Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Toronyiránt Nagylakon

Nagylak - Megszentelték és átadták tegnap Nagylak harangtornyát.

Gyarmati András polgármester az ünnepségen kiemelte: Nagylak Magyarország egyik legfiatalabb települése, és mivel a trianoni békeszerződésben úgy határoztak, a vasútvonalnál vágták ketté a falut.

A magyar Nagylak így templom nélkül maradt. Tölgyesi Gábor Kálmán pálos szerzetes, csengelei lelkész összefoglalta a torony történetét. Elmondta: Csengelén a hívek adományaiból állították fel 1986-ban a harangtornyot, majd amikor elkészült a falu kőtornya, a korábbi funkció nélkül maradt. Egészen tavaly nyárig, amikor a nagylaki polgármester tudomására jutott, hogy a fűben rozsdásodik a torony, amit rögvest a nagylakiaknak adományoztak. Új helyén szintén zömmel a hívek társadalmi munkájával és felajánlásainak segítségével újulhatott meg. Kevesebb mint egymillió forint ráfordításával állították fel új helyén, Nagylakon.

A felszentelt toronynak köszönhetően már Nagylakon is lehet toronyiránt menni Fotó: Illyés Szabolcs
A felszentelt toronynak köszönhetően már Nagylakon is lehet toronyiránt menni
Fotó: Illyés Szabolcs

A harangtornyot elsőként Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg, aki a nagylakiak Isten felé fordulásának szimbólumaként nevezte meg a tornyot. Kiemelte: elismerve a helybeliek akaratát, az egyházmegye is támogatni fogja egy nagylaki kápolna megépítését, amire akár már jövőre sor kerülhet. Az ökumené jegyében a tornyot megáldotta Kotormán István makói református lelkész és Lászlóné Házi Magdolna orosházi evangélikus lelkipásztor. Az eseményen a makói Szikszai református iskola növendékei és a csengelei katolikus egyházközség gyermekkórusa is koncertet adott, a több száz egybegyűlt pedig szeretetfogadáson vehetett részt. Tölgyesi Gábor Kálmán szerzetes elmesélte: ismerőse megkérdezte, hogyan lehet odatalálni az ünnepség helyszínére, mire ő így válaszolt: most már lehet Nagylakon is toronyiránt mennii.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naponta 10 tonna húst dolgoznának fel Makón

Makó - A török tulajdonosok által alapított Duna Döner Kft. szerződést írt alá a makói… Tovább olvasom