Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Tovább küzdenek a vizsgálat jogáért Makón

Az elmúlt hónapban még nem tudta visszaszerezni a stroke-os betegek első vizsgálatának jogát a makói kórház. Ide gyakorlatilag mindennap szállítanak mentővel olyan térségi beteget, akiről kiderül, hogy előtte – feleslegesen – elvitték szegedi egészségügyi intézménybe.
A város kórházába olykor többórás mentőzés, hatvan kilométeres kerülő út után érkezik meg a Makó térségi beteg. Fotó: Illyés Szabolcs
Az elmúlt hónapban még nem tudta visszaszerezni a stroke-os betegek első vizsgálatának jogát a makói kórház. Ide gyakorlatilag mindennap szállítanak mentővel olyan térségi beteget, akiről kiderül, hogy előtte – feleslegesen – elvitték szegedi egészségügyi intézménybe. A szakorvos szerint szakmailag indokolatlan, és pazarló is, hogy csak a megyeszékhelyen működő központ diagnosztizálhat.

A makói kórház az önkormányzat támogatásával eljuttatta az egészségügyi tárcához észrevételeit a stroke-os betegeket érintő változásokkal kapcsolatban. Ez ügyben a nemrég Makón járt Horváth Ágnes miniszterrel is beszéltek, ám egyelőre semmi konkrét változásról nem kaptak információt – tudtuk meg Jakus Lajos neurológus főorvostól.

Mint ismeretes, csaknem egy hónappal ezelőtt vetődött fel: városi, kistérségi szintű összefogás szükséges azért, hogy ne utaztassák feleslegesen Szegedre azokat a betegeket, akiket Makón is tökéletesen diagnosztizálhatnának. Április óta ugyanis bárkit, akihez a kistérségben agyérbetegség gyanújával hívják ki a mentőket, Szegedre, a neurológiai klinikára, vagy a szegedi kórház úgynevezett stroke-centrumába kell szállítani, és csak akkor utazhat vissza Makóra, ha kiderül, hogy nincs szükség komoly beavatkozásra.

– kórházunkban négy neurológus szakorvos dolgozik, és minden eszközzel fel vagyunk szerelve ahhoz, hogy megállapíthassuk: intézményünk alkalmas-e az agyérbetegségben szenvedő ellátására, vagy tovább kell őt küldenünk a megyeszékhelyre. Az elmélet, miszerint egy stroke-centrumban döntsenek róla, hogy a bonyolult beavatkozást igénylő betegeket ott, helyben lássák el, egyébként nem rossz, csak a gyakorlatban, a kórházak közötti nagy távolságok miatt túl sok kellemetlenséget okoz a szenvedőknek – foglalta össze Jakus Lajos.

A főorvos elmondta: a változtatást szakmailag az úgynevezett trombolízisre szoruló betegek miatt tartották indokoltnak. Az összes, agyérkatasztrófát elszenvedő mindössze 1-5 százaléka szorul erre a kezelésfajtára, amit valóban csak Szegeden tudnak ellátni – gyakorlatilag az agy vérellátását akadályozó rög feloldásáról van szó. Itt fontos az időtényező, az első diagnózist követően ugyanis három órán belül el kell végezni a beavatkozást. Ám amennyiben Makón diagnosztizálnák ezt, bőven lenne idő rá, hogy az indokolt – Makón egy-két ilyen esetet – a klinikára, vagy a szegedi kórházba irányítsák.

– A stroke-os betegeink legalább 95 százaléka így teljesen feleslegesen zötyög a mentőautóban akár Nagyérről Szegedig, aztán pedig onnan vissza, Makóra. Nem kevés esetről van szó, gyakorlatilag mindennap érkezik Szegedről hozzánk visszautalt beteg, az utóbbi hetekben ez több tucat környéken lakót érintett – fűzte hozzá a főorvos, aki reméli: intézményük mihamarabb visszakapja a diagnosztizálás jogát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szokatlanul nagy halat fogott ki egy makói horgász

Szokatlanul nagy halat fogott ki Makón az egyébként nem nagy Kapitális horgásztóból egy helybeli… Tovább olvasom