Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Töviskoszorúval

Földeákon húsvétkor töviskoszorút készítenek a hívek, és fölrakják a templom keresztjére. A másutt nem jellemző szokás Katona Pál plébánost is meglepte. A falubeli fiatalok keresztutat is szerveztek a földeáki temetőbe.
Majdnem minden katolikus egyházközség húsvéti ünneplésében van valamilyen liturgikus elem, amit különösképp fontosnak, szívükhöz közel állónak tartanak a hívek. Földeákon és környékén ez a kereszt kiemelt tisztelete.

– Évtizedeken át vezettem Makó római katolikus plébániáját, de amikor Földeákra neveztek ki plébánosnak, meglepett az itt élők vallási életének egy-két mozzanata, ami szerintem különösen is jellemzi a térségben élő emberek elkötelezett hitét – mondta Katona Pál esperesplébános. – Először is meglepett, hogy a templom húsvéti készületében mennyire aktívan és odaadóan vesznek részt a hívek, a nagypénteki liturgiához például nekem mint papnak szinte semmibe sem kellett beleszólnom, minden elő volt készítve. Szintén ide kapcsolódik a kifejezetten Földeák népét jellemző szokás, miszerint töviskoszorút fonnak, és ezt a keresztre helyezik fel, ezzel is jelképezve, hogy Krisztus önként vállalt szenvedése valójában mekkora fordulatot hozott az emberek hitvilágába. A gyötrelem jelképe pedig az egyszerű emberek számára mindig kézzelfogható, könnyedén megérthető.

A plébános rámutatott: sajátságosan földeáki jellegzetesség a húsvét megünneplésében a nagypénteki kereszthódolat fontossága, amire hosszan készülnek a hívek. A liturgia minden előírt elemét megszervezik, előkészítik, a megemlékezésen a plébános is gyakorlatilag csak egy a hívők sorából.

– Nagyon örülök neki, hogy a húsvét szimbolikája mélyen megérinti a faluban élő fiatalokat is, ennek jeleképpen egy szintén sajátságos keresztutat szerveztek este a földeáki temetőbe – tette hozzá Katona Pál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépet kapott Totobé Eszter

Verset is a világhálóról keresett a legutóbbi városi szavalóversenyre a makói Totobé Eszter, aki a… Tovább olvasom