Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Turisták is látogathatják majd: régi fényét kapta vissza a városháza díszterme Makón

Makó - Lecserélték a szocreál látványelemeket a makói városháza felújított dísztermében: többek között Kossuth, Széchenyi és Erzsébet királyné portréja ékesíti a hófehér falakat. A munka csak nemrég fejeződött be, de mi máris bepillanthattunk az ajtók mögé.
Az elmúlt bő fél évben a Korona adott otthont a makói képviselő-testület üléseinek, illetve a hasonlóan rangos eseményeknek, a városháza dísztermét ugyanis az onnan nyíló terasszal együtt felújították. Az 1870-ben épült, klasszicista stílusú műemlék épület legnagyobb helyisége, legalábbis küllemét tekintve, régi, 20. század eleji pompáját nyerte vissza – mostanáig a rendszerváltás előtti korszak stílusjegyeit viselte magán, mindössze a falakon lógó festményeket cserélték időnként.
Turisták is látogathatják majd: régi fényét kapta vissza a városháza díszterme Makón. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A legszembetűnőbb változás az, hogy az 1960-as években kapott lambériaborítást lebontották, a falakat pedig fehérre festették, illetve eltávolították az amúgy is ütött-kopott széksorokat. A falakra olyan festmények kerültek vissza a helyi múzeumból, amelyek 1950 előtt a régi vármegyeházát ékesítették – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól. Összesen 14 képről van szó, amelyeket az elmúlt negyedszázadban restauráltak a szakemberek. A legértékesebbek közülük azok a portrék, amelyeket Székely Bertalan, illetve Barabás Miklós festett, de még ismeretlen alkotótól származó is van köztük.

A teremnek persze csak a külleme archaikus: felújították az elektromos rendszert, a külső-belső világítást és a fűtést is. A beruházásra egyébként 25 milliót költött a város saját költségvetéséből; az épület többi részét már korábban, pályázati pénzből felújították. A tervek szerint a múlt század eleji hangulatot visszaadó terem nemcsak hivatalos események helyszíne lesz – turisták előtt is meg fogják nyitni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hokicsapatok makói meccse

Hokicsapatok makói meccse
- Nagy múltja még nincs, jövője viszont biztosan lesz - így vélekedett a makói jégkorongsportról a helyi utánpótlás-hokicsapat edzője, Lavner Endre a hétvégi négycsapatos tornán. Tovább olvasom