Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Törnek-zúznak a fiatalok Makón

Hétvégenként szemét és pusztulás jár a makói bandák nyomában, hétköznap pedig gördeszkával, görkorcsolyával rombolják a felújított makói városközpontot – legalábbis így látják a belvárosban lakók. Van, aki polgári figyelőszolgálatot kezdeményezne, de a rendőrség is éber: öt vandált éppen a napokban fogtak el.
A makói főtér nemrégiben felújított burkolata már több helyen romos, a padokat eltörték, reggelre pedig szemét és üvegtörmelék jelzi a bandák éjszakai útját. Legutóbb a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakiskola kerítését is bedöntötték ismeretlenek több helyen. A belvárosban lakók közül többen is panaszolják, hogy hétvégeken fiatalok randalíroznak, hét közben pedig gördeszkával, görkorcsolyával ugrálnak a lépcsőkön, talapzatokon.

Hol és miért gördeszkáznak?

– Sajnos keveset tehetünk, nincs rá időnk, energiánk, hogy propagáljuk a gördeszkával, görkorcsolyával a belvárosban duhajkodóknak, hogy jöjjenek a mi pályánkra, csatlakozzanak a szervezetünkhöz – mondta el lapunknak Mészáros Antal. A Makói Extrém Sportklub elnöke úgy tapasztalja, sajnos egyre többen vannak azok, akik nem a sport öröméért, hanem más indíttatásból használják ezeket az eszközöket – a város közterületein. A kisebb létszámú, igazából sportolni vágyó csoport fogyását azonban az is gyorsítja, hogy gyakorlatilag használhatatlanná vált a FÉG mellett felállított extrémsport-pálya, így többen is Szegedre kénytelenek átjárni.

– Az egyik probléma, hogy a szemét és a rombolás jelzi a makói bandák útját, a másik a szemtelenségük. Magam többször is megállítottam őket és felszólítottam a gördeszkásokat is, hogy ne ugrándozzanak a lakásomtól nem messze eső, a Hagymaház háta mögötti színpadon. Durván elküldtek. Hétvégenként végig lehet követni: ahogy bezárnak a kocsmák, szórakozóhelyek, úgy vonulnak át a másikba, szemetet és romot hagyva maguk után – sorolta a belvárosban lakó Pápay József, aki egyébként biztonsági őrként dolgozik. A férfi mint nyugalmazott rendőr is fontosnak tartaná egy polgári figyelőszolgálat beindítását, amiben maga is feladatot vállalna.

A megelőzés már csak azért is fontos volna, mert a rongálások természetéből adódóan a tetteseket nagyon nehéz fülön csípni. Azért akad példa erre is: a napokban például rendőrkézre került az az öt vandál, akik a Juhász Gyula nevét viselő iskola kerítésének kidöntésével gyanúsíthatók. A csoport nyomára a közeli szórakozóhelyeken végzett adatgyűjtés során bukkantak. A csapatból ketten felnőttek, hárman fiatalkorúak. A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek – egyébként egyikük sem az intézmény tanulója. A nyomozás eddigi adatai alapján elképzelhető, hogy egyéb kártételek is a számlájukra írhatók. A rongálással okozott kár 50-60 ezer forintra tehető – mondta el lapunknak Nagy Sándor főhadnagy. A fiatalkorúak enyhébb, a felnőttek komolyabb büntetésre számíthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz új lámpaoszlopot kértek az újvárosiak Makón

Már interneten is be lehet jelenteni Makón, ha kiég egy köztéri lámpa izzója – ugyanakkor… Tovább olvasom