Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

További kutak mélyítését tervezi a TXM a makói medencében

Az első gázkutak kitermeléséhez szükséges engedélyekre vár a megyénkben fúrásokat végző TXM Ltd. 2005 óta hét kutat fúrtak zömmel Makó térségében. Ez a munka eddig 200 millió dollárba, azaz közel 40 milliárd forintba került.
Bár az utóbbi napokban néhány Makó környéki gázkútnál fel-feltünedeztek fáklyák, ez még csak a kitermelés próbájának része, egyelőre nem jön a szénhidrogén a föld mélyéből – tudtuk meg Szabó Györgytől, a kutatásokat végző TXM Kft. ügyvezető igazgatójától. A cég egyelőre a kitermeléshez szükséges engedélyekre vár. A vállalkozás kanadai–amerikai befektetői eddig mintegy 200 millió dollárt, azaz közel 40 milliárd forintot költöttek a próbafúrásokra és feltárásokra – ennek eredményeképp eddig összesen hét kút került olyan állapotba, hogy megkezdődhessen a kitermelés, vagy hamarosan kifejthető legyen a nagy mélységben csapdázódott földgáz. Nem minden sorszámmal jelölt lehetséges kitermelési forrás mélyítését kezdte el a cég, így a kutak megnevezése a kutatási sorrendre utal (lásd illusztrációnkon). A munka azonban korántsem állt meg, további feltárásokra van szükség.

8500 kutatófúrás hazánkban

A külföldi befektetők mellett a Mol is folyamatosan dolgozik a hazánk területéről kifejthető szénhidrogéntelepek feltárásán, az utóbbi hetven évben eddig összesen 8500 kutatófúrást végeztek el Magyarországon. A társaság egyébként az elmúlt hat évben esztendőnként 8-12 milliárd forintot költött a hazai kutatásokra. Magyarországon a sikeres fúrások aránya 30-40 százalék, a leggazdagabb hazai szénhidrogénmező Algyőn van.

– Tervezzük, hogy további kutakat is mélyítünk a makói medence feletti területen, de egyelőre nem tudok pontos adatokat mondani arról, hogy hány fúrásra van még szükség – fogalmazott az igazgató, aki azzal kapcsolatban sem bocsátkozott jóslásokba, hogy a jövőben kialakítandó kutak merre lesznek. Annyit azonban elárult: továbbra is Makó, Földeák, Óföldeák és Szikáncs térségében gondolkodnak. Az igazgató egy korábbi nyilatkozatában utalt rá: az eddig elköltött összeg négy-ötszörösének befektetése is elképzelhető a következő években, ami így akár több tucat új mélyítést jelenthet.

A TXM által koordinált fúrások 2005-ben Pusztaszer, Székkutas, Makó és Magyarcsanád térségében kezdődtek. Az első nagy mélységű fúrásokat 2006 nyarára fejezték be, és tavaly év végén kerültek olyan állapotba, hogy elvileg megkezdődhetne a kitermelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcadikos diáklány Makó új Gyémánthíd-díjasa

Hős Nikoletta, a Kertvárosi Általános Iskola nyolcadikos tanulója kapta idén a makói önkormányzat… Tovább olvasom