Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tolvajokkal harcol a makói kandallógyár

Makó - Fémdetektoros kapun kell átmenniük a makói Váll-Ker dolgozóinak hazafelé menet a múlt hét óta. Egy munkás lapunknak panaszkodott az új rendre. Az igazgató azt mondja, nem volt más választásuk: több százezer forint értékben tűntek el szerszámok, alkatrészek az utóbbi időben.
„A minap kihelyeztek a portára egy fémdetektorkaput, és arra utasították a dolgozókat, hogy mindenki haladjon át rajta, és akinél jelez, az ürítse ki a zsebeit a portásnak!... Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltatónak jogában áll-e a dolgozóit arra kötelezni, hogy kifelé menet áthaladjanak a kapun, és ürítsék ki a zsebeiket, és ha szól a síp, addig kell vetkőzni, míg el nem hallgat?" – olvasható a levélben, amelyet a makói Váll-Ker Kft. egyik dolgozója küldött. Panaszkodott azért is, mert a fémkereső kapun hosszadalmas az átjutás, később ér haza, „és persze ezt a kis túlórát nem fizetik ám ki!... Ez abszurd! Egy börtönben nincs ilyen szigor! Egyébként is, mit tudnánk kilopni? Többe került a kapu!" – írta. Kérte, nevét kezeljük bizalmasan, mert bár sok mindennel van még baja, az állását mégsem szeretné elveszíteni. Említi, hogy a portás korábban is megnézte a dolgozók táskáját. Kétségbe vonja, hogy ehhez a biztonsági őrökön kívül másnak is joga lenne.

A 250 embert foglalkoztató, lapunk Presztízs díjával is kitüntetett makói Váll-Ker Kft. elsősorban német és dán piacra gyárt kandallókat, évről évre többet, így folyamatosan bővíteni kell a kapacitást. Tóth István, a cég igazgatója azt mondja, az érzékelőkapun való átjutás az első napon tényleg nehézkes volt, de másnap már negyedórával hamarabb sikerült végezni. Reméli, ez még gyorsabban megy, ha hozzászoknak a dolgozók. Ő sem örült a fémkereső kapunak, de szerinte nem volt más választás. – Több százezer forint értékben vittek ki alkatrészeket és szerszámokat – így Tóth István. – Ha eltűnik két kandallókilincs, az önmagában nem nagy veszteség. De ha emiatt késik az összeszerelés, és csak késve tudjuk kiküldeni a megrendelt mennyiséget, az presztízsveszteség is a cégnek. Ezt nem engedhetjük meg magunknak.

A makói gyár évente több tízezer kandallót gyárt. Ha eltűnik egy kilincs, megeshet, hogy nem tudják időben elindítani a szállítmányt. Fotó: Kar
A makói gyár évente több tízezer kandallót gyárt. Ha eltűnik egy kilincs, megeshet, hogy nem tudják időben elindítani a szállítmányt. Fotó: Karnok Csaba

Azt a korábbi gyakorlatot, hogy a portás belenéz a táskába, szintén a lopások miatt kellett bevezetni. Egy ideig hatékony eszköz volt, aztán ezt is kijátszották.

– Ahogy végül megtudtuk, úgy, hogy aki ki akart vinni valamit, szigetelőszalaggal magára rögzítette. Kész kandalló is tűnt már el, azt még nem tudom, hogyan. Amikor elkészülnek vele, ötven van, amikor pakolják fel a kamionra, már csak negyvennyolc. Tippjeink vannak, mert kívülről is szóltak már, hogy vigyázzunk. Ám amíg nem érünk tetten valakit, addig nem tehetünk sokat.

Ahogy Tóth István tudja, azokban az országokban, ahová szállítanak, nem jellemző, hogy a dolgozók ellopnák a szerszámokat. Ez a szocializmus korából örökölt mentalitás. Túlélte az elmúlt huszonöt évet.

A dolgozót csak a munkakörével összefüggő tevékenységében lehet ellenőrizni. Ha a cégnek „létezik olyan vagyonvédelemhez fűződő érdeke, amely indokolja a fémdetektoros kapu felszerelését és az azzal való vizsgálatot, akkor jogszerű a munkáltató ezen intézkedése" – írta erről a szituációról a Liga Szakszervezetek dél-alföldi regionális irodája. Megkérdeztük Ember Alex ügyvédet, munkajogi szakjogászt is, aki ugyanezt mondta, azzal kiegészítve, hogy az ellenőrzés módjáról a dolgozót előre tájékoztatni kell. A szakszervezet is, a szakjogász is felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenőrzés nem sértheti az emberi méltóságot. Ember Alex szerint a fémtárgyak kipakoltatása a zsebből nem sérti – a levetkőztetés már problémás lenne. Annak nincs jelentősége, hogy portás vagy biztonsági őr vizsgálja át a táskát. A szakszervezet álláspontja szerint belenyúlnia neki sem szabad, csak felszólítania az illetőt arra, hogy nyissa ki, mutassa meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkoszorúzták Ságvári szobrát

„Jelentem, meg van koszorúzva, lehet vinni!" – ilyen szöveggel közölt fotót a Makón élek nevű Facebook-csoportban annak egyik tagja, Móra Ferenc a gerizdesi Ságvári Endre-szoborról. Tovább olvasom