Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Új bölcsődére pályázik Makó

Makó - A makói bölcsődék 70 férőhelyére jelenleg 98 kisgyermeket írattak be a szülők, ez is igazolja: új épületre van szükség a városban. 22 milliós önerő mellett, 222 millió forintból 110 férőhelyes bölcsit valósítanának meg.
Makó közel negyedmilliárdos pályázatot nyújt be a Dél-alföldi Operatív Programhoz egy új bölcsődeépület építésére. Buzás Péter polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: Makón az egyre dinamikusabb születésszám-növekedés indokolja a bővítést. Megtudtuk: jelenleg 70 bölcsődei férőhelyre 98 kisgyermeket írattak be a szülők.

A tervek szerint a Búza utcai volt iskolaépület helyén épülne meg az új bölcsőde, ami elsőként 40 gyermek befogadására lenne alkalmas, de biztosítanák a bővíthetőséget, így az igényeknek megfelelően további 40 kicsit tudnának fogadni. Nyertes pályázat esetén az épület 2010-re készülhet el, a terveztetés és az előkészítés ehhez még idén meg kell, hogy kezdődjön. A projekt teljes költsége 222 millió forint, ebből 22 milliós önerőt tud vállalni Makó önkormányzata, a pályázati támogatás hatékonysága így 90 százalékos, ami rendkívül kedvező.

Az önkormányzat munkatársaitól megtudtuk: több okból is emelkedett a bölcsődei ellátás utáni igény az elmúlt években. Orbán Imre képviselő ezzel kapcsolatban felvetette: alkalmas lesz-e az épület a gyes mellett főállásban dolgozó szülők gyermekeinek befogadására is, illetve biztosít-e az épület többletszolgáltatást az ilyen helyzetben lévő családok számára? A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a részletek csak nyertes pályázat esetén, a létesítmény megépülését követően lesznek világosak.

Olvasóink írták

 • 8. Makói 2008. július 03. 09:27
  „Igen, sajnos nagyon sokan ellene vannak a felújításoknak. Én személy szerint pártolom a gondolatot, szerintem nem szabad hátat fordítani a lehetőségeknek még akkor sem, ha ráfordításokkal is jár. Hosszú távon kellene gondolkodni.
  Ahogy beszélgettem az ismerőseimmel, rá kellett jönnöm, hogy a Makóiak többsége előszeretettel szidja a "rendszert", állandóan kifogásokat keres. Semminek nem tud örülni. Én világosítottam fel őket, hogy a pályázatok nem arról szólnak, hogy kidobjuk az adófizetők pénzét az ablakon a látványosságért, hanem az EU-tól kapott vissza nem térítendő támogatásokat használjuk fel. Sokan olyan pályázatokat szidtak, amelyek 100%-os támogatásúak. Sajnos nincsenek tisztában a pénzügyi háttérrel, azt hiszik, hogy az ő pénzükből mennek a felújítások.”
 • 7. 4 2008. június 30. 11:48
  „Az előzöre még annyit csak, hogy az is az álltalad írt ingyen pénz és mégis ellene van mindenki!”
 • 6. 4 2008. június 30. 11:46
  „Akkor miért vagytok annyira ellene a fürdő beruházásnak, a húsfeldolgozónak?”
 • 5. Makói 2008. június 30. 11:28
  „Kedves 4!
  Szerintem az is érdekes, hogy valaki semminek sem tud örülni. Ha nem fejlődik a város, nem teremtenek új munkahelyeket az a baj, ha meg fejlődik és jönnek létre új munkahelyek, akkor meg az a baj? Könyörgöm, miért fáj az neked, hogy EU-s támogatási pénzből (vissza nem térítendő támogatásból) fejlődünk??? Ez ingyen pénz, érted?? A 22 millió forintos önerő szerintem nem őrülten megerőltető.”
 • 4. 4 2008. június 29. 15:42
  „Érdekes, hogy itt Magyarországon mindent csak pályázati pénzből lehet megvalósítani !
  Szerintem itt nem is a megvalósításról van szó, hanem, hogy egy-két ember minnél gyorsabban megtudjon gazdagodni, míg az ország egyre mélyebbre sülyed a kakikába az államadósság miatt.”
 • 3. magyarok 2008. június 29. 11:45
  „greencat

  Nyilván találnak nekik egy másik épületet, nem lehet???”
 • 2. greencat 2008. június 28. 01:12
  „Ez a cikk 2008. 04.14.-n íródott!!

  Senkit sem küldött el a Szefo az átszervezés miatt

  Makó - Visszaadta a makói önkormányzattól bérelt, Szép utcai telephelyét a Szefo Zrt. - a dolgozókat a Búza utcai, egykori iskolaépületből kialakított üzembe helyezték át. Itt most naponta több mint kétszázan dolgoznak. A cég nyereséges, egyelőre nem terveznek leépítéseket.

  No comment!”
 • 1. greencat 2008. június 28. 01:08
  „És akik most ott dolgoznak a régi iskola épületben, azokkal mi lesz?? Hol lesz a munkahelyük??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós alumíniumsodrony-lopás Makón

Makó - Közel félmillió forint értékű vezetéket lopott el az a három férfi Makón, akiket csütörtök… Tovább olvasom