűlési képviselővel együtt lobbizik az osztályért.

Amikor 1996-ban be akarták zárni a kórházat, a térség önkormányzatai összefogtak, és új mammográfot, majd egy CT-t vásároltak az intézménynek. A történelem mintha ismételné önmagát, mert mint Baráth Lajos főigazgató, Dehelán Aurélia orvosigazgató és Farkas Iván osztályvezető főorvos most bejelentette, egy 2010-ben realizálódott pályázat nyomán kaptak egy 13 millió forintot érő ultrahangkészüléket, ilyen a térségben egyedül a szegedi klinikának van. A berendezés harmadára csökkenti az adminisztrációt, 300 gigabájtos winchesteren tárolja, vagy CD-re, pendrive-ra írja, a rendszerbe továbbítja a vizsgálat minden adatát. Legfontosabb haszna mégis az, hogy sokkal részletesebb, tisztább képet ad a vizsgált területről, a magzatról, pontosabb diagnózist tesz lehetővé, és segítségével nagyon korán megállapítható a terhesség. Ez komoly minőségi ugrás az itteni ellátásban. Baráth Lajos kiemelte, bármi is legyen a szülészet sorsa, terhes- és baba-mama gondozás biztosan lesz itt, és ki tudják használni a készüléket: lesz annyi vizsgálat, hogy reggel 8-tól este 8-ig működhet, ahogy a régi.

Makói jövő számokban

2010-ben és 2011-ben is 177 makói született, ennek azért örülnek a városházán, mert megállni látszik a születésszám csökkenése. Korábban ugyanis évekig 220 és 260 között mozgott ez az adat, aztán inkább csökkent. A halálozások száma tavaly 325 volt, előtte 366, 356, 442. A beköltözők szaporodnak, tavaly 991-en voltak, előtte 898-an. Az elvándorlási kedv mintha csökkenne: tavaly 928-an mentek el, előtte 995-en, 2009-ben pedig még 1019-en.

Olvasóink írták

 • 13. deszkás 2012. január 07. 10:22
  „A 85 milliót kifizették már a kórháznak? Tavalyelőtt ennyi hátrahagyott számla kifizetése nélkül távoztak Makóról. (Ebben az újságban az akkori igazgató szerint)”
 • 12. scott1 2012. január 06. 21:47
  „"A gyermekvállalás a családok ,,demográfiai válasza" a társadalomban végbemenő változásokra." :)
  Most, hogy már te is megtudtad, hogy a társadalomba bekövetkező változások a gyerekszám alakulására is "generáló" hatással vannak, máris az osztály bezárást tartod fontosnak? Na ne viccelj!”
 • 11. polarbear 2012. január 06. 20:21
  „Éppen ezt akartam írni..177 az nem 20 nap/gyerek..Egyébként ez érzelmi kérdés (is). " gyerekem született itt.Minden családiasan,barátságosan ment.Nem értem azokat,akik Vásárhelyen meg Szegeden szülnek makói létükre,divatból,pletyka alapján. Kell ide ez a szülészet !! Miért nem a neurológiát szüntetik meg?! Mert azt ez a társadalom generálta,és még fogja is????”
 • 10. hajosinas 2012. január 06. 19:04
  „Ma sem tudok mást kommentelni mint korábban.
  1. hajosinas 2011.11.17. 22:30
  Úgy gondolom, mint makói lakos, hogy megint rossz oldalról közelítik meg a kérdésben kompetens kormánytisztviselők a makói korház szülészetének meghagyásával, vagy megszüntetésével kapcsolatos javaslatukat.
  Elöszőr is tessék már nekem megmondani hogyan lehet ilyen kérdésekben statisztikai adatokra hivatkozással javasolni és döntéseket hozni ? Ki az a jövőbe látó, aki ki meri mondani,hogy az elkövetkezendő időszakban még tovább csökken a gyermekszületések száma, mert az eddigi statisztikai adatok ezt igazolják?
  Ki az ki ki meri mondani,hogy a jövőben még kevesebb sürgősségi beavatkozást igénylő megbetegedések, balesetek stb. fog lenni ?
  Úgy gondolom, az illetékesek közül senki sem tenne ilyen kijelentést, mert az felelőtlenség, és szakmailag hibás lenne.
  Jó lenne ha végre már a helyi politikusok is felnőnének a feladatokhoz , és nem az egymás szapulásával, egymás iránti gáncsoskodásaival,rátermettségük fitoktatásával foglalkoznának,hanem "kart-karba öltve" a közös érdekekért... Tovább olvasom >>

  Úgy gondolom, mint makói lakos, hogy megint rossz oldalról közelítik meg a kérdésben kompetens kormánytisztviselők a makói korház szülészetének meghagyásával, vagy megszüntetésével kapcsolatos javaslatukat.
  Elöszőr is tessék már nekem megmondani hogyan lehet ilyen kérdésekben statisztikai adatokra hivatkozással javasolni és döntéseket hozni ? Ki az a jövőbe látó, aki ki meri mondani,hogy az elkövetkezendő időszakban még tovább csökken a gyermekszületések száma, mert az eddigi statisztikai adatok ezt igazolják?
  Ki az ki ki meri mondani,hogy a jövőben még kevesebb sürgősségi beavatkozást igénylő megbetegedések, balesetek stb. fog lenni ?
  Úgy gondolom, az illetékesek közül senki sem tenne ilyen kijelentést, mert az felelőtlenség, és szakmailag hibás lenne.
  Jó lenne ha végre már a helyi politikusok is felnőnének a feladatokhoz , és nem az egymás szapulásával, egymás iránti gáncsoskodásaival,rátermettségük fitoktatásával foglalkoznának,hanem "kart-karba öltve" a közös érdekekért és célokért.Tennék ezt igy akármelyik politikai szervezet szimpatizánsai, mert a választók érdekei ezt kivánják.Legyen az szegfűs, vagy narancsos szimpatizáns.Tisztelettel kivánok mindenkinek jó egészséget, és jó éjszakát Hölgyeim és Uraim.”
 • 9. bakosandras 2012. január 06. 14:00
  „Most látom, mekkora gondot okoztam, bocs. Tanulság: legközelebb egy számot se írok le :)”
 • 8. bbpici 2012. január 06. 13:01
  „papika56-nak!
  Egy szülészeti osztályon nem csak olyan "betegek" fekszenek akik szülnek vagy szülni fognak. Ezen az osztályon vannak azok is akik veszélyeztetett terhesek, valamilyen vizsgálatra kellett befeküdniük, esetleg görcsölnek, véreznek.
  Ugyanakkor az osztály ellátja a nőgyógyászati problémákkal küszködő betegeket is. Napi szinten vannak ilyen jellegű műtétek, beavatkozások.
  Ezek az orvosok tartják a terhesgondozóban a tanácsadásokat, ők látják el a járóbetegeket, a napi UH vizsgálatokat is ők végzik.
  Egy kórházban sohasem lehet normára dolgozni mint egy üzemben. Van olyan időszak amikor kevesebb az ellátandó női beteg és van amikor előjegyzés alapján kell fogadni őket mert nincs szabad ágy. Ezért is nem szabad csak szimplán az asztal mellett dönteni statisztikai adatok alapján arról hogy kell-e egy osztály vagy nem!”
 • 7. papika56 2012. január 06. 12:36
  „T. 6.. Jogos ! Köszi . Igazad van !”
 • 6. csmano 2012. január 06. 11:21
  „Kedves fórumozok, először olvassátok el a cikket aztán írjatok, lehetőleg ne nagy marhaságokat.
  A makói kórházban nem csak makóiak szülnek, hanem a térségi településen élők is.
  Kedves paprika56, gondolom a matematika nem volt az erősséged, mert ha 177-el számolunk, akkor két naponta egy gyerek jön ki, (és nem 20 naponta).
  És a cikkben leírták, hogy 2011-ben 287 szülést vezettek le a makói kórházban, ez azt jelenti, hogy másfél naponként született egy gyerek.”
 • 5. papika56 2012. január 06. 09:47
  „Ez az országos tendencia : születés 177 , halál pedig : 325.
  Ezért fogy a magyar. De ennek a kormánynak úgy is ez a célja ! Ne kelljen nyugdíjjat fizetni, dolgozzon míg bír , azután mehet !
  Van akik gondoskodnak ,szülnek pl. 7 gyereket , --akiket ugye az ENI éppen most intéz államigondozásba !!!A most született újévi babát is az államnak adják .
  Miért törölték az összes hozzászólást a másik cikkhez ?”
 • 4. scott1 2012. január 06. 07:25
  „KamuNeni!
  Felesleges aggódni, egyre nagyobb a valószínűsége, hogy nem a kormány elgondolásai lesznek a döntőek bizonyos kórházak (osztályok) megmaradásában, hanem sokkal inkább az IMF ajánlások... Náluk más nem fog számítani csak a tények és a racionalitás, és mivel a ti érveitek kifogyhatatlanok lehet örülni, úgy néz ki ezt is megcsináltátok!”
 • 3. KamuNeni 2012. január 06. 01:16
  „Ez a korhaz bezaras makon az idiotak eszmei megoldasa a valsag megszuntetesere. Epp olyan rossz otlet mint tobb ezer mas ami tonkre tett eddig mndent ami meg aranylag jo volt az orszagban.

  Most meg meg az egeszsegugyet is tonkre akarjak tenni. Ki volt az a hulye aki egyaltalan ezt kigondolta? Mako ellat vagy 40,000 ezer embert a regioban. A szuleszet segit 287 ujszolotton biztonsagban a vilagra jonni. Meghogy kiesnek a gyakorlatbol!! Ha-Ha-Ha. Ki volt az vajon aki ezt is kitalta?

  Az allami vezetoseg akinek semmi gyakorlata nemvolt es meg mindig nincs az mondja egy szulesznonek aki levezet 287 szulest evente hogy kiesik a gyakorlatbol?? Megha 287-et vezetni le egesz eleteben akkor is pofatlan durvasag lenne azt mondani rajuk.

  Istenem micsoda okrok vannak ott.”
 • 2. papika56 2012. január 05. 21:12
  „Ha 1 évben 177 születnek --tényleg felesleges fenntartani egy osztályt-- 6 orvossal !!! Azért ,hogy átlagban 20 naponta v. havonta 1 gyerek születik !!!
  Máshol orvoshiány van , meg nővérhiány ! ha nincs szülés ezek a jó emberek MIT csinálnak ????”
 • 1. Egyolvasó 2012. január 05. 13:25
  „Sajnos a mi álmos parlamenti képviselőnk a szülészet bezárása mellett van, ennek véleményét is kinyilatkozta egy rádió adásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb hitelt kell fölvenni

Kevesebb hitelt kell fölvenni a csatornaépítésre, ezért a majdani üzemeltetés is olcsóbb lesz a kormánytól kapott 469 milliós támogatásnak köszönhetően. Tovább olvasom