Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Új beruházások miatt Makón is drágulhat majd az ivóvíz

Makó - Évről évre kevesebb ivóvíz fogy Makón: a lélekszám csökken, és egyébként is spórolnak az emberek. Néhány éven belül olyan beruházásokra lesz szükség, amelyek révén meg lehet előzni a pangó víz minőségének romlását – mondja Medgyesi Pál, a helyi ivóvíz-szolgáltató társaság vezérigazgatója.
Néhány éven belül ismét komoly és várhatóan drága beruházásra lesz szükség a makói ivóvízellátó rendszerben, mert a fogyasztás hosszú ideje tartó csökkenése miatt már nem cserélődik olyan gyorsan a hálózatban a víz, mint korábban, ez pedig a minőségre nézve veszélyes lesz – jósolja a Makó Térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója, Medgyesi Pál. A felhasználás csökkenése egyébként az országban sok helyen jellemző, nem csak a Maros-parti városban. Az okok hátterében a lélekszám csökkenése, a lakosság elöregedése áll, illetve az, hogy a díjemelések miatt az emberek és a vizet felhasználó közületi fogyasztók is egyre jobban spórolnak. Ebben a technika fejlődése is segítségükre van – a mai mosógépek vízigénye például szerényebb, mint a régieké volt. Makón először a kilencvenes évek elején figyeltek meg drasztikus csökkenést, és az elmúlt öt évben tizedével igényeltek kevesebb vizet a fogyasztók.

– Ma már az évtizedekkel ezelőtt kiépült rendszer kapacitásának alig felét használják ki, ez pedig vízminőségi problémákat vet fel – mondja Medgyesi Pál, aki a Magyar Tudományos Akadémia vízellátási és csatornázási bizottságának tagjaként épp a közelmúltban tartott előadást a témában. Néhány kisebb településen ennek előjelei már tapasztalhatók is. A lassú vízcserélődés miatt ugyanis több idő van különböző biológiai, biokémiai folyamatok kialakulására, amelyek miatt a víz zavarossá válhat, íze pedig kellemetlenné. Ennek megelőzésére költeni kell, ami előbb-utóbb lényeges drágulást hozhat – bár még ezek után sem az ivóvíz lesz a legdrágább a háztartásokban. Medgyesi Pál úgy véli, ezekre a beruházásokra két-három év múlva kerülhet sor, amikor egyébként is időszerű lesz az Unió által elvárt vízminőség-javító program. Addig – megelőzésként – időnként kiöblítik a rendszert, túlfolyatják a tárolókat – azaz: a fogyasztás csökkenése sem jelenti azt, hogy biztosan kevesebb vizet kell kitermelni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Power 2009. január 29. 23:22
  „"Ezért hamarosan a dél-alföldön is beindulnak az ivóvízminőség javító technológiák kiválasztása és felszerelése."
  Kedves Flóra!
  Vagy baktériumok, vagy klór, mellé arzén, stb... nem iszom a csapvizet! Nem tud rábeszélni! Az ilyen-olyan kerámia, stb.szűrőkkel agyon szűrt vizet sem szeretem. Bizonyos (ez nem a reklám helye) ásványvizekben jobban megbízom.”
 • 37. Bendeflóra 2009. január 29. 14:22
  „Tisztelt POWER!
  Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet erre a cikkre, de én is olvastam. Nem ez az első ilyen sajtótermék, amely tárgyilagosan leírja az Európai Uniós szabályozás változásait az eddigi magyar vízkémiai paraméterekhez képest.
  A dél-alföldi ivóvizek arzéntartalma helyenként tényleg magas, de ésszerű üzemeltetéssel a magasabb arzéntartalmú kutakat ki lehet iktatni a termelésből. Az eperjesi példa elrettentő, de ott nem állt rendelkezésre alternatív vízbázis, nem készültek fel a magas arzéntartalom kiküszöbölésére, ezért az ÁNTSZ a lakosság egészségének veszélyeztetettsége miatt megszüntette a vezetékes ivóvízellátást. Sajnos az eperjesi víz arzéntartalma a magyar szabványnak sem felelt meg.
  A makói kistérségben minden településen több vízbázis található, ami biztonságos üzemeltetést biztosít. A magyar szabályozásnak mindenkor megfeleltünk, de az európai szabályozást ésszerű üzemeltetéssel sem tudjuk elérni a meglévő technológiákkal.
  Ezért a Makó-Térségi Víziközmű Kft. több nemzetközi arzénmentesítési kutatásban is részt vett már, amelyek sikeresen zárultak. Ezek a projektek olyan technológiákat dolgoztak ki, amelyek alkalmasak a jelenlegi magyar szabványnak ugyan megfelelő, de az európai uniós követelményeket nem biztosító ivóvíz arzéntartalmának csökkentésére. A technológiák beüzemelésének anyagi fedezetét a Dél-Alföldi Ivóvízminőségjavító Projekten keresztül állami segítséggel teremtik elő EU forrásból mintegy 220 településen. (Magyarországon közel 900 települést érint a Nemzeti Ivóvízminőségjavító Program.)
  Amikor az ivóvízben lévő arzén mennyiségre azt írjuk, hogy méreg, az egy kicsit túlzó.
  Az európai uniós tagállamok nagy része tengerrel határos országok, ezért az ott élők nagy mennyiségű tengeri állatot fogyasztanak, amelyeknek magas az arzéntartalmuk. Az egészségmegóvás érdekében, a tengeri állatok elfogyasztásával a szervezetbe kerülő magas arzéntartalmat az alacsonyabb arzéntartalmú ivóvízzel kompenzálják.
  Magyarországon, főként a Dél-Alföldön nem jellemző a tengeri állatok, halak fogyasztása, ezért az ivóvízben lévő arzén nem okoz egészségkárosodást még hosszú távú fogyasztás esetén sem.
  Ennek ellenére az európai uniós szabályokat be kell tartani, az ivóvíznek 10 mikrogramm/liternél magasabb arzéntartalma nem lehet. Ezért hamarosan a dél-alföldön is beindulnak az ivóvízminőségjavító technológiák kiválasztása és felszerelése.

  Még talán engedjen meg egy megjegyzést. A bakteriológiailag szennyezett ivóvíztől előfordulhat rosszullét, megbetegedés, ami a kórokozók megjelenésétől számítva pár napon belül érzékelhető. Tünetei hasmenés, hányás, amely gyógyszeres kezeléssel vagy -enyhébb esetekben -anélkül is gyógyítható, az egészségi állapotban maradandó károkat nem okoz. A túlzott arzénfogyasztás (sokszorosa a makói a dél-alföldi vizekben lévő arzéntartalomnak) hosszútávon maradandó károkat okoz az emberi szervezetben, és ezt gyógyszeres kezeléssel sem lehet visszafordítani. Tehát nem találom az összefüggést saját megbetegedése, amelyet állítólag a csapvíztől kapott, és ezen cikk tartalma között. Sajnos sokszor az ilyen tévhitek miatt alaptalanul gyalázzák le a csapvizet, és isszák a drágán megvásárolt házi víztisztítóval kezelt vizet, vagy az ásványvizeket. Az egyoldalú tájékoztatás, amely a víztisztítót áruló kereskedőtől, vagy az ásványvíz palackozótól származik, soha nem tartalmazza a tisztított víz és az ásványvíz fogyasztásban rejlő veszélyeket. Nem biztos, hogy a csapvízzel szemben kell bizalmatlanabbnak lenni.

  Bende Flóra”
 • 36. Power 2009. január 26. 12:37
  „Tisztelt Bendeflóra!
  http://www.delmagyar.hu/alfold/arzen_a_del-alfoldi_ivovizben/2085249/
  Erről mi az Ön véleménye?”
 • 35. Bendeflóra 2009. január 20. 15:39
  „Tisztelt POWER!

  Örülök, hogy egyre több mindenben egyet értünk. Azért számunkra nagyon fontos az is, hogy tisztázzuk: Ön tényleg a csapvíztől lett e beteg?
  Véleményünk szerint ez nem fordulhatott elő, hiszen 2008. évben Makón 176 db bakteriológiai és 60 db vízkémiai vizsgálatot végeztettünk el, de emellett az ÁNTSZ is folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét. Ezek az eredmények semmilyen szennyezést nem mutattak. Igaz ez csak a Vízmű Kft. által üzemeltetett vízellátó rendszerre vonatkozik.
  Ha mégis megjelenne csak a gyanúja is annak, hogy a csapvíz betegséget okozott, kérjük azonnal tájékoztasson bennünket, hiszen csak így tudjuk a többi fogyasztót is megvédeni az ivóvíz okozta betegségektől.
  Előfordulhat a gyakorlatban természetesen, - az ingatlanon belül, a házi ivóvízvezetéken - olyan hiba vagy szabálytalan szerelés (pl. saját kút használat, saját nyomásfokozó, szennyvíz vezeték szabálytalan keresztezése, stb.), ami valóban megbetegedést okozhat.
  A belső hálózat ellenőrzése, a szolgáltatási szerződésben megadott szerelési feltételek betartása a fogyasztó feladata. Ezért kérünk minden fogyasztónkat, hogy ha problémás esetekkel találkoznak, értesítsenek bennünket, hogy munkatársaink segíteni tudjanak a veszélyforrások felkutatásában és megszüntetésében.

  Mi úgy gondoljuk, hogy megtesszük minden nap azokat a fontos intézkedéseket, amellyel a csapvíz minőségét meg tudjuk őrizni.
  - Elvégeztetjük a jogszabályban előírt ivóvíz minőségi laboratóriumi vizsgálatokat.
  - Felhívjuk a fogyasztóink figyelmét a házi vízellátó rendszerek, szerelésére, üzemeltetésére.
  - A klórozó, fertőtlenítő berendezés állandóan rendelkezésre áll, amelyet csak szükség esetén használunk éppen a hálózaton történő mikrobiológiai szennyeződések megelőzésére.

  Ennek ellenére még egyszer kérjük Önt, hogy értesítsen bennünket, ha csak a gyanúja is felmerül ivóvíz okozta megbetegedésnek, hiszen ez közügy.

  Köszönettel: Bende Flóra”
 • 34. Power 2009. január 16. 21:11
  „Kedves Bendeflóra!
  Már régóta nem iszom vezetékes rendszerből "csapvizet".
  Hogy mi az olcsó, elég relatív dolog. Többször lettem beteg a vezetékes víztől, úgy hogy orvoshoz kellett mennem. A kiváltott gyógyszerekkel, a kiesett munkával elég sokba került. Azóta nem iszom a vezetékes hálózatból. Rajtam kívül mások is ezt teszik.
  A "szeméthegyekkel" kapcsolatban igaza van, sajnos csak szaporodnak. Néhány ember még arra is lusta, hogy a szelektív hulladékgyűjtőig elvigye a szemetet (a környezetünk és az ivóvíz minősége ettől nem lesz jobb!).Tisztelet a kivételnek!
  Mindezek ellenére örömmel töltenek el a sikereik! Én azért megmaradok a megbízhatóbb, "relatíve olcsóbb" palackozott víznél és igyekszem takarékosan felhasználni a csapból kiengedett vizet. A béreket terhelő járulékcsökkentésben egyetértek Önnel.
  Köszönöm válaszát.”
 • 33. Gertrúd2 2009. január 16. 11:21
  „Érdeklődéssel figyeltem a cikk indította levelezést.
  Csak gratulálni tudok Bende Flórának a részletes, érthető válaszokért.
  A szakemberek hozzáértő, érthető tájékoztatását még én is megértettem, ezért gondolom, hogy mindenki számára érthető volt.
  Örülök, hogy jó kezekben van Makón ez a fontos szolgáltatás, és sok sikert kívánok a nagy feladatok megoldásához.
  M. Gertrúd”
 • 32. greencat 2009. január 16. 00:59
  „Kedves Flóra!

  Köszönöm válaszát!

  greencat”
 • 31. Bendeflóra 2009. január 14. 15:38
  „Kedves greencat!

  Ivóvizet (ha van) lehet fogyasztani és lehet pazarolni. Pazarlás volt pl. a 70-es évek elején a 2 Ft/m3-es vízdíjjal nyári hőségben locsolni a poros utakat és kerteket, miközben az emeleteken vízhiány volt. Az ésszerű vízfelhasználásnak több korlátja lehet. Földünkön kb. 2 milliárd ember azért nem fogyaszthat szükséglete szerint, mert nem áll rendelkezésére elegendő ivóvíz. Ez időnként még Európa fejlett országaiban is megtörténik. Makón és környékén évtizedekre elegendő vízkészlet áll rendelkezésre. A felhasználásnak mégis van egy korlátja: a vízfelhasználás során ugyanis szennyvíz keletkezik és ha annak az elvezetése nincs megoldva, az bizony a víz felhasználását is korlátozza, a környezeti kárról nem is beszélve. Ma is van számos olyan család, akik a szippantással összehangolják a heti nagymosást, mert nincs szakszerűen megoldva a szennyvízelvezetés. (Előző lakhelyén ez volt a problémája a Polgármester úrnak is.) Évente kb. 2 millió köbméterrel gyarapszik az akkori 60 millió köbméteres szennyvízdomb a város alatt. Ezt a problémát fogja orvosolni a város szennyvízcsatornázása. A vízkészletekkel való helyi és globális gazdálkodás szempontjából a minél alacsonyabb felhasználás az előnyös, feltéve, hogy nem ütközik más érdekekbe. Hiszen azt már nem lehet normálisnak tekinteni, ha pl. egy edény vízben többen is megfürdenek. Természetesen rövidtávon a közműtulajdonos és üzemeltető a minél nagyobb fogyasztásnak, a kapacitás kihasználásának örül. A vízellátó rendszer szempontjából is van egy szükséges minimális fogyasztás, amit nemcsak az egy főre jutó nagyobb vízfogyasztással lehet elérni, hanem pl. nagyobb népességgel, nagyobb állatállománnyal, több intézménnyel és több gazdálkodó szervezettel. Így alakulhat ki az ésszerűen takarékos, hatékony vízkészlet és rendszerhasználat. A háztartási költségek szempontjából nincs sok különbség a között, hogy többet fogyasztunk az olcsóbb vízből, vagy kevesebbet a drágábból. Az elmúlt évben pl. néhány településen 6 %-kal emelkedett a vízdíj és ugyanannyival csökkent a fogyasztás. Ez a háztartásoknak nem okozott többletköltséget. (Ami egyébként egy átlagos makói háztartás esetében tavaly kb. 2.000 Ft volt havonta.) A látszat mégis az, hogy nagyon emelkedett a vízdíj.”
 • 30. Bendeflóra 2009. január 14. 15:35
  „Tisztelt POWER!

  Cégünkkel való további érdeklődése lehetőséget ad számunkra, hogy kérdéseire válaszolva kételyeit eloszlatva, ha szűk keretek között is, de bepillantást adjunk a kft. működésébe. Vizsgálatokból, ellenőrzésből minden évben bőven jut a hozzánk hasonló önkormányzati gazdasági társaságoknak mind az önkormányzatok, mind az állami szervek és egyéb szervezetek részéről is. Örömmel töltheti el a cég tulajdonosait és partnereit is az, hogy a kft. működését mind szakmai, mind jogi, mind pénzügyi szempontból eddig minden alkalommal kifogástalannak találták. De erről árulkodik a három ISO-minősítés, a régióban megszervezett első Regionális Minőségi Díj, az országos ügyfélszolgálati versenyben elért első helyezés, a szerelőversenyben elért harmadik helyezés, a Nemzetközi Minőségi Presztízs-díj, a megyei és helyi önkormányzatok elismerései, a vállalkozók elismerései, stb. (Nem tudunk olyan víziközmű szolgáltatóról a régió 50 szolgáltatója közül, amely ennyi elismerést kapott.)

  Újszerűnek tűnik viszont az Ön állítása, miszerint ,,Megveszik az olcsóbb palackozott vizet az emberek." - Hiszen egy liter ásványvíz 50-100 forint, a csapvíz pl. Makón kevesebb, mint 30 fillér. Ráadásul nem kell hazacipelni, nem kell a környezetet terhelve teherautón az üzletekbe szállítani és nem keletkezik utána sok milliónyi PET-palackból szeméthegy.

  De térjünk át a takarékosságra. Elsősorban a mának takarékoskodunk akkor, amikor a villamos energia felhasználását az elmúlt években fokozatosan technikai-technológiai fejlesztéssel csökkentettük és maximálisan kihasználtuk a piaci lehetőségeket az áramszolgáltatási szerződéskötésnél. Ezt tettük akkor is, amikor a létszámot csökkentettük és az átlagkeresetet jelentősen az országos szakmai átlag alatt van.

  Akkor is takarékoskodunk, amikor a cégen belül gazdaságosan nem végezhető munkákat kiszervezzük, és akkor is, amikor olyan szinten üzemeltetünk, hogy pl. a csatornadíjat növelő ún. vízterhelési díj (ez egy állami adó) országos viszonylatban is a legalacsonyabbak között van.

  Az utódainknak takarékoskodunk, befektetünk a jövőbe akkor, amikor a létesítményeket nem hagyjuk lepusztulni, a védőterületekből parkokat csinálunk, a javításoknál jó minőségű korrózióálló anyagokat alkalmazunk, amikor a jövő szakembereit képezzük, amikor hazai és nemzetközi kutatásokat végzünk, és amikor az önkormányzatok számára vízveszteség elemzést végzünk és módszereket dolgozunk ki annak csökkentésére. Erről van szó akkor is, amikor erőnk felett igyekszünk megfelelni (nem kis költséget és munkát vállalva) a 20 milliárd forintnyi ivóvíz és csatornázási programmal kapcsolatos önkormányzati elvárásoknak is. A takarékosság és a hatékonyság önmagában azonban nehezen értékelhető. Ezért tagja vagyunk annak a bechmarking klubnak, amely a Magyar Víziközmű Szövetség keretein belül működik. Így lehetőségünk van arra, hogy nemcsak a hazai víziközmű szolgáltatókkal, hanem a külföldiekkel is összehasonlítsuk eredményeinket. Eddigi tapasztalatunk szerint a kft-nek semmilyen szégyellni valója nincs.

  Reméljük, hogy ez e néhány információ is eloszlatta kételyeit, ha mégsem, valószínűleg bíznia kellene azokban, akik egy önkormányzati cég működését irányítják, vizsgálják, ellenőrzik. (17 önkormányzat, polgármester és jegyző, felügyelő bizottság, ÁNTSZ, ATI-KTVF, Bányakapitányság, Munkaügyi és Munkabiztonsági Hivatal, APEH, stb., stb.

  Persze olcsóbb lehetne a víz akkor is, ha kisebbek lennének az állami elvonások, ha olcsóbb lenne az energia, ha kisebb lenne a bérekre rakodó közteher, stb. Ha ezen kérdések irányában is felmerül az érdeklődése és kedvező válaszokat kap, örömmel vennénk, ha ezeket megosztaná velünk, hiszen ezek a vízdíjnál sokkal jobban befolyásolják a háztartások költségeit, a mienket is.”
 • 29. greencat 2009. január 10. 00:00
  „:) Egy pár évvel ezelőtt maga a Polgármester Úr mondta, hogy takarékoskodjunk a vízzel, mert 6 millió köbméter szennyvízben úszik a város és ha Ő meg tud fürödni a gyermeke fürdővizébe, akkor más is meg tud fürödni és már takarékoskodtunk is egy kád fürdővízzel!!:) Akkor most mit csináljunk??? Fogyasszunk többet vagy ne!??”
 • 28. Power 2009. január 09. 22:14
  „Tisztelt BENDE FLÓRA!
  A kiváló hatékonyságról ékes mondatokat lehet írni, de nem tudom, hogy egy átfogó vizsgálat vajon mit állapítana meg a cégüknél.
  Ilyen árak mellett nem fognak locsolni, sőt hacsak lehet, egyre inkább takarékoskodnak az emberek, pl. megveszik az olcsóbb palackozott ivóvizet, a csapból kifolyt vizet, az esővizet is gyűjtik, stb.
  Meggyőződésem, hogy a szolgáltató is tudna olcsóbban szolgáltatni, ha takarékoskodna bizonyos területeken. A takarékosságot azonban csak a fogyasztóknál látom, ezért is állítom, hogy az Önök áremelése mögött nem hatékony működtetést feltételezek.”
 • 27. Bendeflóra 2009. január 08. 12:12
  „Kedves Matahari!
  A települések nagy részén, így Makón is a víziközmű vagyon az önkormányzat tulajdonában van, ezért fejlesztése és bővítése az ő feladata. Az uniós és hazai támogatásokra is csak önkormányzatok pályázhatnak. Ezért a csatorna beruházásról hivatalos tájékoztatást az önkormányzat vagy a Társulat adhat. Az üzemeltető Víziközmű Kft. a tisztító megépítése óta szorgalmazza a város csatornázását és segíti a pályázatok készítését.
  Bízunk abban, hogy a kivitelezés ebben az évben megkezdődik.

  Bende Flóra”
 • 26. matahari 2009. január 07. 20:05
  „SZERETNÉK ÉRDEKLŐDNI A BEÍGÉRT, DE EL NEM KEZDŐDÖTT CSATORNABERUHÁZÁSRÓL VAGY EZ IS MESSZE VAN, MINT MAKÓ JERUZSÁLEMTŐL?!”
 • 25. Gertrúd2 2009. január 06. 15:56
  „Nyugdíjas vagyok, ezért sok időm van olvasni, híreket követni. Nem nagyon szoktam sokszor politikai dühtől lángoló fórumos vitákban részt venni, de most írnom kell.
  Nekem is nehéz kifizetni a szolgáltatások számláit, és ebből nem a vízdíj a legmagasabb.
  Az az érdekes, hogy mindig azt bántjuk, aki a legközelebb van hozzánk, aki elérhető, azon tudjuk a dühünket levezetni. Más szolgáltatók vezérigazgatóját nem is ismerjük, a vízműé legalább köztünk él, bármikor elérhető. Nem védem Medgyesi Urat, de azt azért ki lehet jelenteni, hogy van egy olyan jól működő cég a városban, akinek az ügyfélszolgálata a városban bármikor a rendelkezésünkre áll, az általuk nyújtott szolgáltatások jó színvonalúak.
  Ha segíteni nem tudunk, ami nem is feladatunk, akkor legalább hagyjuk azokat dolgozni, akiktől elvárjuk életszínvonalunk javulását. Hová jutunk, vagy már jutottunk is ha az eredményeket nem ismerjük el, hanem inkább irígykedünk egymásra.
  M. Gertrúd”
 • 24. Indian 2009. január 06. 15:47
  „Akarom mondani szakmai út,nem tanulmányi kirándulás!Elnézést!”
 • 23. Indian 2009. január 06. 15:43
  „Véleményem továbbra is fenntartom,túl sok a vízdíj!Ne csodálkozzon senki azon,hogy az embernek már tele van az erszénye az emelések hatására!Lassan 20 éve volt módszerváltás,azóta csak szökik a közüzemi díj ára az egekbe!Egyenes arányban a vezetők fizetésével,prémiumával!Áldozhatnának ők is már a közös oltáron!Vagy legalább úgy cselekedjenek a pénzükkel,hogy azzal ne irritálják a "síma" dolgozók lelkivilágát!
  Az úgynevezett tanulmányi kirándulások meg konferenciák nem igényelnek szabadság kivételt!Lehet csavarogni a pórnép pénzén!”
 • 22. Bendeflóra 2009. január 06. 10:52
  „Tisztelt M@M!

  Nem szeretném igénybe venni sem az öt percét, és egyéb szolgáltatását sem.
  Az én dolgom a tájékoztatás, és nem gondolom, hogy az Ön által képviselt színvonalon kellene ezt tennem.
  Én legalább vállalom, hogy a Makó-Térségi Víziközmű Kft-nél dolgozom és az általam leírtakat a saját nevemmel alá is merem írni. További szép napot Önnek is.
  Üdv: Bende Flóra”
 • 21. realistaI 2009. január 06. 10:44
  „Tisztelt Triatlonos!

  Ha még a negyven évvel ezelőtti 90 filléres vízdíjra emlékszik, legalább velem egykorú lehet.
  Lehet, hogy akkor a néhány szerelő kerékpárral és gumicsizmával járta a várost, de az már nem igaz, hogy minden rendszeresen működött és még a kerteket is locsolták.
  Akkor ugyanis sokan több pénzt is adtunk volna, ha elegendő vizet használhattunk volna. Hiszen abban az időben csak a város két utcájában volt vezetékes vízellátás, az utcai közkifolyóknál pedig csak hossza sorban állás után lehetett vízhez jutni.
  Kerékpáros szerelőket még most is szoktam látni, de remélem, hogy azt a vízhiányos fürdőszoba nélküli világot nem kívánja vissza még 90 fillérért sem.

  Üdv: a realista”
 • 20. M@M 2009. január 06. 10:39
  „Azér a kis pézéééé meg kell dolgozni............ugye? Kedves Flóra? Ha lesz öt percem , rögtön küldök egy koszorút a főnökének!!! De a gyógyszertárba is elszaladok egy szemcseppért, mert nagyon csípi a szemem ez a süket szöveg!!! Szépen tiszítja a főnöke hátsóját, csak nehogy letolt nadrággal mászkáljon a "drága" ember, mert még megfázik! Remélem lesz egy kis prémium a mundér védelméért?????”
 • 19. Medgyesi 2009. január 06. 10:39
  „Kedves Triatlonos!

  Örülök, hogy gyermekeit a műszaki pályára orientálja. Azonban úgy gondolom, hogy ebből a szempontból a diplomák száma, a megszerzés helye és ideje (1974, 1979, 1982, 1988) semmilyen jelentőséggel nem bír, talán inkább Vásárhelyi Pál és a róla elnevezett díj, Lampl Hugó és a róla elnevezett díj, Zielinski Szilárd és a róla elnevezett díj.
  Úgy gondolom, hogy a gyermekeire mindenki másnál nagyobb hatást gyakorolhat Makó két kiváló mérnök szülöttje: Hajnal Antal (1838-1907) a fiumei kikötő tervezője és Galamb József (1881-1955) a Ford T-modell és még sok számos Ford gyártmány fő konstruktőre.
  A két kiváló mérnökre vonatkozó információk a múzeumban könnyen szerezhetők, de én is szívesen állok rendelkezésükre.
  Egyébként mind a makói általános iskolák, mind a makói középiskolák vezetőit tájékoztattuk arról, hogy a víziközművek tervezésére, kivitelezésére, üzemeltetésére mely középfokú és felsőfokú intézményben lehet képesítést szerezni. Mi elsősorban a makói szakmunkásképzőt, a szegedi technikusképzőt, a bajai főiskolát és Budapesti Műszaki Egyetemet javasoljuk.
  Üdv: Medgyesi Pál”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi határsértések

Makó - Tizenöt határsértőt – elefántcsontparti, szerb és montenegrói állampolgárokat –… Tovább olvasom