Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Új erdővel védik Makó levegőjét

Véderdősáv kialakítását tervezi Makó önkormányzata. A hétezer négyzetméternyi fásított terület a város tulajdonában marad. Célja, hogy tisztítsa a levegőt és a talajt.
Újabb erdővel bővül Makó területe. A képviselő-testület ellenszavazat nélkül elfogadta azt az előterjesztést, aminek eredményeképp megkezdődhet a szennyvíztisztító körüli területek felvásárlása. Az önkormányzattól megtudtuk: december 31-éig előszerződést köt a város a vízmű körül elhelyezkedő hét ingatlan tulajdonosaival – a földterületek megvásárlására egyébként a tervek szerint jövőre kerülhet sor, ez összesen 2,1 millió forintjába kerül Makónak. A város vagyona így közel hétezer négyzetméternyi területtel gyarapszik.

– A tervezett erdősáv egészségügyi szempontból nagyon hasznos Makónak és különösképp a tisztítómű környékén élőknek – mondta lapunknak dr. Bugyi Györgyi, a város tiszti főorvosa. – Egyrészt a levegőt tisztítja, másrészt a fák gyökérzete képes a föld alatti, esetleg szennyeződést tartalmazó vizek felvételére és elpárologtatására. Emellett a közeli 43-as főút forgalmából származó szén-dioxid szennyeződés megkötésére is alkalmas a fás terület.

A szennyvíztisztító nem okoz károsodást a környéken élőknek.
A szakember még elmondta: az alföldi városok között Makó megfelelő nagyságú zöldterülettel rendelkező településnek számít, ám minden további fásítás javítja az itt élők környezetét. Bár a városban élő asztmások száma évről évre növekszik, ez nem feltétlenül csak a porszennyezettség számlájára írható, hiszen agresszív növényi eredetű pollenek is kialakíthatják a betegséget.

A szennyvíztisztítóműt körülvevő erdősáv egyébként a városlakók mellett a Makótól északra, északnyugatra eső mezőgazdasági területek védelmét is szolgálja majd. A külső területek megvásárlására azért van szükség, mert a telep területén belül már nincs elegendő hely a fásításhoz. Az erdősáv kialakítása mellett egy utat is szabadon hagynak a tisztítómű mögé eső mezőgazdasági területekhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török határsértők Nagylaknál

Csatornán átgázolva, sárosan és vizesen érkeztek illegálisan Magyarországra azok a török… Tovább olvasom