Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tragédia történhet a romok között

Életveszélyes az egykori cigány közösségi ház Makón. A Táncsics utca lakói félnek, hogy a romos téglafal egyszer rádől valakire. Az önkormányzat ígérte, intézkedik az ügyben. Bonyolítja a helyzetet az ingatlan tulajdonjogi helyzetének kuszasága.
Alig maradt valami a cigány közösségi házból. Fotó: Karnok Csaba
Makón két és fél éve kezdődött a Táncsics utcai egykori cigány közösségi ház kálváriája. A faházat akkor kezdték széthordani ismeretlenek. A bútorok, ajtók és ablakok után a ház faanyaga tűnt el. Egy ideig hajléktalanok húzódtak meg az épületben, végül azonban ők is eltűntek, mert hónapról hónapra egyre kevesebb maradt házból.

Mostanra az alapokon kívül szinte semmi sem maradt az egykor báloknak, családi rendezvényeknek, lakossági fórumoknak helyet adó épületből, csupán a hátsó rész egy darabja, illetve az elülső, téglából épült fal és a kémény. A közvetlen szomszédok, akik tehetetlenül nézték a közösségi otthon lassú pusztulását, most éppen emiatt aggódnak.

Attól tartanak, hogy a magában álló fal ledől. – Az épületnek már nincs kerítése, ezért gyakran lopóznak a területre gyerekek játszani, bújócskázni – mondta ottjártunkkor a szemben lakó szomszéd, Kelecsényi Tibor. – Ha itthon vagyok és meglátom, igyekszem őket elzavarni, de tartok tőle, hogy egyszer tragédia történik a romok között. Mindezt jeleztük az önkormányzatnak.

Ortutay Miklós aljegyző lapunknak elmondta: ha ilyen problémáról érkezik bejelentés, az építési hatóság szakemberei megvizsgálják az adott épületet, és ha csakugyan életveszélyesnek találják, kötelezik a tulajdonost, hogy állítsa helyre vagy bontsa le. Ha ezt nem teszi meg, a város végzi el a munkát és utóbb ezt kiszámlázzák a tulajdonosnak – erre azonban nem szokott sor kerülni. Jelen ügyben bonyolíthatja a helyzetet, hogy nem tudni, kié az ingatlan. A közösségi ház tudomásunk szerint a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének tulajdonában volt. A szervezet vezetője, Kómárné Nagyfalusi Mária akkori önkormányzati képviselő kezdeményezésére épült fel a ház a kilencvenes évek elején – ő azonban nemrégiben azt mondta lapunknak, hogy a szövetség megszűnt, azaz a faház csupaszon maradt alapjának tulajdonképpen nincs gazdája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: Nem voltam besúgó

Az egykori 56-os makói diák, Fazekas Lajos szerint igaztalanul sugallja róla egy most megjelent… Tovább olvasom