Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Trágyalé a esővíz-elvezetőben

Makó belvárosának lakói megelégelték, hogy évtizedek óta szennylé folyik a házaik előtti nyílt esővíz-elvezető csatornában. A Szép utcában gyakran még az ablakot sem lehet kinyitni a bűz miatt.
A Joó János üzlete és otthona előtti csatornából orrfacsaró bűz árad Fotó: Illyés Szabolcs
Szürkés-sárgás lé folydogál a makói temető mellől induló, nyílt esővíz-elvezető csatornában. A bűzből gyorsan kikövetkeztethető: szennyvizet eresztenek a más célra tervezett árokba.

– Sokszor annyira orrfacsaró a csatornából áradó bűz, hogy az ablakainkat sem nyithatjuk ki. Még most, szárazabb időben is megül itt, a fedett rész alatt a szennylé – mutatta meg a háza előtt húzódó árok mélyedését a Szép utcában lakó Joó János. – Van egy bútorüzletem, és sokszor látom, hogy a vásárlóimat is zavarja a kellemetlen szag, de ugyanerről panaszkodnak a szomszédjaim is. Többször is szóvá tettük már ezt a problémát különböző fórumokon, de eddig nem született megoldás.

Mágori Józsefnével, a választókörzet képviselőjével végigmentünk a csatorna nyomvonalán, és bizony sok porta előtt egyértelművé vált: csöveken keresztül eresztik a szennyvizet az árokba. Ez jogszabályellenes. A képviselő elmondta: harminc-negyven éve egy nádas-rétes területet osztottak fel a temető mögött lakótelkeknek. Ennek a résznek az elfolyóját alakították át esővíz-elvezető rendszerré.

– Többször felszólaltam már a közgyűlésen a csatorna kapcsán. Tudom, hogy a bűzös-iszapos árok kitisztítása sokba kerül. Azt nehezményezem, hogy a város szennyvíz-csatornázási programjában nem szerepel ennek rendbehozatala – fogalmazott Mágoriné. A képviselő hozzátette: az árkot szennyező lakosokat is felelősségre kell, kellene vonni.

– Tilos a nyílt csatornába szennyvizet engedni. Nem csupán a kellemetlen szag, de a fertőzésveszély miatt is – mondta lapunknak Bugyi Györgyi. Az ÁNTSZ makói állomásának vezetője elmondta: az érintett csatornaszakasszal kapcsolatban még nem kaptak bejelentést.

Szabó Gyula, a makói önkormányzat városüzemelési csoportjának munkatársa elmondta: a csatorna és környéke megtisztítására a jövő héten kerül sor. Ezzel párhuzamosan a közterület-felügyelők is szemmel tartják a területet, és ahol szabálytalan csatornabekötésre bukkannak, szabálysértési eljárást kezdeményeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hete megszűnt a makói sztárügyvéd kamarai tagsága

Megszűnt Kotroczó Béla ügyvéd tagsága a Szegedi Ügyvédi Kamaránál. A makói sztárügyvéd szerint… Tovább olvasom