Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

További táblákat kérnek az M5-ös autópályára

Makó - Két évvel az M43-as első szakaszának átadása után sem találja meg mindenki Makót az 5-ösről jövet, mert kevés az útbaigazító tábla. Márton Imre önkormányzati képviselő nyomást gyakorolna az útkezelőre – de nem tud.
Továbbra is probléma Makón, amit az M43-as városig tartó szakaszának átadásakor, két évvel ezelőtt megírtunk: a Maros-parti városba tartók eltévednek, illetve nem merik az autópályát használni, mert a fővárostól a csongrádi megyeszékhelyig csak néhány helyen jelzi tábla, hogy az M43-as végpontján Makóhoz ér az utazó. A képviselő-testület, illetve Mágori Józsefné parlamenti képviselő közbenjárására az M43-ason ugyan kihelyeztek néhány plusz útbaigazítót, az M5-ösön azonban csak négy úgynevezett portáltáblát tehetett ki a város – saját pénzből, 1,8 millióért.

Márton Imre önkormányzati képviselő, aki a problémát már két éve is szóvá tette testületi ülésen, most újból felszólalt. Hivatkozott arra, hogy sokan továbbra is nehezen találnak Makóra, különösen, ha a GPS-ük régebbi. Többek között sportvezetők, így a kézilabdás Baunok Bernadett és a focistákkal foglalkozó Kolozsvári János is jelezte: vendégei eltévedtek, telefonon kellett őket útba igazítani. A városatya most azt javasolta: Makó az M43-as második szakaszának átadásához csak akkor adja hozzájárulását, ha cserébe a Maros-parti város is megfelelő mennyiségű táblát kap.

Csakhogy az ügy egy kicsit bonyolultabb. A két autópályát két különböző társaság üzemelteti: az M5-öst az Alföld Koncessziós Autópálya Zrt., az M43-ast pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt., így ha a makói önkormányzat meg is vétózná az M43-as második szakaszának átadását, az a másik autópálya üzemeltetőjénél nem jelentene komoly alkupozíciót. Ugyanakkor a városvezetés is tisztában van a probléma súlyával, és egyeztet az illetékesekkel. Az M5-ös kezelője ahhoz már elvi hozzájárulását adta, hogy Makó – saját költségén – 9 további, kék színű, tájékoztató táblát helyezzen ki. Ezeket az M5-ös és az M43-as találkozásánál, illetve a kecskeméti felhajtónál lehetne felállítani. Ez eddig pénzhiány miatt nem történt meg: egy-egy tábla 800 ezer forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 9. Cillit_bang 2013. május 03. 13:59
  „Ebből a cikkből 2 dolgot lehet kiolvasni! Egyesek saját magukból indulnak ki és ezért gondolják azt, hogy mások sem találnak Makóra, vagy ennyire lenézik az embereket, hogy ilyen stupidok, hogy nem találnak ide! És netán valaki tervezte volna, hogy ellátogat Makóra és olvasta a "kép-viselők" szuper gondolatait e cikkben, biztos ezek után meggondolja, hogy elindul e a "nagy ismeretlen" útra!!!
  Én már nem jönnék....”
 • 8. öregszem 2013. május 03. 07:42
  „"így ha a makói önkormányzat meg is vétózná az M43-as második szakaszának átadását" Na ez szép! Húsz éves lemaradással elkészül egy autópálya szakasz, ami tehermentesíthetné végre Apátfalvát, Magyarcsanádot, de az átadást megvétóznák???" Margit, nooormális...?"”
 • 7. Cillit_bang 2013. május 02. 19:35
  „Aki ide akar jönni az ide is talál....A legnagyobb baj, hogy a családok gazdasági helyzete nem engedi meg pl.: hogy Veszprémből ide autózzon egy család, mert szereti M.I. építészeti remekeit és fürödjön is egyet.....De aki komolyan azt gondolja, hogy azért nem jön Makóra turista mert nem talál ide.......Ilyenkor mindig egy marék molylepke jut az eszembe!
  Viccesek ezek a "testületi" okos hozzászólások!”
 • 6. Kircsi 2013. május 02. 17:22
  „Mi a f. kerül 800e-ftba egy táblán?
  Akik temesvárra mennek azok lehajtanak szegednél és tolják a régi 43-ason. Nem tudják, hogy makó fele gyorsabb, egy tábla sincs kint.”
 • 5. _csutak_ 2013. május 02. 14:46
  „AZ ország közlekedési kultúrája az állam részéről minősíthetetlen!
  Van rengeteg képem mondjuk franciából, olaszból, ahol is ilyenek vannak a pálya felett felirva
  :"Bouchon, accident ´ 40 Km" - baleset, torlódás 40 km-re.
  Olasz - Coda 34 km - forgalmi dugó, lassulás.
  Nálunk van eszméletlen drága autópálya és nincs érdemi tájékoztatás.
  Nem érdekel milyen végzettsége van az illetékesnek, de állítom, hogy a most elsőbe menő Dávid unokám értelmesebben táblázná ki és telepíttetne változó jelzésképű táblát mint a jelenlegi hozzá nem értő!”
 • 4. makovaros 2013. május 02. 13:09
  „Gps gond meg igaz, Még a Google térképre is csak fél év után került fel az autópálya.”
 • 3. makovaros 2013. május 02. 13:09
  „Makó belterületére se ártana több tábla mert itt meg sokan azt nem tudják hogy hol jutnak fel az autópályára.”
 • 2. HunyadiMan 2013. május 02. 13:06
  „Olvasd már el a cikket. Nem az átutazó forgalom hiányzik, hanem az, hogy akik direkt ide akarnak jönni, ide is találjanak.”
 • 1. Egyolvasó 2013. május 02. 11:38
  „Még Makón keresztül jártak a külföldiek mindenki fel volt háborodva és az elkerülő út megépítését sürgették, sokan örömtáncot jártak mikor megépült az M43-as és átadták, hogy megszűnik a külföldi áradat Makón.
  Most, hogy a külföldiek elkerülik Makót már hiányoznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádi lányok szavalnak románul a legszebben

Sorra nyerték a román nyelvű országos versenyeket a magyarcsanádi református iskola diákjai, Luncz Lili és Faludi Olívia. Tovább olvasom