Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Tollüzem egy nemesi kúriában

Tollüzem működik egy valamikori nemesi kúriában Csikóspusztán. A feldolgozóban tizenhatan dolgoznak, a munkahelyek megtartása azonban egyre nehezebb.
Tisztítják a tollat az egykori Blaskovics-kúriában Fotó: Segesvári Csaba
Talán már csak a romjai lennének meg Csikóspusztán az egykori Blaskovics-kúriának, ha bő másfél évtizede nem telepszik meg az épületben a Technika Gépépítő Kft. A cég a kezdetekben tollfeldolgozó gépeket gyártott – most pedig már tollfeldolgozó üzemet működtet. Mint az ügyvezetőtől, Baranyi Sándortól megtudtuk, azért vásárolták meg az önkormányzattól a romos állapotában is mutatós kiskastélyt, mert annak idején itt bérelték ki az első termet, ahol a gépgyártást megkezdték. Amióta tulajdonuk, évről évre szépítik, gondozzák a bő hétszáz négyzetméteres épületet – ma már tulajdonképpen minden négyzetméterét használják.

A társaságnak egyébként a szomszédos egykori istállóban is van egy raktára, illetve a közeli Rákoson egy nagyobb kapacitású tisztítóüzeme. A csikóspusztai telephelyen tizenhat ember dolgozik – fele helybeli, fele makói. A nyers tollat gazdaságoktól, illetve gyűjtőktől vásárolják, majd a szortírozás és a feldolgozás után paplanokba, párnákba töltik, amelyeket aztán főként nyugati piacra szállítanak. Évente nagyjából ötszáz tonna tollat dolgoznak fel. A társaság forgalma változó – tavaly háromszázmilliós volt, amire azt lehet mondani, hogy átlagos.

Hogy meddig működik még a csikóspusztai kúriában tollüzem? Baranyi Sándor szeretné hinni, hogy még sokáig, ám a körülmények egyre kevésbé kedveznek a termelésnek, s közben erre a piacra is berobbant a hihetetlenül olcsón dolgozó távol-keleti konkurencia. A társaság másik tevékenységi köre, a tollfeldolgozó gépek gyártása idén tavasszal már meg is szűnt – igaz, mindenekelőtt amiatt, hogy volt olyan külföldi megrendelő, aki nem fizetett. Meglehet, előbb-utóbb létszámleépítésre kényszerülünk – mondta az ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földeákról a horvát tengerpartig bicikliztek

Nagy kalandra vállalkozott a földeáki Hajnal Attila és fia, Norbert, valamint barátjuk, Machan… Tovább olvasom